Izrael uskoro priznaje Kosovo?

Kosovska diplomatija nastavlja da lobira kada su u pitanju nova priznanja nezavisnosti Kosova – predsednik kosovskog komiteta za spoljne poslove, Enver Hodžaj, u trodnevnoj poseti Izraelu, složio se sa predstavnicima izraelskog parlamenta da se "intenzivniji sastanci" kosovske i izraelske strane "trebaju završiti priznavanjem Kosova" od strane Izraela. Ova vest, međutim, prethodila je vesti i da je austrijska poslanica Evropskog parlamenta, Ulrike Lunaček, u svom nacrtu rezolucije o Kosovu, a na sednici Evropskog parlamenta, zatražila da zemlje Evropske unije, koje nisu priznale Kosovo, to i učine. Zahtev da pet zemalja EU koje još uvek nisu priznale Kosovo to učine, uputila je i kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, tri dana pred predstavljanje rezolucije, a na sastanku sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvidom Mekalisterom.

"Danas sam imao zadovoljstvo da se sretnem sa članovima Kneseta koji su delili mnogo zajedničkih mišljenja koji bi trebalo posebno da se fokusiraju na jačanje parlamentarne saradnje. Dogovorili smo se da se intenzivniji sastanci trebaju završiti sa priznavanjem Kosova. Imamo mnogo potreba u ovoj fazi u kojoj Kosovo treba da poboljša prijateljstva širom sveta, proširi geografske kontakte i znanja," rekao je Hodžaj juče, posle sastanka sa članovima izraelskog parlamenta, prenosi Koha.

Premijer Srbije krajem prošle godine u istorijskoj poseti Izraelu

Najavljenoj novoj fazi diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela kalendarski je prethodila poseta Premijera Srbije, Aleksandra Vučića, Tel Avivu i Jerusalimu, u decembru prošle godine, kada je, kako navodi Telgraf i zasadio drvo masline u Vrtu nacija, a na 17. rođendan svog sina Danila. 

Tada su svi srpski mediji preneli i izjave srpskog i izraelskog premijera, Aleksandra Vučića i Benjamina Netanijahua, koji je Vučićevu posetu ocenio kao istorijsku, ali i to šta je srpski premijer radio tokom posete Izraelu, to jest, da je pored sastanaka na visokom političkom nivou, zasadio i drvo masline. 

Telegraf: "Vučić u Izraelu zasadio maslinu na rođendan svoga sina!"
 
Mi ne zaboravljamo prijatelje koji su bili uz nas u najtežim trenucima, kao što su bile majske poplave i pomoć koju nam je Izrael tada poslao. Uvek ćemo tražiti mir i naći konkretne načine za saradnju, rekao je prilikom posete Izraelu Premijer Srbije.

Predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, u okviru posete Izraelu, zasadio je juče maslinovo drvo u Vrtu nacija, baš na 17. rođendan svoga sina Danila, a svečanost ovog čina upotpunio je njegov izraelski kolega, Benjamin Netanjahu, koji je istog dana poslao svog sina u vojsku.

Ovom istorijskom posetom pokazali ste prijateljstvo sa narodom Izraela. Možemo da uradimo mnogo više i vaša poseta će služiti tome da se naša saradnja poboljša, rekao je Netanjahu.

Mi ne zaboravljamo prijatelje koji su bili uz nas u najtežim trenucima, kao što su bile majske poplave i pomoć koju nam je Izrael tada poslao. Uvek ćemo tražiti mir i naći konkretne načine za saradnju, rekao je Premijer Vučić.

 


A u jučerašnjem nacrtu rezolucije o Srbiji i Kosovu, čiji je autoror izvestilac za Kosovo EP, Ulrike Lunaček, a koji je podržao Spoljnopolitički odbor (SPO) EP o kojoj EP treba da se u plenumu izjasni u martu se posebno "podstiče preostalih pet država članica EU da priznaju Kosovo, jer bi se time dodatno omogućila normalizacija odnosa Beograda i Prištine", piše B92. 

Koha je iz Prištine prenela da je Lunaček na debati izjavila da izveštaj uključuje i pozive da Kosovo mora bolje da bude prezentovano na međunarodnoj sceni, uključujući sport i kulturne događaje. 

Lunačekova je kroz svoj nacrt rezolucije zatražila juče, a samo tri dana nakon što je Mekalister posetio Kosovo i Srbiju, kada je i Tahiri vrlo precizno iznosila zaheve pred Mekalistera – nova priznanja Kosova, nastavak podrške Nemačke za poglavlje 35 koje "uslovljava put Srbije ka Evropskoj uniji", a što treba da prihvate sve zemlje Evropske unije, te zahtev da Srbija prizna Kosovo, dok je sa druge strane, u srpskoj javnosti bilo predstavljeno to da su srpski zvaničnici – predsednik Srbije – Tomislav Nikolić, Premijer Srbije – Aleksandar Vučić,  jedino bili, međutim, zainteresovani za otvaranje prvih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.  


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.