Ivanovićeva odbrana – Tokom četiri dana suđenja, svi svedoci protivrečni sebi i jedan drugom

Danas je unakrsnim ispitivanjem trećeg svedoka optužbe, Muharema Lapaštice, završen četvrti dan dokaznog postupka u ovom delu suđenja protiv Olivera Ivanovića i ostale četvorice Srba – Dragoslava Delibašića, Nebojše Vujačića, Ilije Vujačića i Aleksandra Lazovića. Kao i u slučaju ključnog svedoka, Ise Mustafe, odbrana Olivera Ivanovića je i danas ukazala na kontradiktornosti u izjavama svedoka Lapaštice, datim ranijih godina, a u odnosu na izjavu od petka i danas. Nastavak suđenja najavljen je za 18. februar.

Iako je u svojim ranijim izjavama, svedok Lapaštica rekao da je po izlasku iz svoje zgrade 14. aprila 1999, video Igora Simića i Srđana Aleksića koji su bili u uniformama, danas je izjavio da su oni bili u civilu.

Pročitajte još:

Suđenje petorici Srba na Severu: Svedok Lapaštica upoznao Ivanovića 1997. godine​

Suđenje petorici Srba na Severu: Redovna vojska sprečila dalju egzekuciju Albanaca​

Glavni svedok na suđenju petorici Srba sa Severa: "Olja" rekao "sada pravac Albanija"

Danas se nastavlja suđenje Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba

Bivši visok zvaničnik UNMIK-a za Mitrovicu: Ivanović spasao starije Albance od smrzavanja '99​

Bivši međunarodni zvaničnici u Mitrovici podržali Olivera Ivanovića​

Navodni oštećeni danas u sudnici na prvom danu suđenja petorici Srba​

Šta sadrži optužnica protiv petorice Srba

Advokat Vlajić: Videli ste Igora i Srđana kada ste izašli?

Svedok: Da

Advokat Vlajić: Bili su u civilu? U svojim ranijim izjavama rekli ste da su bili u uniformama?

Svedok: Ostajem pri svojim izjavama i informacijama, nosili su uniforme, i pre rata sam ih video u uniformama.

Advokat Vlajić: Rekli ste da nisu bili u uniformama, to ste rekli i u petak, i 27. maja 2013. godine ste rekli da su bili u uniformama. Pre toga ste govorili da su bili u uniformi. Koja od ovih izjava nije istinita?

Svedok: Izjava od petka, koja se odnosi na ovo pitanje. Neke od tih izjava dao sam pre 15 godina i ti detalji koji su u izjavama, za mene su sitni detalji. 

Sudija Komša: Koja izjava nije istinita? Izjava od petka?

Svedok: Da, izjava od petka nije istinita, u smislu toga da li su bili uniformisani, ili su bili u civilu.

Advokat Vlajić: Rekli ste mi da su bili u civilu pre pet minuta.

Svedok: Rekao sam i pre 15 godina da su bili u policijskim uniformama i ako mislite da sam pre pet minuta rekao da su bili u civilu, uzmite kako Vam je želja.

Advokat Vlajić: Ja ću to uzeti ovako, a Vi recite da li je to istina, ili ne – Vi ste upravo priznali da ste u petak i danas lagali?

Tužilac: Prigovor. Po mom mišljenju svedok ne laže, svedok je upravo objasnio da je dao nekoliko izjava u nekoliko vremenskih perioda.

Sudija Komša: To je tačno, svedok odgovara po najbližem sećanju, laganje podrazumeva lošu želju sa njegove strane, a to nije slučaj.

Advokat Vlajić: Pitaću ga ovako – ako kažete da je prošlo 15 godina, zašto u petak i danas niste rekli da se ne sećate?

Svedok: Prvo hoću da kažem da sam uvređen, zasto što je korišćena reč 'lažeš' i opet ću da kažem – prihvatite kako želite, ali kažem, ostajem pri izjavama iz 1999., 2000. i 2001. Rekao sam u petak i rekao sam pre pet minuta da su bili u civilnoj uniformi, ali mogu da kažem da sam pogrešio i na osnovu sećanja i na osnovu emocija. 

Advokat Vlajić: Rekli ste da Igor i Srđan nisu imali oružje?

Svedok: Da.

Advokat Vlajić: Je l' to kažete i danas?

Svedok: Ponoviću još jednom, ako imate pitanja za mene, trebalo bi da pogledate izjave od ranije, ne izjavu od petka.

Advokat Vlajić: 27.05.2013 – ranija izjava. Rekli ste da ih niste videli da nose oružje?

Svedok: Da.

Advokat Vlajić: A u ranijim ste rekli da su bili naoružani?

Svedok: Da, i još nešto…

Advokat: Dobio sam odgovor. Oba ne mogu biti istinita, da li se slažete sa mnom?

Svedok: Ne, ne slažem se.

Advokat Vlajić se osvrnuo i na izjavu svedoka Lapaštice iz 2013, kada je rekao da je Ivanović bio u Šešeljevoj stranci.

Na pitanje odakle zna za njegovo, navodno članstvo u ovoj stranci, svedok je rekao da je "cela Mitrovica znala", i da, kada bi, kako je rekao, išli u Ivanovićevu samouslugu, govorili su "idemo u Šešeljevu samouslugu".  

Upitan da odgovori na pitanja da li je ikada video neku fotografiju Ivanovića i Šešelja zajedno, ili neki novinski članak koji govori da je Ivanović član te stranke – svedok je rekao:

"Ne, ali smo u to vreme znali za svaku osobu srpske nacionalnosti kojoj partiji pripada, posebno ko je bio poznatiji."

Svedok je u više navrata rekao da ga zbunjuju prevodi i da mu prevod na albanski nije potreban, jer razume srpski.

Odbrana Olivera Ivanovića osvrnula se i na reči "kuda ćeš" koje mu je, navodno, 14. aprila 1999, uputio Oliver Ivanović, kada je po njegovim rečima, Lapaštica isteran iz svog stana. 

Advokat Vlajić: Te reči – 'kuda češ' izgovorene su na srpskom?

Svedok: Da.

Advokat Vlajić: U ranijim izjavama, iz 1999. i 2000, rekli ste da Vam se lice obratilo na albanskom?

Svedok: Može biti, ali izjava iz 2013, kada sam tada ispitan, insistirao sam i tamo stoji da su izjave iz 1999. i 2000. potpunije i legalnije od izjave iz 2013, možda je došlo do omaške…

Advokat Vlajić: Ovde se ne radi o potpunosti izjava, nego o oprečnim izjavama.

Svedok: Može biti oprečnosti, ali značenje 'kuda ćeš' na albanskom i srpskom je isto.

Svedok je govorio i o trenutku kada se našao sa drugim svedokom Isom Mustafom. On je danas izjavio da mu Mustafa nije rekao da je neko ubijen, što je, kako je navela odbrana Ivanovića, oprečno njegovoj izjavi iz 2013, kada je govorio da mu je Isa Mustafa rekao da je nekoliko ljudi ubijeno.

Nakon odbrane, usledilo je ispitivanje koje je vršilo sudsko veće, kao i ponovno ispitivanje koje je vršio tužilac. 

Na pitanje tužioca da da "logičko objašnjenje" zašto postoje nepodudarnosti u njegovim izjavama, svedok je rekao:

"Tokom davanja izjava 2013, službenim licima sam dao prigovor da je prošlo skoro 14 godina i da može doći do manjih nepodudarnosti – 1999. sam mogao da izjavim da je bilo četri vojnika, sada bih mogao da kažem da je bilo njih trojica. Mogu da kažem da sam pri kraju izjava naznačio da treba da se doda pasus da su izjave iz 1999. i 2000. pravno jačeg karaktera."

Advokat Vlajić: Izjave svedoka nekonzistentne; Ksenija Božović: Proces protiv Ivanovića politički motivisan proces

Nakon suđenja, branilac Olivera Ivanovića, advokat Nebojša Vlajić, izjavio je da su izjave svedoka "nekonzistentne"i dodao:

"Svi svedoci su apsolutno protivrečni jedan u odnosu na drugog, šta više od toga, oni su protivrečni sami sebi, nema dve izjave koje je svedok dao da je rekao isto. Prema tome, apsolutno sam siguran da ovi dokazi ne vode ničemu, odnosno ne vode dokazivanju onoga što javni tužilac tvrdi, i to je svakoga dana suđenja sve jasnije."
 
Zamenica predsednika stranke GI SDP "Oliver Ivanović", Ksenija Božović, navela je da se radi o politički motivisanom procesu sa iskonstruisanim svedocima i njihovim izjavama.

"Četri dana suđenja ispitana su tri svedoka. Kao što smo videli – puno neistine, kontradiktornih informacija, iskonstruisanih svedoka i njihovih izjava, što nam još jednom potvrđuje ono što smo od starta sumnjali, a to je da je ovo politički motivisan proces sa iskontruisanim svedocima i njivom izjavama," rekla je Božović i dodala:

"Želim da istaknem veliku podršku Vlade Republike Srbije, predstavnika međunarodnih misija iz tog perioda koji su bili na Kosovu i koji su upoznati sa svom situacijom, zatim uglednih građana, ljudi iz kulturnog i sportskog života, nevladinih organizacija, velikog broja medijskih ekipa – kao i velikog broja građana sa cele teritorije KiM-a koji budno prate ovaj sudski proces. Mi se nadamo da će se ovaj sudski proces brzo završiti i Oliver Ivanović dokazati svoju nevinost i biti vrlo brzo na slobodi."

Nastavak suđenja zakazan je za 18. februar u 9:30 časova, kada će svedočiti četvrti svedok optužbe, Šefki Kosumi.

 


Suđenje protiv petorice Srba zvanično je počelo 18. decembra, a sudi im se prema zajedničkoj optužnici koju je 11. avgusta, 2014. godine podigao međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Sezari Mihalčuku.

Prema ovoj otpužnici, Oliver Ivanović se tereti da je 1999. godine, predvodio "Čuvare mosta" i "podstrekivao ih na ratne zločine," kao i za ratne zločine nad albanskim stanovništvom.

Dragoljub Delibašić se ne tereti za ratni zločin, kao ni ostala trojica optuženih Srba, već za podstrekivanje na zločine protiv albanskog stanovništva. On se tereti da je 2000. godine, kao komandir policije u Kosovskoj Mitrovici, u saizvršilaštvu sa Oliverom Ivanovićem, kao vođom "srpske paravojne grupe – Čuvari mosta," a po prethodnom dogovoru i planu sa njim, podstrekivao policajce, dok je Ivanović navodno podstrekivao Čuvare mosta, da upadnu u nekoliko zgrada u Severnoj Mitrovici, proteraju i ubiju albanske civile, koji su živeli u ovom zgradama.

Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović se terete da su kao pripadnici Čuvara mosta, izvršili teška ubistva i pokušaj teških ubistava, 2000. godine.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.