Deponija koja ugrožava životnu sredinu i bezbednost vozača

FOTO: Kim

Pored samog pružnog prelaza između sela Preoca i Lepine u opštini Gračanica, na više od jednog hektara prostire se deponija na kojoj se baca građevinski i biološki otpad. Tik do pruge nalazi se gomila šuta, zemlje i smeća različitog sadržaja. Građani koji koriste ovu deonicu puta su ogorčeni, a nadležni juče nisu radili, pa nisu mogli da odgovore kada će rešiti ovaj problem.

Nakon prodaje kuća i objekata koje uglavnom kupuju Albanci, stare građevine se ruše, a s obzirom da nema deponije na kojoj bi se ta vrsta otpada odlagala, plodne oranice ili lokacije pored puta, sve češće se koriste kao deponije. U opštini Gračanica je mnogo takvih deponija, ali jedna od najuočljivijih i možda najmanje bezbednih je ona na putu Preoce – Lepina do same pruge.

Deponija na kojoj najviše ima šuta, gvožda, elektromaterijala, te stiropora i zemlje je toliko narasla, da se pretvara u nekoliko omanjih brda koja utiču na vidljivost vozača koji tu svakodnevno prolaze.

„Strašno je, vozači ne vide voz od deponije. Opština bi trebalo da reši ovaj problem“, kazao je Golub Todić.

„Bruka i sramota i ogledalo ove nacije. Žalosno. Trebalo bi da ovo reši opština, da se kažnjavaju oni koji bacaju, sve dok se ne kažnjavaju biće ovako“, rekao je Miloš Mitrović.

„Bezveze je, ovde ima i obradivih površina. Ružno je, do pre nekih mesec dana nismo primećivali, ali je sve više i više“, istakla je Milica Dimić.

„Ovo nije iz naše okoline, neko je sa strane došao i bacio namerno“, rekla je jedna gospođa.

„Trebalo bi da se reši, svakako. Ovako nije u redu. Opština bi trebalo da reši ovaj problem da do ovoga više ne dolazi“, naveo je Nemanja Arsić.

Divlja deponija na ovoj deonici puta nagomilava se poslednjih nekoliko godina, podseća za Radio Kim predstavnik Lepine Stefan Mitrović.

„Jedna je čišćena pre godinu dana u saradnji sa ’Ekologijom’ i ekipom Javnih službi (Opštine Gračanica). Međutim, danas smo svedoci da je ta deponija aktivna i da se uvećava. Zadnjih mesec dana otpad je nasipan na samom pružnom prelazu, gde je jako nepregledno za saobraćaj i teško je uočljiv voz koji prolazi tom deonicom“, rekao je on.

Mitrović je ujedno i član Odbora javnih službi u opštini Gračanica, kako navodi, o ovoj temi se razgovaralo na sednicama.

„Ne samo da se deponija očisti, nego i da inspekcija bude aktivnija, da u tim predelima ‘čeka’ počinioce koji izručuju uglavnom građevinski otpad. Na zadnjoj sednici SO Gračanica razgovarali smo o toj deponiji. Dobili smo neka uveravanja da će u najskorijem vremenu biti rešena“, dodao je Mitrović.

Predsednik Lepine se nada da će posle novogodišnjih i božićnih praznika ekipa JKP „Ekologije“ ukloniti ovu deponiju.

„Svi su upućeni, znaju o kom se problemu radi, samo čekamo da se stvore uslovi da to bude uklonjeno. Otpad se izručuje u ranim jutarnjim ili noćnim časovima kada tu niko ne prolazi. Kada su vetrovi jaki to se širi po tim poljima“, naveo je.

Mitrović apeluje na građane da ne bacaju otpad na javnim površinama.

„Uvek je lakše i jeftinije da taj otpad izruče u blizini gde se izvode građevinski radovi. U 95 odsto slučajeva to je građevinski otpad“, rekao je Mitrović.

Radio Kim je o ovom problemu kontaktirala i direktora Javnih službi u Opštini Gračanica Vladicu Trajkovića i direktora JKP „Ekologija“ Dejana Dimitrijevića. Međutim, zbog neradnog dana u kosovskim institucijama, oni se juče nisu javljali na telefon.

Nema obeležja ni signalizacije

Još jedan od problema na ovom putu i postojećem pružnom prelazu je to što nema nikakvog obeležja. Rampa ne postoji, ali ni vidljive signalizacije da se tu nalazi pruga. Postojeća deponija i gusta magla poslednjih dana dodatno ugrožavaju bezbednost vozača koji ovuda prolaze.

„Poslali smo jedan zahtev da se obeleži putna infrastruktura kako bi se lakše upravljalo vozilom. Ja se nadam da će posle ovih praznika Odeljenje urbanizma izaći na teren i obeležiti taj put belom linijom, polubranicima i branicima taj pružni prelaz“, istakao je Mitrović.

Zbog rekonstrukcije pruge voz koji saobraća od Kosova Polja ka Uroševcu trenutno ne prolazi. Kada pruga bude ponovo puštena u rad, zbog narasle deponije, vozači automobila koji prolaze ovim putem neće moći jasno da vide kada dolazi voz.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.