Izlazak Srba iz institucija na Severu – Neki su tražili da se vrate, ali je bilo kasno

Izlazak Srba iz institucija na Severu - Neki su tražili da se vrate, ali je bilo kasno
FOTO: Koha (skrinšot) izlazak Srba iz institucija

Izlazak Srba iz institucija na Severu – Neki su tražili da se vrate, ali je bilo kasno…

Izvor: Koha/KosovaPress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

U novembru 2022. srpski pripadnici kosovske policije, pravosuđa i tužilaštva na severu Kosova podneli su ostavke. Njihove ostavke usledile su nakon odluke Srpske liste da napusti centralne institucije Kosova. Predstavnici ove tri institucije govorili su za KosovaPress o tome na koji način je nakon njihovih ostavki rad nastavljen, kako je izvršena zamena i da li je bilo nekog Srbina koji je tražio da se vrati na posao.

Šef misije Euleksa na Kosovu Đovani Pjetro Barbano očekuje povratak srpskih sudija i tužilaca u ove dve institucije. Prema njegovim rečima, tako nešto je moguće jer njihove ostavke nisu prihvatili KPK i KGjK.

„Ovo je vakuum koji treba da se popuni, ne možete ostaviti teritoriju bez policijske službe ili bez pravosuđa. Dakle, naravno, sada je efekat takav da prisustvo kosovske policije na severu, sastav kosovske policije na severu, ne odražava procentualni sastav stanovništva. Ipak, pozdravili smo poslednja dva talasa novih kadeta koja su se odrazila na selekciju kadeta upućenih na sever, bolje odrazile sastav manjina. Naravno, brojke još uvek nisu dovoljne da daju savršen procenat, ali možda smo na pravom putu da rešimo to. Problem je u tome što su neki od ovih kadeta trpeli pretnje, a neki su odlučili da podnesu ostavke u Kosovskoj policiji. Drugi aspekt koji se odnosi na misiju tiče se ostavki sudija i tužilaca na severu. Njihov povratak je moguć. Moguće je jer njihovu ostavku nisu prihvatili Pravosudni savet Kosova i Tužilački savet Kosova. Dakle, ako odluče da se vrate, biće dobrodošli u svojim institucijama. I mi se, naravno, radujemo takvom povratku“, kazao je.

U Osnovnom sudu u Mitrovici kažu da nije bilo zahteva za vraćanje na posao, i negirali su da se srpske sudije u ostavci nalaze na platnom spisku.

„Mi, kao Sud, nismo prihvatili takav zahtev, a što se tiče plata, trenutna reakcija SSK-a na brisanje sa platnog spiska je javna. Ostavka je uticala na prva 2-3 meseca, ali ne i posle toga, pošto je Sud reorganizovan i stabilizovan. Ako uporedimo statistički izveštaj za primljene i završene kurseve u 2022. godini, sa kursevima koji su prihvaćeni i završeni u 2023. godini, proizilazi da je 2023. godiniže procenat dovršetka kurseva bio 91%, u odnosu na 2022. godinu kada je iznosio 79%“, dodatno je istaknuto u ovom odgovoru.

Broj srpskih sudija koji su podneli ostavku je 24. Osnovni sud u Mitrovici u pisanom odgovoru kaže da ukupan broj administrativnih radnika koji su napustili ovu instituciju premašuje brojku od 100.

„Broj srpskih sudija koji su podneli ostavke dana 07.11.2022. godine je ukupno 24, od toga 20 iz Osnovnog suda u Mitrovici, dvoje iz filijale u Leposaviću, dvoje iz ekspoziture u Zubinom Potoku, dok je ukupan broj administrativnih radnika u ostavci 110. Kao prva mera koju je Sud preduzeo je izmena plana rada, ovaj plan promene usvojen je i od strane Sudskog saveta Kosova, kojim je izvršena reorganizacija sudija i pomoćnog osoblja, premeštanjem u okviru odeljenja, za pokrivanje uprađnjenih pozicija. Rad je nastavljen normalno, u početku po hitnim predmetima (18 predmeta sa merama, 7 se odnosilo na krivično delo-Ubistvo) kao i predmetima iz građanskih parnica (Nalog za zaštitu)“, navodi se u pisanom odgovoru Osnovnog suda u Mitrovici.

I zamenik direktora policije na severu Kosova Veton Eljšani kaže da nijedan srpski policajac u ostavci ne prima platu.

„Policijski postupci dozvoljavaju i mogućnost da imamo mesec dana neplaćenog odsustva, dva meseca do tri meseca, a ovi su se periodi mogli da iskoriste, posebno na severu zemlje u to vreme, u početku smo to koristili kako bi dali priliku policajcima da ne podnesu ostavke. Razlog zašto smo dali takve ustupke kadrovima je veliki pritisak koji je na njih vršen i mi to znamo. Ali, nema policajca koji je dao ostavku – da postoji rešenje o ostavci a da se prima plata”, navodi on.

On dodaje da se broj policajaca na severu Kosova postepeno popunjava. Eljšani kaže da je postojao zahtev da se vrate na posao, ali nakon donošenja odluke o ostavci tako nešto ne može da se desi.

„Sada imamo negde oko 70, ukupan broj policajaca je oko 320. Nemamo problem, popunjavamo broj kako treba – postepeno, nemamo problema sa popunjavanjem brojeva. .. Međutim, policajci koji su podneli ostavke i doneto je rešenje o ostavci, neće se vratiti na funkcije. Imali smo nekoliko policajaca koji su dali ostavke, imali smo slučaj kada su se prijavili za povratak, bilo ih je koji su se prijavili, ali se jedan vratio jer mu nije izdato rešenje da podnese ostavku. U trenutku kada je doneta odluka o ostavci, nema policajca koji se vraća na dužnost. Bilo je više od 500 policajaca (kojima je izdato rešenje da podnose ostavke), svima je izdato. Za sve koji su ponudili ostavku postoji rok o kojem vodi računa osoblje u Generalnoj upravi policije u Prištini i tada se donose odluke o ostavci. Za one kojima su izdata rešenja o ostavci, svi su otišli ​​i nemaju mogućnost da se vrate“, dodaje on.

Portparol Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Valjon Preteni izjavio je da su se nakon ostavke srpske zajednice suočili sa poteškoćama u vođenju predmeta.

„Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, ostavkom tužilaca srpske zajednice i administrativnog osoblja, naišlo je na poteškoće u vođenju predmeta koje su vodili srpski tužioci, kao i u zastupanju predmeta na sudu, obavljanju upravnih i drugih zadataka . Međutim, uz maksimalnu posvećenost glavnog tužioca, tužilaca i administrativnog osoblja, postignuto je da se svakodnevni zadaci i obaveze izvršavaju. Nedavno su, uz maksimalno zalaganje vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca, Besima Keljmendija, četiri tužioca, dva tužioca iz Apelacionog tužilaštva i dva tužioca iz osnovnih tužilaštava, privremeno premeštena u Osnovno tužilaštvo u Mitrovici na period od šest meseci. I smatramo da će se to pozitivno odraziti na rad Osnovnog tužilaštva u Mitrovici“, kaže Preteni.

Trenutno su u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici angažovana četiri tužioca u Odeljenju za teška krivična dela, dva tužioca u Odeljenju za maloletnike i sedam tužilaca u Opštem odeljenju ovog tužilaštva.

KosovaPress je uputio i pitanja Tužilačkom savetu Kosova, u kojima se navodi da se od ostavke tužilaca niko nije vratio u tužilački sistem.

„Odmah nakon ostavki tužilaca i administrativnog osoblja iz redova srpske zajednice u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici (7. novembra 2022. godine), Tužilački savet Kosova (KPK) doneo je odluku da im obustavi plate i od tada se niko nije vratio u tužilački sistem“, navodi se u odgovoru Tužilačkog saveta Kosova.

I Sudski savet Kosova i Policija Kosova saopštili su da se niko od onih koji su podneli ostavku nije vratio na posao i nije primio nadoknadu plate.

Radosavljević: Srbi sa Kosova inicirali izlazak iz institucija, primarno policajci, Beograd samo pustio da se to desiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.