Albanci otvorili fond za plaćanje kazni Džaki i Šaćiriju; podrška i od švajcarske vojske. Srbija kažnjena sa 64.000 franaka

Sa fudbalske utakmice Švajcarska-Srbija/Foto: Reprezentacija.rs

Vest je ažurirana

FIFA je juče izrekla novčane kazne fudbalerima Švajcarske reprezentacije kosovskog porekla, Granitu Džaki (Granit Xhaka) i Džerdanu Šaćiriju (Xherdan Shaqiri). Odmah za ovom odlukom, Albanci su pokrenuli akciju prikupljanja priloga za isplatu dvadeset hiljada dolara koliko iznosi kazna koja im je izrečena. Ambasadorka Kosova, Vljora Čitaku, dala je prilog od stotinu evra, a kosovski ministar trgovine i industrije Bajram Hasani odlučio je da jednomesečnu zaradu od 2.000 evra da takođe za kaznu dvojice fudbalera poreklom sa Kosova. Za kratko vreme, prema informacijama kosovskih medija od juče, sakupljena je već polovina iznosa. Džaka i Šaćiri su posle utakmice sa Srbijom postali za Albance najnoviji nacionalni heroji. Njihovi golovi protiv Srbije i simbol orla kojim su golove proslavili, kao i istraga koju je FIFA pokrenula vodeće su vesti na društvenim mrežama i u kosovskim medijima. I dok se Džaka i Šaćiri slave, osuđuju se postupci srpske reprezentacije i navijača. FIFA je kaznila i Srbiju, sa mnogo višim iznosom: Fudbalski savez Srbije kažnjen je sa 54.000 franaka, selektor Mladen Krstajić sa 5.000, predsednik FSS-a takođe sa 5.000 franaka.

„Oni su doneli radost i zadovoljstvo za sve Švajcarce i Albance širom sveta, zato podelite trenutak da ih podržimo,“ stoji u opisu kampanje na sajtu „Gofundme“ na kojem se i sakuplja novac.

Srbija je kažnjena sa mnogo višim iznosom.

FSS je kažnjen sa 54.000 franaka zbog, kako je FIFA navela, neprimerenog i provokativnog ponašanja navijača platiti 54.000 franaka. Nakon meča sa Kostarikom FSS je zbog navijača kažnjen sa 10.000 franaka takođe.

Predsednik Fudbalskog saveza Slaviša Kokeza će zbog, prema odluci FIFA-e, oštrih izjava datih u intervjuu za BBC, a koje su se odnosile na kritiku rada FIFA i Sudijske organizacije Međunarodne kuće fudbala, takođe platiti 5.000 franaka.

Selektor Mladen Krstajić moraće da plati 5.000 franaka zbog, kako je takođe FIFA navela, neprimerenih komentara nakon meča. Krstajić je nakon duela govorio o suđenju.

„Ne mogu novcem da se plate emocije koje su nam doneli Granit Džaka i Džerdan Šaćiri, kada su orlovima proslavili golove na utakmici Švajcarska-Srbija. Oni su kažnjeni samo zbog toga što nisu zaboravili svoje korene, nisu zaboravili odakle dolaze,“ poručio je kosovski ministar trgovine i industrije Bajram Hasani na Fejsbuku. On će u ovaj fond dati svoju jednomesečnu zaradu od 2.000 evra.

Sakupljaju se i sredstava za plaćanje kazne od 5.000 dolara za kapitena reprezentacije Švajcarske, Stefana Lihtštajnera (Stephan Lichtsteiner).

Ukoliko fudbalska reprezentacija Švajcarske ne bude prihvatila da primi ta sredstva, ona će biti data za humanitarne svrhe.

Podrška i od švajcarke vojske?

Tači: Simbol orla nije ubio ljude, to je simbol ptice, Švajcarska će moći da leti do uspeha

„Taj simbol nije simbol koji je ubio ljude. To nije simbol napada na bilo koga. To je simbol ptice. Tako da će Švajcarska moći da leti do uspeha,“ rekao je on novinarima u ponedeljak u Briselu, dan nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga usmerenom na normalizaciju odnosa između dve strane, javlja Politico, prenosi isti Express.

Osim pružanja podrške u sakupljanju sredstava, već danima oni koji podržavaju Kosovo pružaju podršku i simbolom „shqiponje“ (orao sa albanske zastave).

„Velika podrška Džaki i Šaćiriju je na društvenim mrežama različitih korisnika širom sveta. Čini se da su i albanski igrači učvrstili švajcarske vojnike. Barem tako deluje na fotografiji objavljenoj na društvenoj mreži Tviter,“ javlja Gazeta Express uz fotografiju švajcarskih vojnika koji rukama pokazuju dvoglavog orla. Objavljena je i fotografija.

Express je danas objavio i fotografiju hrvatske predsednice, Marije Grabar Kitarović i nekadašnjeg hrvatskog predsednika, Stjepana Mesića, koji takođe rukama pokazuju dvoglavog orla. Međutim, pojedini mediji su ovu fotografiju objavili još pre dve godine. 

U nastavku pročitajte i druge reakcije na društvenim mrežama:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.