Predsedništvo bez odluke o tribunalu i EULEX-u

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Predsedništvo Skupštine Kosovo danas nije odlučivalo da li će se na plenarnoj sednici u četvrtak, 17. aprila, glasati o formiranju Specijalnog suda i produženju mandata EULEX-a.

Međutim, Petar Miletić, potpredsednik Skupštine Kosova kaže da uvek postoji mogućnost da se ova pitanja uvrste u dnevni red na samoj sednici.

"Postoje neke informacije koje govore o tome da bi moglo da se desi da u toku dana ili sutra ta inicijative stigne od predsednice Kosova, tako da postoji mogućnost da se te dve stvari nađu na dnevnom redu u četvrtak," rekao je Miletić nakon sednice Predsedništva.

Srpski poslanicu su ranije potvrdili da su jedinstveni u davanju podrške za formiranje Tribunala i produženje mandata Euleksa. 

Duda Balje, predstavnica bošnjačke zajednice i poslanica parlamentarne grupe 6+, koja okuplja ostale manjinske zajednice, smatra da ova pitanja nikako nisu moneta za politička uslovljavanja. 

"Mišljenja sam da svako ko je radio nedela, treba za ta nedela da odgovara. Ja ću lično da glasam za to, jer ne vidim razlog zašto ne bih glasala. Naravno da postoji raspoloženje unutar nas manjinskih poslanika da bi ovo možda mogli da iskoristimo kao momenat da ucenjujemo za rezervisana mesta. To smatram apsolutno neadekvatnim momentumom," rekla je Duda Balje.

Najave da bi skupština mogla da bude raspuštena već sledeće nedelja, a parlamentarni izbori održani početkom juna, Petar Miletić ocenjuje kao realno moguće, ukoliko se izglasaju sve važne stvari koje su na dnevnom redu. 

Jedan od načina da dođe do prevremenih izbora je raspuštanje Skupštine, za šta je potrebno 80 glasova poslanika. Srpski poslanici još nisu doneli odluku da li bi podržali raspuštanje parlamenta. Na odluku će uticati pitanje rezervisanih mesta i izbornog zakona. 

"To najviše zavisi od toga kako će se završiti ovi poslovi koji su pred nama, formiranje Specijalnog suda i mandat Euleksa, ali i poslovi oko Zakona o opštim izborima i rezervisanim mestima," kaže Miletić. 

Duda Balje ne vidi potrebu da se na izbori ide ranije.

"Ja lično ne bih glasala za raspuštanje parlamenta. Kao Bošnjak i kao član moje partije, nemam ništa protiv da se izbori dese sad u junu, međutim ne vidimo zašto se ne bi desili u septembru. Na kraju krajeva mi imamo svoj mandat. Mi smo izabrani za mandat koji treba da traje do oktobra," rekla je Duda Balje.

Srpski poslanici smatraju da je Nacrt zakona o opštim izborima neustavan.

"Mi imamo načina i osnova da se obratimo Ustavnom sudu i koliko će to trajati to posle zavisi od Ustavnog suda. Moguće je da zbog te naše inicijative ne dođe do izglasavanja zakona o opštim izborima," rekao je Miletić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.