Izgradnja vodovoda za Sever: Vlasti teku, radovi stoje

Iako smeštene u neposrednoj blizini Gazivoda, najvećeg akumulacionog jezera još u periodu bivše SFRJ kada je i pravljeno, opštine Severna Kosovska Mitrovica i Zvečan imaju ozbiljan problem sa vodosnabdevanjem, a njihovi stanovnici u letnjim mesecima se suočavaju sa svakodnevnim višečasovnim restrikcijama, odnosno – na višim kvotama čak potpunim nedostatkom vode. Ove opštine se vodom iz Gazivoda snabdevaju preko fabrike za preradu vode u Šipolju u Južnoj Mitrovici, zajedno sa još tri opštine sa juga – Južnom Mitrovicom, Vučitrnom i Srbicom, koje imaju višestruko veći broj stanovnika. Situacija se neznatno poboljšala u leto 2014. godine, zamenom primarne mreže u Južnoj Mitrovici  i puštanjem u rad nove fabrike vode u Šipolju. Dugo najavljivani regionalni vodovod za Sever, kojim bi se, kako su njegovi inicijatori i investitori naglašavali – obezbedila potpuna sigurnost u vodosnabdevanju Kosovske Mitrovice i Zvečana izdvajanjem iz zajedničke mreže sa južnim opštinama, još uvek je u fazi izgradnje, a nema nagoveštaja kada će radovi biti i završeni. Rok za završetak radova je probijen, radovi su u zastoju, a do sada je, po priznanju zvaničnika, završeno 30 odsto od ukupnih radova. Izgradnju zasebnog vodovoda otežavaju "administrativne prepreke" koje nisu "nimalo lake" da se prebrode, priznaju u Kancelariji za KiM, iz koje ipak navode da su radovi u toku, dok predstavnik jednog od izvođača radova, MPP Jedinstvo AD Sevojno, koji ima podizvođače i među lokalnim kompanijama na Severu Kosova, navodi da se "faktički dalje ne može usled administrativnih smetnji." Posle stupanja Briselskog sporazuma na snagu, ovaj izvođač dodaje, radovi se izvode na teritoriji gde postoji "granica i granični prelaz", što radove poskupljuje i zahteva dodatno regulisanje carinske dokumentacije. Ovaj izvođač iz Srbije primio je avans još pre dve godine, uradio, kako priznaje "koliko se moglo", a sada čeka rešenje problema dvostrukog oporezivanja, oslobađanje od PDV, prelaska tzv. integrisane granice, i za koje se nada da će biti rešeni između Kancelarije za KiM i prištinskih institucija, naglašavajući da je spreman  da nakon toga "intenzivira radove".

Kada dođu topli dani i temperatura dostigne 30 stepeni celzijusovih, žitelji Severne Kososvske Mitrovice i Zvečana, prisete se datih obećanja o izgradnji regionalnog vodovoda koji bi im, nakon 16 godina, omogućio redovno snadbevanje vodom u letnjim mesecima. Priča o vodovodu koji će omogućiti da snadbevanje Severa Kosova vodom ne zavisi od fabrike vode u Šipolju datira još iz 2008. godine. Tadašnji ali i sadašnji ministar u vladi Republike Srbije, Velimir Ilić, najavio je izgradnju regionalnog sistema za vodovosnadbevanje opština Zubin Potok, Zvečan i Severna Kosovska Mitrovica.

"Direktan čin kršenje suvereniteta Kosova. kao takav provocirajući za Prištinu i Brisel"

Kosovska vlada se odmah po odobravanju projekta za poseban vodovod od strane srpskog parlamenta 2011, oglasila da se radi o kršenju suvereniteta Kosova. U izveštaju nekadašnje Kancelarije kosovske vlade za koordinisanje strategije za sever, o "paralelnim institucijama na severu", pod nazivom "Beograd sa jednim stopalom na severu i otvorenom rukom u Briselu", u listi "paralelnih institucija" na Severu i podacima o njima, navedeni su podaci i o "paralelnoj instituciji Vodovod Ibar", gde se iznosi i informacija o planovima za izgradnju posebnog vodovoda za Sever od strane srpske vlade. Nakon podataka o tome kako su tekli administrativni koraci verifikacije ovakve odluke kroz srpski parlament i prilaganja specifikacije troškova za izgradnju zasebnog vodovoda, u ovom izveštaju se naglašava sledeće:

"Ovakav čin dogodio se uz potpuno neslaganje sa vladom Kosova i njenim institucijama, kao i sa misijom EULEX-a, i ostalim međunarodnim prisustvom na Kosovu, i on je direktan čin kršenja suvereniteta Kosova. Štaviše, ovakav akt dolazi u vreme nakon što su inicirani pregovori u Briselu i kao takav je provocirajući za Prištinu i Brisel. Koordinator kancelarije za Kosovo odmah je obavestio o ovakvom aktu vladine institucije."

Projektnu dokumentaciju za realizaciju vodovodne mreže uradio je Saobraćajni institut CIP iz Beograda. Njime je predviđen glavni dovod u dužini od oko 25km, minimalnog kapaciteta vodovodnog sistema od 140l/s a maksimalnog od oko 250l/s. Vrednost projekta je 10,5 miliona evra. Tri opštine sa Severa Kosova, 2011. godine podižu kredit od devet miliona evra kod Hipo Alpe Adria banke, a Republika Srbija odobrava garancije.

Ugovor o realizaciji projekta izgradnje regionalnog vodovoda za tri opštine na Severu Kosova potpisan je u Zubinom Potoku tek 19. jula 2013, u prisustvu tadašnjeg direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aleksandra Vulina. Predstavnici opština Zubin potok, Zvečan i severnog dela Mitrovice, ugovor su potpisali sa konzorcijumom na čelu sa kompanijom Jedinstvo AD Sevojno. Konzorcijumu preduzeća koji je dobio tender za izvođenje radova, u kome su, pored lokalnih kompanija – Dinamik trejda i PGP Kolašina, takođe i firme iz centralne Srbije – MPP Jedinstvo AD Sevojno i RDS grupa iz Bora, ugovorom je predviđen avans od 40 odsto – odnosno 4.2 miliona evra – koje su isplaćene izvođačima. Kamen temeljac za novi vodovod je 3. septembra 2013. godine u Gazivodama položio tadašnji direktor Kancelarije za KiM, Aleksandar Vulin, a pred održavanje kosovskih lokalnih izbora.

"Kancelarija za KiM sa punom pažnjom intenzivno prati tok radova – radovi su u toku"

Danas, sa promenjenim rukovodstvom, u Kancelariji za Kosovo i Metohiju za KoSSev ističu da se "sa punom pažnjom intenzivno prati tok radova na izgradnji regionalnog vodovoda za opštine Zubin Potok, Severna Mitrovica i Zvečan". Izvođenje radova je u toku i i oni će biti nastavljeni "sa krajnjim ciljem da se u što skorijem roku realizuju svi planirani poslovi".

"Do sada je završen deo koji se odnosi na građevinske radove vezane za fabriku za prečišćavanje vode, kao i deo kompleksnog tunela za sprovođenje vodotoka kroz planinske predele na putu vodovoda ka krajnjim korisnicima," dodaju u ovoj kancelariji.

Završetak radova kasni i još uvek nema nagoveštaja kada će oni biti završeni.

"U ovom trenutku teško je govoriti o tačnom terminu puštanja u rad vodovoda, ali se čine svi napori da to bude što pre," kažu u Kancelariji za KiM. Oni, ipak, potvrđuju da postoje administrativne prepreke koje otežavaju izvođenje radova, iako ne preciziraju i koje.

"Administrativne prepreke su, čini se, uvek nekako krupnije od onih građevinskih. U ovom procesu suočeni smo sa određenim izazovima koji su uslovljeni i ljudskim i administrativnim faktorima, koji nisu nimalo laki, ali nisu ni nepremostivi. U datim okolnostima činimo sve što je u našoj moći u najboljoj nameri da u najkraćem roku ostvarimo cilj projekta i obezbedimo redovno vodosnabdevanje žiteljima opština na severu KiM," zaključuje se u pisanom odgovoru koji je KoSSev dobio od Kancelarije, a bez konkretnih detalja o tome o kakvim se tačno administrativnim preprekama i radi.

"Faktički, ne može se dalje"; carine i "integrisani granični prelazi" usporili radove 

Nešto konkretniji bio je zamenik direktora MPP Jedinstvo AD Sevojno, Radivoje Smiljanić. Ova firma je član konzorcijuma koji izvodi radove. Smiljanić, u telefonskom razgovoru za KoSSev, pojašnjava administrativne razloge koji su doveli do zastoja u realizaciji ovog projekta:

"Sada će dve godine kako smo potpisali ugovor i primili avans. Međutim, iz objektivnih okolnosti, taj projekat ima poteškoća da se realizuje i to usled administrativnih razloga. Potpisivanjem Briselskog sporazuma i stupanjem na snagu, faktički izvodimo radove na teritoriji Kosova i Metohije gde postoji granica i granični prelaz. Ugovor nije potpisan u tim uslovima, investitor je do sada pokušavao da taj projekat oslobodi od PDV-a, kosovskog PDV-a, carine i drugih troškova koji nisu sadržani u projektu. Nisu uspeli. Nadam se da se ovih dana vode razgovori sa kosovskim vlastima, znači – Kancelarija za KiM i investitori, da će se postići neki dogovor."

Preduzeće koje on predstavlja svesno je značaja ovog sistema za vodosnadbevanje, tvrdi Smiljanić, ističući spremnost da radovi budu intenzivirani kada investitori i Kancelarija za KiM postignu dogovor sa kosovskim vlastima.

"Kao konzorcijum, to su tri firme – Dinamik trejd, Kolašin i RDS Bor. Mi smo izvodili radove uz poteškoće. Odradili smo do sada, ne koliko je trebalo po dinamici, ali se više nije moglo zbog tih smetnji. Međutim, dalje se faktički ne može, mora da se reši taj problem carine, PDV-a i administrativnog prelaza kako bi se radovi intenzivirali. Mi smo spremni, naravno mi smo dobili avans i čekamo – verujte, to nam je značajan posao i projekat, da ga realizujemo i vrednosno, i svesni smo da je ta investicija značajna za Sever Kosova kako bi se rešilo pitanje vodosnadbevanja".

Radivoje Smiljanić potvrdio je za KoSSev da se radovi izvode po projektu CIP-a, ali da ima određenih izmena koje su izvršene u dogovoru sa investitorom i nadzornim organom, ne precizirajući o kakvim se izmenama radi.

Projekat – regionalni vodovod za severno Kosovo 2008 – 2015

Ideja o novom vodovodu i njegova izgradnja dočekala je i tzv. treću garnituru vlasti. Od nekadašnjeg ministra za infrastrukturu u vladi Vojislava Koštunice – Velimira Ilića, koji je uoči izbora 11. maja 2008. godine u Kosovskoj Mitrovici najavio da će prvi projekat nove vlade Srbije biti upravo onaj koji će omogućiti izgradnju vodovoda na Severu Kosova; preko bivšeg direktora Kancelarije za KiM, Aleksandra Vulina, koji je takođe uoči izbora, ovoga puta kosovskih, pet godina kasnije u Zubinom Potoku, upravo polažući kamen temeljac za novi vodovod, rekao da je "država Srbija tu ne da nestane, već da poboljša život građanima na Kosovu i Metohiji i da ovako veliki projekat od skoro 11 miliona evra govori koliko je Republici Srbiji stalo do svakog svog dela i svakog čoveka koji živi na njenoj teritoriji"; sve do novog rukovodstva koje sa "punom pažnjom intenzivno prati tok radova", građani sličnost beleže i po tome, što pre stignu da se osveže kupanjem, pecanjem i vožnjom čamcima po Gazivodu, nego da svežinu ibarske vode dobiju na česmi u svojim domovima – ukoliko izuzmemo cisterne od čijih zvukova motora odzvanjaju mitrovičke i zvečanske zgrade i kuće.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.