Ivanović obavestio BIA, Prištinu i međunarodne predstavnike da mu je bezbednost ugrožena

Najbliža saradnica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović, pozvala je EULEX i predstavnike ambasada na Kosovu da kažu šta rade na pronalasku ubica Ivanovića. Predsedniku Kosova, Hašimu Tačiju, poručuje da kaže "koga će zaboleti istina" zbog atentata na srpskog političara. Na Severu se oseća "nezdrava atmosfera"; situacija je da se Srbi plaše Srba. Institucije na Severu su slabe, urušene, nefunkcionalne i podložne pritiscima – ističe, sa druge strane, još jedan od saradnika Ivanovića, dr Dragiša Milović. Srpska lista ćuti mesec i po dana. Nakon svih uvreda na račun Ivanovića u kampanji, sada je vrlo teško "pogledati njegovu porodicu i njegove prijatelje i saradnike u oči", kaže Milović. 

"Članovi porodice i građanska inicijativa SDP, mesec i po dana nakon ubistva Olivera Ivanovića, nemaju nikakvu zvaničnu informaciju o toku istrage," kazala je gostujući u emisiji Dogovor!? RTV Kim Božović.

EULEX je bio vrlo ekspeditivan kada je trebalo da hapsi Olivera Ivanovića

Milana Radoičića je poznavao sa ulice

Nakon što je brat Olivera Ivanovića demantovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je kazao da je Oliver Ivanović bio u sukobu sa Milanom Radoičićem, to je učinila i Ksenija Božović:

"Ja koliko znam Oliver Ivanović je Milana Radoičića znao sa ulice, toliko. Kontakata sa njim nikada nije imao, jer nije imao potrebe za tim. Prvo, Milan Radoičić nije stanovnik Mitrovice. On je u Mitrovicu došao, koliko ja znam, a tog čoveka ne znam i nisam imala susret sa njiim – 2014. ili 2015. Ništa nije vezivalo Olivera Ivanovića za njega. Odakle te informacije, ja ne znam. To je potvrdio i brat Olivera Ivanovića, ali i ja potvrđujem da stvarno nikada nikakvu saradnju sa njim nije imao, niti sukob."


23:00 – Građani Mitrovice uskraćeni da gledaju emisiju "Dogovor!?" o ubistvu Olivera Ivanovića

Kazala je da svakodnevno poziva policiju i istražne organe, ali i EULEX kako bi saznala šta se dešava sa slučajem.

Od predstavnika misije EULEX-a posle petnaest dana stigao je odgovor da oni "budno prate rad kosovskih pravosudnih i bezbednosnih struktura".

"EULEX je bio vrlo ekspeditivan kada je trebalo da hapsi Olivera Ivanovića i da ga odvede u pritvor. Šta radi sada po pitanju pronalaska ubice Olivera Ivanovića? To je pitanje za njih. Šta su oni do sada uradili, šta rade dalje i šta će da urade – neka nam kažu?" – upitala je Božović.

Šta rade ambasade?

Istovremeno je kritikovala i predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu, a pre svega američku i nemačku ambasadu što, kazala je, nisu pozvali da izjave saučešće ni porodici, ni SDP-u.

Istovremeno postavlja pitanje:

"Šta oni rade po pitanju pronalaska ubica Olivera Ivanovića?"

"Jako sam iznenađena da se sada posle ovoga ne oglašavaju," kazala je.

Neka Tači izađe i neka kaže to što ima

Komentarišući izjavu predsednika Kosova, Hašima Tačija, da će "nekoga boleti istina oko ubistva Olivera Ivanovića", Božovićeva je rekla:

"Pa neka izađe gospodin Tači posle četrdeset dana i neka konačno kaže to što ima pa da li će da se to svidi nekome ili ne, uopšte nam nije bitno. Bitno je da izađu i da kažu dokle su stigli u istrazi."

Obducenti utvrdili da je on ubijen iz pištolja duga devetka

Govoreći o navodima Večernjih novosti da je Oliver Ivanović nije ubijen iz pištolja duga devetka već iz heklera, Božovićeva je pozvala novinare tog lista da objasne odakle im takva informacija.

Milović koji je prisustvovao obdukciji tela Olivera Ivanovića kazao je da su obducenti utvrdili da je on ubijen iz pištolja duga devetka.

Poražavajuće za istragu, sudstvo, tužlaštvo, policiju ali i za sve nas

Nekadašnji predsednik opštine Zvečan, Dr Dragiša Milović, koji je sa Ivanovićem u koaliciji nastupao na lokalnim izborima u oktobru prošle godine, smatra da istraga nije krenula dobro od samog početka.

"Tada sam govorio da mi to sve liči na neko razvodnjavanje i da to ne ide u dobrom pravcu kako bi trebalo da ide. I evo, pokazalo se četrdeset dana i više je prošlo, a da nemamo apsolutno nikakvih informacija, pre svega porodica, javnost i GI SDP i to treba sve nas da zabrine jer da se ubije jedna takva ličnost, jedna gromada od čoveka, politička, jedan od istaknutih lidera Srba u sred Mitrovice, u sred bela dana, u prisustvu toliko policajaca, sigurnosnih kamera i da za sad nemamo još uvek nikakvih podataka – poražavajuće je i za istragu, i za sudstvo, tužilaštvo, policiju, ali i za sve nas," kazao je Milović.

Istakao je da građani na Severu nemaju poverenje u policiju jer nijedan slučaj do sada nije rešen.

Podsetio je da su pre šest meseci Oliveru Ivanoviću i njemu zapaljeni automobili i da se još uvek ne zna ništa o tome.

Milović smatra da su predstavnici bezbednosnih organa reagovali na sva upozorenja o pogoršanoj bezbednosnoj situaciju na koju su im tokom izborne kampanje ukazivali i Ivanović i on lično – da do ubistva sigurno ne bi došlo.

Ivanović upozorio BIA-u o ugroženoj bezbednosti

Božović je potvrdila da je o ugroženoj bezbednosti Oliver Ivanović upozorio i predstavnike Bezbednosno informativne agencije u Srbiji, ali i predstavnike međunarodne zajednice i vlasti u Prištini:

"Zato danas svi imaju odgovornost za ubistvo Olivera Ivanovića jer su svi bili upoznati sa situacijom na Severu."

Predlog da trg ili ulica dobije ime Olivera Ivanovića

SDP je uputio zvanični predlog opštinskim vlastima u Severnoj Mitrovici da glavni trg u ovom gradu ili ulica Sutjeska u kojoj je ubijen dobiju ime političara. Božovićeva je kazala da odgovora još uvek nema.

"To bi bio minimum onoga što bi i ta skupština i samim tim i predstavnici građana mogli da učine i da se makar na taj način oduže i liku i delu Olivera Ivanovića," smatra Milović.

Situacija da se Srbi plaše Srba

Strah je prisutan na Severu Kosova i sada smo u takvoj situaciji da se Srbi se plaše Srba, međuetničkih sukoba trenutno nema, kaže dr Dragiša Milović, navodeći da se oseća "nezdrava atmosfera".

"Sada je situacija takva da je posle sahrane Olivera Ivanovića bio jedan muk, jedna tišina, praznina i i dalje je narod u šoku i neverici i ono što je poražavajuće je iseljavanje i prodaja stanova. O tome smo pričali Ksenija i ja sa predsednikom Vučićem tokom onog sastanka u Mitrovici, da lekari odlaze, upisuju se deca u srednje škole u Srbiji i na fakultete. Ne da nema povratka, nego nema ni opstanka."

Milović je kazao da su javne institucije na Severu Kosova "slabe, urušene i nefunkcionalne i u tom smislu podložne pritiscima".

Niko iz Srpske liste ni saučešće nije izjavio

Ksenija Božović je kazala da nema nikakvih kontakata sa predstavnicima Srpske liste, a da predsednik liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, nije izjavio saučešće porodici Olivera Ivanovića.

Rakić dobio naređenje da se pojavi na sahrani

Od građana je dobila informaciju da je bio prisutan na sahrani u Beogradu:

"Očigledno je dobio naređenje da se pojavi, ali ga to ne opravdava jer je trebalo da dođe u Mitrovicu i da se ponudi oko organizacije sahrane Olivera Ivanovića."

Božovićeva je kazala da više od četrdeset dana niko od predstavnika te liste nije kontaktirao saradnike Olivera Ivanovića.

"Niko iz Srpske liste, ne samo predsednik, niko, nijedan ministar, nijedan poslanik, niko nije izjavio saučešće ni porodici Ivanović, a ni nama kao političkoj opciji," kazala je Božovićeva i dodala da čak ni Ivanovićevi nekadašnji saradnici koji su prešli u Srpsku listu nisu pozvali.

Nakon svih uvreda teško pogledati u oči

Govoreći o ćutanju Srpske liste, Milović je kazao da je nakon svih uvreda na račun Ivanovića u kampanji za lokalne izbore, sada vrlo teško "pogledati njegovu porodicu i njegove prijatelje i saradnike u oči".

Ubice moraju biti pronađene

Saradnica Olivera Ivanovića je kazala da njegove ubice moraju biti pronađene.

"Ja neću stati sa pritiscima da se ubica Olivera Ivanovića pronađe, na sve institucije, i na Beograd, na Prištinu i na međunarodnu zajednicu. Neka budu sigurni da ćemo svakodnevno vršiti pritisak da pronađu ubicu i da ispune obećanje koje su dali," kazala je Božovićeva.

I Dragiša Milović je kazao da očekuje da se odgovorni pronađu i procesuiraju.

"Ja sam optimista i to dugujemo porodici Ivanović, njegovim saradnicima, prijateljima. Ne može jedno društvo ići napred ako se ne otkriju ubice ne samo Olivera Ivanovića, nego nemojmo zaboraviti da na Severu Kosova nekoliko godina unazad imamo još uvek neistražena ubistva nekoliko naših sugrađana," kazao je.

Jedan od najuticajnijih srpskih političara sa Kosova, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara ispred prostorija svoje građanske inicijative u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.