Izložba „100 najlepših slika Srbije“ od 17. do 23. februara u Etnografskom muzeju u Beogradu

FOTO: Miroslav Lazarević

Tradicionalna izložba 100 najlepših slika Srbije po izboru publike za 2022. godinu biće održana od 17. do 23. februara u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Izloža će svečano biti otvorena u petak u 18 časova, a tada će biti uručene nagrade autorima svih odabranih fotografija, kao i autoru pobedničke fotografije za 2022. godinu Miroslavu Lazareviću iz Kosovske Mitrovice.

Na ovogodišnjoj izložbi biće organizovana i aukcija 12 najboljih fotografija, a prihod će biti doniran u humanitarne svrhe udruženju „Evo ruka“.

Etnografski muzej pozvao je sve zainteresovane da posete izložbu i da se zajedno sa njima dive magičnim predelima i pejzažima Srbije, kao i veštini i umeću ljudi koji su tu lepotu zabeležili i sačuvali.

Na konkursu „100 najlepših slika Srbije“ za 2022. godinu prvo mesto je zauzela fotografija „Krst u magli – Mali Zvečan“, našeg sugrađanina Miroslava Lazarevića, a drugoplasirani su bili „Čuvari Siriničke župe“ – fotografija koja je nastala na Šar planini.

Pre finalnog kruga, održan je prvi krug, gde je od strane stručnog žirija izabrano 12 najlepših fotografija od više stotina koje su pristigle na njihovu adresu.

Miroslavljeva fotografije je tada bila ubedljivi pobednik, sa gotovo dvostrukom razlikom u odnosu na drugoplasiranu.

Ujedno, tokom prvog kruga glasanja visoko se plasiralo i više drugih fotografija koje su nastale na Kosovu i Metohiji.

Jedna od njih je upravo drugoplasirana fotografija u finalu „Čuvari Sirinićke župe“, koja prikazuje četiri šteneta Šarplaninca.

Inače, ovo je treći put da na ovom takmičenju pobeđuje fotografija sa Kosova. Pre nekoliko godina pobedila je Nina Jevremović iz Leposavića, takođe sa fotografijom iz svog kraja – „Nebeske stolice“, a potom i Boban Pavlović sa Brezovice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.