Izveštaj Anketnog odbora utvrdio nenamensko trošenje na KiM

Izveštaj Anketnog odbora, kojim je utvrđeno da su nenamenski trošena sredstva na području Kosova i Metohije u periodu od 2000. do 2012. godine, usvojen je danas većinom glasova članova tog tela.
 
Iz budžeta Srbije u tom periodu izdvojeno je skoro tri milijarde evra, pa je tako za finansiranje potreba na Kosovu i Metohiji tokom 12 godine dnevno izdvajano 53.102.503 dinara.
 
Za izveštaj je glasalo osam poslanika, protiv je bio poslanik Demokratske stranke Srbije – Marko Jakšić, dok su četri poslanika bila uzdržana iz Demokratske stranke, "Zajedno za Srbiju" i samostalni poslanik – Zoran Ostojić.
 
Urvrđeno je nenamensko trošenje sredstava za sanaciju posledica zemljotresa u Kosovsko-pomoravskom okrugu 2002. godine, za otkup kuća i stanova za smeštaj kadrova i stambeno zbrinjvanje interno raseljenih u Kosovsko-mitrovičkom okrugu, za izgradnju infrastrukture, objekata za povratak i održiv opstanak raseljenih, kao i za zdravstveno zbrinjavanje, obrazovanje i finansiranje potreba lokalnih samouprava i javnih preduzeća.
 
U izveštaju nije precizno navedena konačna cifra nenamenski potrošenih sredstava, već pojedinačno i po stavkama, a najveći iznos utrošen je preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odnosno 25,6 odsto, Ministarstva zdravlja 21,1 odsto, i za otplatu javnog duga 17,59 odsto.
 
Preko Koordinacionog centra i Ministarstva za Kosovo u tom periodu plasirano je samo 18,42 odsto.
 
Anketni odbor potrošio je 7.500 evra za rad na tom izveštaju, koji bi, kako je rečeno, trebalo da usvoji novi saziv skupštine.
 
Nije precizirano koliko je budžetskog novca zloupotrebljeno, a kako se navodi, na Kosovou i Metohiji je od 2000. do 2012. godine dnevno trošeno više od 53 miliona dinara – para iz budžeta.
 
Predsednik Anketnog odbora, Momir Stojanović ukazao je da izveštaj nikog ne optužuje, već ukazuje na nenamensko trošenje novca iz budžeta.
 
"Izveštaj nije uperen protiv našeg naroda na Kosovu i Metohiji, nego protiv onih koji su se bezobrazno obogatili i "patriota" koji su moć stekli potkradanjem državnih para", rekao je on i dodao da izveštaj, pored ostalog, sadrži i predlog mera za otklanjanje nedostataka.
 
Predstavljajući izveštaj, Stojanović je rekao da je u periodu koji je Odbor razmatrao utvrđeno da je bilo nenamenskog trošenja sredstava i zloupotreba novca koji je bio predviđen za sanaciju posledica zemljotresa, a kada su urađene nerealne prekategorizacije oštećenja objekata, građeni objekti onima koji nisu pretrpeli štetu i onima koji ne žive na Kosovu, precenjivane cene građevinskog materijala, nerealno prikazivan utrošak radnih sati na objektu…
 
Zato se u izveštaju predlaže da skupština od vlade zatraži da nadležni organi sprovedu istragu o trošenju para za sanaciju štete od zemljotresa 2002. godine.
 
U izveštaju je, uz ocenu da je "zabrinjavajućih razmera", istaknuto nenamensko korišćenje i zloupotrebe u korišćenju novca iz budžeta u zdravstvenim ustanovama, to što ne postoje kadrovski planovi i konkursi za zapošljavanje zdravstvenih radnika, i što ima mnogo nepotizma.
 
Kao primer Stojanović je u izveštaju naveo slučaj Doma zdravlja u Donjoj Gušterici, koji je, kako je rekao, "direktor potpuno privatizovao", jer je "mimo zakona zaposlio svog bratanca, bratanicu, snaju i po principu "ti meni -ja tebi", ćerku direktora Doma zdravlja Kosovo Polje…".
 
Na sednici je vođena i polemika o platama zaposlenih u javnom sektoru, pošto je Odbor utvrdio da na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije zaposleni u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, pored ličnih dohodaka iz budžeta Srbije u iznosu od 150 odsto, imaju i mesečna primanja iz kosovskih institucija u iznosu od 200 do 280 evra.
 
Samostalni poslanik Zoran Ostojić zamerio je predsedniku Anketnog odbora što ni, kako je rekao, "n od nafte" nema u izveštaju, a član Odbora iz Demokratske stranke – Ivan Jovanović ocenio je da je trebalo pozvati na razgovor sve one koji bi Odboru mogli da daju bilo kakvu validnu informaciju i da je tako izveštaj nepotpun, dok je poslanik Demokratske stranke Srbije – Marko Jakšić istakao da se Odbor nije bavio Kombinatom Trepča koji je 2012. godine u kosovski budžet uplatio 6,25 miliona evra na ime dobiti.
 
Jedna od primedbi je bila to što se sa izveštajem kasnilo sedam meseci, a predsednik Anketnog odbora, Momir Stojanović je objasnio da su u međuvremenu održani lokalni izbori na Kosovu i parlamentarni u Srbiji, i da niko nije želeo da se izveštaj ispolitizuje i da je on zbog toga danas predstavljen.
 
Stojanović je naglasio i da je izveštaj dobro polazište državnim organima da sprovedu istragu.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.