„Krst u magli na Malom Zvečanu“ najlepša fotografija Srbije; Drugoplasirana „Čuvari Sirinićke Župe“

Fotografija našeg sugrađanina, Mitrovčanina Miroslava Lazarevića, „Krst u magli – Mali Zvečan“ zauzela je prvo mesto na konkursu „100 najlepših slika Srbije“. „Čuvari Sirinićke župe“, fotografija nastala na Šar planini, druga je najlepša slika Srbije.

Prvoplasirana fotografija, prema rečima autora, slika je nastala u cik zore, i urađena je bez ikakvih efekata – osim prirode i veštog oka fotografa.

„Igra svetlosti, jutarnja magla i karakterističan položaj samog Malog Zvečana doprineli su da slika izgleda gotovo nestvarno. Komentari prijatelja još pre nego da ovu sliku uopšte pošaljem na konkurs za 100 najlepših slika Srbije, bili su da na neki poseban način ona simbolizuje naš život ovde, kao i veru u Boga, ali i krst koji nosimo, te svetinje koje nas održavaju. Iako nam to možda ponekad ne deluje tako, vera i sloga su uvek tu, koliko god maglovito delovalo, ali i putokaz, koji ume da nam bude često maglovit. A ovaj krst upravo to i predstavlja. Neizmerno sam zahvalan svim ljudima koji su glasali i tokom prvog kruga, među stotinama fotografijama, stranici Visoki Dečani koja me je podržala i drugim stranicama, a i sada u finalu, to zaista nisam očekivao. Verujem da je svako prepoznao simboliku koju ova fotografija nosi“.

Ova fotografija je samo deo seta „Krst nad Kosovom“, a zabeležen je i video snimak kada je nastala najlepša slika Srbije. Upravo je ovo vreme magli nad Kosovom, odnosno Severom, koja će se iz kotline podići posle Svetog Save.

Lazarević se zahvalio svima koji su glasali za sada već najlepšu sliku Srbije, poručivši da je to pobeda svih glasova.

„Dragi prijatelji, rođaci, kolege, znani i neznani dobri ljudi. Moja fotografija Krst u magli-Mali Zvečan je u izboru za najbolju fotografiju Srbije 2022 god. vašim glasovima osvojila prvo mesto! Nemam reči da opišem koliko sam srećan i koliko vam zahvaljujem na svemu što ste ovih dana učinili da sve tako ispadne. Na dobro svima da se vrati. Živeli u to ime!“, poručio je.

Pre finalnog kruga, bio je održan prvi krug, gde je od strane stručnog žirija izabrano 12 najlepših slika od više stotina koje su pristigle na njihovu adresu. Tada je Miroslavljeva slika bila ubedljivi pobednik prvog kruga, sa gotovo dvostrukom razlikom u odnosu na tadašnju drugoplasiranu.

Ujedno, tokom prvog kruga glasanja bilo je više fotografija sa predelima sa Kosova i Metohije, koje su se visoko plasirale. Jedna od njih je upravo drugoplasirana fotografija u finalu „Čuvari Sirinićke župe“, koja prikazuje četiri šteneta Šarplaninca.

FOTO: Boban Stojanović

Inače, ovo je treći put da na ovom takmičenju pobeđuje slika sa Kosova. Pre nekoliko godina pobedila je Nina Jevremović iz Leposavića, takođe sa slikom „Nebeske stolice“, iz svog kraja, kao i Boban Pavlović sa Brezovice, odakle je sada fotografija drugoplasiranog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.