Iz Samoopredeljenja su ranije govorili da samo Skupština ima nadležnost da odlučuje o platama funkcionera

samoopredeljenje
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog, prekjučerašnje izdanje)

Ehat Miftaraj, izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe, podsetio je Samoopredeljenje na njihov stav pre nekoliko godina, kada je Vlada Haradinaja odlučila da poveća plate sebi i funkcionerima u pravosudnom sistemu. U to vreme, Samoopredeljenje je u žalbi Ustavnom sudu navelo da samo Skupština ima ovlašćenje da odlučuje o državnim platama, kroz zakon, a da Vlada nema ovlašćenja da povećava ili smanjuje plate putem odluka.

Vlada Haradinaja je 2017. godine odlučila da udvostruči svoju platu, što je direktno uticalo na povećanje plata u pravosudnom sistemu. Protiv odluke, Samoopredeljenje, koje je u to vreme predstavljalo opoziciju, uložilo je žalbu Ustavnom sudu. Ovaj sud je, međutim, potvrdio odluku Vlade.

Međutim, kada je Samoopredeljenje došlo na vlast 2020. godine, odlučilo je da smanji plate vladinim službenicima, ali bez uticaja na zaposlene u pravosuđu. Vlada Kurti 2 odlučila je u sredu da vrati plate po zakonu, kao i pre povećanja u vreme Haradinaja. Odmah potom je odobrila Nacrt zakona o platama, za koji kaže da stvara „ispravnu piramidu“ plata na Kosovu. Civilno društvo je kritikovalo Vladu, rekavši da je to nezakonito i da predstavlja mešanje u pravosuđe i rizik od povećanja korupcije u pravosuđu.

Prema Miftarajevim rečima, KIP je bio dosledan u svojim stavovima po ovom pitanju. On se protivio odluci Vlade Haradinaja o povećanju plata, ali i odluci Ustavnog suda koji je Vladi dao pravo. Ali, kako piše Miftaraj, sudske odluke se moraju sprovoditi čak i ako se sa njima ne slažete.

„KIP je reagovao protiv odluke Haradinajeve vlade. Reagovao je i kada se nije slagao sa odlukom Ustavnog suda kojom je legalizovana odluka Haradinajeve vlade. Međutim, KIP sebi ne daje za pravo da uputi javni poziv za nesprovođenje odluka redovnih i Ustavnih sudova. Iako se nismo složili sa odlukom Ustavnog suda, za nas je ta odluka merodavan zakon i mora da se sprovodi”, napisao je direktor KIP na svom Fejsbuk profilu.

On smatra da je „odluka Kurtijeve vlade da poništi presudu Ustavnog suda nezakonita i protivna standardima koje je postavila Venecijanska komisija”.

„Odlukom Kurtijeve vlade poništava se presuda Ustavnog suda. Ovo ne treba komentarisati. Čak i advokat u svojoj prvoj godini razume da je to nezakonito. Odluka Kurtijeve vlade je u suprotnosti sa standardima koje je utvrdila Venecijanska komisija, da se plate sudijama i tužiocima ne mogu smanjiti izvršnim odlukama Vlade“, napisao je Miftaraj.

Pročitajte još:

Tužioci upozoravaju da će tužiti kosovsku vladu zbog odluke o platama

Odluka o platama u pravosuđu naišla na kritike: SSK i TSK prekidaju komunikaciju sa vladom i traže ukidanje, opozicija kritikujePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.