Iz Beograda ponovo zahvalnost Liberiji, Pacoli na diplomatskoj turneji za nova priznanja

Nakon informacije da je Liberija povukla priznanje Kosova, ali i da je „ponovo potvrdila bilateralne odnose sa Kosovom“ – ponovo zahvalnost iz Beograda. Iz Prištine, posle demantija vesti o povlačenju priznanja, vest o tome da šef kosovske diplomatije pokreće novu diplomatsku turneju za nova priznanja i podršku Kosovu za članstvo u INTERPOL.

Posle zahvalnosti šefa srpske diplomatije, Ivice Dačića, predsednice srpskog parlamenta, Maje Gojković, srpskog predsednika, Aleksandra Vučića, usledio je juče i telefonski razgovor Vučića i njegovog liberijskog kolege.

Predsednik Srbije zahvalio se Žoržu Vei na „njihovim stavovima po pitanju Kosova i Metohije“, kao i na „balansiranom pristupu rešavanju problema u regionu Zapadnog Balkana“, saopšteno je iz predsedništva.

Pročitajte još:

Posle note o povlačenju priznanja: „Liberija ponovo potvrđuje bilateralne odnose sa Kosovom“

Dačić: Liberija povukla priznanje Kosova, naš doprinos dijalogu u Briselu. Priština: Lažna vest

„Dvojica sagovornika su razgovarali o dalјem unapređenju saradnje između Srbije i Liberije, izrazivši opredelјenje za jačanje političke, ekonomske, prosvetne i druge saradnje. Kao prvi korak, predsednik Vučić je najavio posetu srpskog ministra polјoprivrede Monroviji, kao i to da će studenti iz Liberije dolaziti na školovanje u Srbiju, u okviru programa za stipendiranje stranih studenata,“ stoji takođe u saopštenju.

Srpski predsednik je istovremeno pozvao Veu da poseti Srbiju, što je liberijski predsednik prihvatio.

„Predsednik Vea je rekao da se nada da ćemo razgovorima i pregovorima koje vodimo sa Prištinom doći do rešenja i da ćemo umeti i uspeti da sačuvamo mir,“ dodaje se.

Istovremeno sa saopštenjem iz Beograda, saopštenje iz Prištine.

Šef kosovske diplomatije je na „novoj diplomatskoj turneji na afričkom kontinentu“, gde se očekuje da se sastane sa predsednicima, ministrima spoljnih poslova i drugim predstavnicima različitih država sa ovog kontinenta.

„U okviru ove posete, šef diplomatije Kosova ima za cilj povećanje broja novih priznanja, proširenje podrške članstvu Republike Kosovo u INTERPOL-u i jačanje bilateralnih odnosa,“ dodaje se u saopštenju i objašnjava da je Pacoli prethodno imao turneju u „nekoliko“ država članica EU i drugih evropskih država.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.