Eparhija uživo prenosi Vaskršnja služenja, vladika: Nadamo se da će to biti uteha


Eparhija raško-prizrenska od danas preko naloga na svojim društvenim mrežama uživo prenosi crkvena bogosluženja uoči Vaskrsa, kao i Vaskršnju liturgiju. Nadamo se da će to biti uteha našim vernicima koji nisu u mogućnosti da za najradosniji praznik budu sa nama, poručio je Vladika Teodosije za KoSSev.

U svim manastirima i hramovima Eparhije Raško-prizrenske vrše se redovna bogosluženja. Zbog novostale situacije u pandemiji koronavirusa, međutim, nije omogućeno da vernici kao ranije posećuju hramove u većem broju.

„Mi smo zbog toga preuzeli da odavde iz manastira Gračanica, prenosimo bogosluženja, kako jutrenja Velikoga Petka, tako i večeras. Isto tako, kada smo iznosili plaštanicu i na jutrenje Velike Subote kada budemo pevali statije“, kazao je Vladika, naglasivši:

„Naročito u ponoć, uoči Vaskrsa, kada se budu služili jutrenje i Vaskršnja liturgija“.

Prenošenje služenja usledilo je nakon zahteva vernika sa KiM-a koji ove godine ne mogu da budu u hramovima, kako se to ovde tradicionalno čini u velikom broju svake godine – skoro u svim crkvama i manastirima.

„Nadamo se da će to biti duhovna uteha za mnoge naše braću i sestre koji sede u domu i sa svojim najmilijima dočekuju najradosniji praznik vasrksenja Hristovog“, poručio je vernicima vladika Teodosije.

U 19 časova večeras iz manastira Gračanica prenosiće se uživo statije, nakon današnjeg prenosa iznošenja plaštanice.

Vaskršnji praznici se ove godine i za katolike (koji su ga proslavili u prošlu nedelju) i za pravoslavce proslavlja usred pandemije koronavirusa. Na delu je zabrana okupljanja, ali i izlaska, pa ove dane većina provodi u svojim domovima.

Na Kosovu se sprovode najnovije mere kosovskog ministarstva zdravlja, mogućnost 90-minutnog kretanja dnevno.

Eparhija raško-prizrenska izdala je sredinom prošlog meseca uputstvo i savete za vernike i sveštenike u vezi sa upražnjavanjem svojih verskih potreba i načina funkcionisanja crkvi i manastira u vreme pandemije.

Manastiri su zatvoreni za posetioce, a crkve otvorene da se vernicima ne bi uskraćivalo pravo dolaska i prisustvovanja služenjima, a eparhija apeluje da se poštuju mere koje su propisale zdravstvene vlasti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.