Pet kosovskih Albanaca optuženo za terorizam

Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK) podigla je optužnicu protiv pet kosovskih Albanaca zbog terorizma, saopšteno je iz EULEX-a. Koha navodi da su uhapšeni Valjon Šalja i Genc Seljimi iz Bresaljca kod Gnjilana, Adrijan Mehmeti iz Gnjilana, kao i Nuredin Suljejmani i Bekim Muljoli iz Prištine.

"Kancelarija Specijalnog Tužilaštva Kosova podigla je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv petoro okrivljenih koji su optuženi za razna krivična dela povezana sa terorizmom, uključujući organizovanje i upravljanje terorističkom grupom, učestvovanje u terorističkoj grupi, pripremu terorističkih dela, nezakonitu proizvodnju eksplozivnih materijala, nezakonito posedovanje oružja i eksploziva, podsticanje verske mržnje i teški napad na teritoriji Kosova, kao i izvršenje terorizma na teritoriji Sirijske Arapske Republike (Sirija)," navodi se u saopštenju iz EULEX-a.

Okrivljeni su uhapšeni u Prištini dok su pokušavali da kupe veliku količinu vojnog vatrenog oružja i municije, a kao rezultat tekuće istrage koju je vodila Uprava policije Kosova za borbu protiv terorizma i druge agencije – za teške napade počinjene nad dva hrišćanska misionara iz SAD-a.

Iz EULEX-a dodaju da je istraga trajala četrnaest meseci i da je uključila forenzičku analizu dokaza koju je vršila Kosovska agencija za forenziku i međunarodnu pravnu pomoć, sa zemljama članicama EU, kao i da postupak vodi međunarodni tužilac iz KSTK-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.