Ivanović i Milović zajedno pred novinare: U julu ovakav incident, u oktobru ubistva?

Ukoliko Kosovska policija ne otkrije što pre počinioce paljevine naših automobila, smatraće se da je to koordinisano i da određeni krugovi kriminalaca i policije rade u dogovoru da bi se stvorila zona i prilika nebezbednosti. Građani su u strahu. Ako se ovo dešava Oliveru Ivanoviću i Dragiši Miloviću, šta da očekuje običan građanin? Nije Albanac došao da nam zapali auta – poručili su danas na zajedničkoj konferenciji za medije lider GI "Srbija, demokratija, pravda", Oliver Ivanović i nekadašnji predsednik opštine Zvečan i lekar, Dragiša Milović. Nekada politički rivali, danas u istoj nevolji. I jednom i drugom, ove nedelje, gorela su privatna vozila. Zatražićemo da nam se nadoknadi šteta od lokalne samouprave i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kažu.

"Šta može da bude u oktobru, ako je sada ovako nešto? Ako u julu imamo ovakav incident, u oktobru će biti ubistava," upozorio je Ivanović danas u prostorijama svoje stranke, prepune novinara. 

"Ne vidim kako drugačije će ova situacija da bude razrešena. Uzgred, i neka ubistva nisu razrešena sa političkom konotacijom, ali to ide na čast ovim kojim se policijskim poslom bave," dodao je.

Novinarima je ponovio jutrošnje navode

 Građani imaju pravo na vlast koja će da uredi grad

Ivanović je danas potvrdio da je politički aktivan pred predstojeće kosovske lokalne izbore:

"I ja to ne radim tajno, ja to radim javno." 

"Mislim da je moje legitimno pravo i legitimno pravo građana da imaju jednu lokalnu vlast po meri, koja bi uredila grad u svakom smislu i odgovorila na sve ono što su zahtevi ovog trenutka," ističe.

"Nemam ličnog neprijatelja, imam sudski postupak koji se vodi protiv mene, u kom su Albanci, koji su pozvani od strane tužilaštva, svedočili u moju korist. Oni su svedočili da ja apsolutno ne bih mogao, po prirodi stvari, da imam veze sa tim događajem. Prema tome, sve to isključujem kao moguće motive za ovako nešto."

Sramota da brinemo o fizičkoj bezbednosti

Postoji samo jedna stvar koja se, ocenjuje, "nekima ne sviđa":

"A to je moje bavljenje politikom. Moji stavovi očito nekome ne prijaju." 

Ni ovog puta nije precizirao ko su njegovi politički neistomišljenici, ali je rekao:

"Ne verujem da je ovo uradio bilo koji Albanac. To je moje verovanje, ne želim dalje da spekulišem."

Za Ivanovića je, ipak, važnije da se što pre, kako je kazao, "destimuliše kriminal". 

Sramota je to što nakon 17-18 godina brinemo o fizičkoj bezbednosti kao o najvećem problemu, kaže.

Od kako je izašao iz kućnog pritvora, dodaje – nema čoveka kojeg je sreo, a da mu nije kao prioritet istakao fizičku bezbednost na Severu.

Lokalna samouprava da deluje 

Ivanović novinarima: Ne uvijajte ovo u oblandu. Na vama obaveza i zadatak

"Vaša je dužnost da budete hrabri, jednako kao što se od političara to očekuje. Morate biti hrabri da iznosite o ovakvim stvarima, a ne da uvijate u oblandu. Diplomatske fraze i parole koje čujete od političara, molim vas sankcionišite. Vi ih sankcionišite kao novinari, jer takve poruke ne razumeju građani, takve poruke ne razumeju ni oni koji su sa druge strane zakona. Na vama je velika obaveza i veliki zadatak. Vi to možete i vi to morate, jer u protivnom nema smisla da postojite kao takvi."

"Lokalna samouprava mora da se ogradi od ovakvih stvari. Mora jasno da se distancira. Mora jasno da osudi. Lokalna samouprava mora u svom saopštenju, ne nemuštom – kao što su poslali, nego u jasnom i eksplicitnom saopštenju – da osudi ovo i da pozove Kosovsku policiju da nešto uradi," istakao je Ivanović. 

Ukoliko Kosovska policija ne uradi svoj posao, to treba da učini EULEX, a ako ni EULEX ne bude delovao:

"Može onda i mora da uradi KFOR, ali poziv mora da usledi od lokalne samouprave, jer su oni birani od strane građana da bi bezbednost postojala ovde. Ako to ne urade, onda ni oni nemaju smisao svog postojanja."

Ivanović, ipak, "nema iluzija" da se ni ovog puta slučaj neće rešiti, te da se postavlja pitanje perspektive za opstanak samih građana.

Podsetio je na slične incidente kada mu je ispod službenog automobila podmetnut eksploziv 2005. godine, kasnije zapaljene prostorije stranke, nakon čega je u njegov stan upalo nepoznato lice, udarilo njegovu suprugu i lomilo stvari u stanu.

Milović: Ako se ovo desi Oliveru Ivanoviću i Dragišu Miloviću, šta da očekuje običan građanin

"Ukoliko Kosovska policija ne otkrije što pre počinioce paljevine naših automobila, smatraću da je to koordinisano i da određeni krugovi kriminalaca, policije, na neki način, dogovorom rade da bi se stvorila zona i prilika nebezbednosti, straha, a građani su verujte i u strahu. Ako se nešto dešava Oliveru Ivanoviću i Dragišu Miloviću, šta da očekuje običan građanin i tražićemo da nam se nadoknadi šteta."

Kancelarija za KiM i Opština Zvečan da mi nadoknadi štetu

"I da zaključim – i ja ću tražiti da mi se nadoknadi šteta i to od Kancelarije za Kosovo i Metohiju i opštine Zvečan čiji sam građanin, jer je Kancelarija za KiM dala silna sredstva da se instaliraju kamere, pa neka te kamere i kosovska policija otkriju počinioce koji su nam podmetnuli požare."

Milović: Uplašili su se moje i Ivanovićeve koalicije. Ovo je samo vrh ledenog brega

"Ne bavim se politikom. Lekar sam, ortoped u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici," ovim rečima se danas na istoj konferenciji za medije predstavio i nekadašnji predsednik opštine Zvečan, Dragiša Milović.

Podsetivši na to da je pre nepuna dva dana dana i njemu zapaljen privatni automobil, te da su postojala nagađanja da je došlo do "samozapaljenja", rekao je:

Ko je isključio kamere za video nadzor kada mi je zapaljen automobil?

Zabrinjava da pored svih kamera za nadzor bezbednosti za koja je Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdvojila "ogromna" sredstva, one nemaju zapis kada je njegov auto zapaljen. Po sopstvenom priznanju, on je potpisao jedan od takvih ugovora.

"Kao predsednik opštine Zvečan potpisao sam taj ugovor kao državnu tajnu i tada je rečeno da je to za bezbednost svih nas – naših građana. Na žalost, te noći kamere nisu radile. Treba sad ispitati ko isključuje te kamere, ko je u dogovoru sa vatrogascima, koji, kako kažu da su došli za tri minuta da gase, da li je to koordinisana akcija? Ne bih da spekulišem.

Zahvalio se javno i ministru vojnom Aleksandru Vulinu, koji je izrazio zabrinutost za situaciju ovih dana na Severu, a za vreme čijeg rukovođenja Kancelarijom za KiM su kamere i nabavljene.

Kancelarija za KiM da konkretnije piše saopštenja: Da se na našoj nesreći  ne ubiraju politički poeni

Zaposlene u Kancelariju za Kosovo i Metohiju zamolio je da "budu malo konkretniji kada pišu saopštenje", ali i za još nešto:

"Takođe bih ih zamolio da na ovoj našoj nesreći niko ne ubira političke poene. Nije vreme za to i ono što hoću da kažem – sa Oliverom Ivanovićem ću se i dalje viđati.

Smatram ga za jednim od izuzetnih ljudi, jednim od neospornih lidera koji plaća cenu kao nijedan Srbin sa Severa Kosova i koji je zajedno sa svima nama u krajnjem slučaju i sačuvao ovaj grad i prostor.


Milović nije doneo konačnu odluku o učešću na lokalnim kosovskim izborima

Na pitanje KoSSeva da li je doneo odluku da se kandiduje za učešće na predstojećim lokalnim kosovskim izborima, Milović kaže:

"Pre svega razmišljam o svojoj budućnosti i budućnosti svoje dece, ali i svih nas koji smo ovde. Da li ću se kandidovati, to ću odlučiti sa svojom porodicom, prijateljima, jer samostalno i sam ne mogu uraditi ništa. Dakle, nisam još uvek doneo odluku da li ću se kandidovati. Ovo mi još, na neki način, daje vetar u leđa – podrška građana."

"Ako je i bilo u sumnje u to, ova paljevina sada i Oliverovog automobila govori da je ovo smišljeno i koordinisano sa nekim ciljem. To je pre svega politička poruka. Nekom se očigledno ne sviđa da se Dragiša Milović u poslednje vreme viđa sa Oliverom Ivanovićem, da se tu priprema neka koalicija za možda neke izbore koji slede na lokalu i da se neko možda nije osetio ugroženim da ovu 'idilu' koja vlada na Severu u našim opštinama neko slučajno ne poremeti. Ponoviću: Siguran sam da Albanac nije došao u Zvečan da zapali meni auto."

Dodajući da to svi znaju ali da se nema i hrabrosti da se kaže, dodaje da je sve samo vrh ledenog brega onog što se od raspuštanja skupština četiri opštine na Severu pre pet godina dešava.

"Imali smo prilike da vidimo i kakva je kampanja bila za kosovske parlamentarne izbore. Tu je bilo svega i svačega. Bačene su bombe gradonačelniku u Leposaviću, paljeni su automobili. Podsetiću da je pre toga zapaljen automobil i Marku Jakšiću, u skorije vreme bačena je bomba i Draganu Gvozdiću na njegov lokal. Nijedan od tih slučajeva, na žalost, nije otkriven a setite se da briselskim sporazumom, hvalila se vlast u Beogradu da smo dobili komandanta za sever, da Albanska čizma neće da kroči na Sever."

Porodica i ja životno ugroženi, prinuđen da tražim zaštitu

Preneo je zabrinutost za ugroženost bezbednost svoje porodice:

"Ovo je poruka i meni i mojoj porodici da se osećamo i životno ugroženi jer nakon paljevina sledi i logično pitanje šta će biti posle toga? Ako neko udari na vašu imovinu koju ste teško stekli, sledeće je na vaš život i vašu decu."

Iako je izrazio očekivanje da Kosovska policija pronađe počinioca, istovremeno je izrazio i ličnu sumnju na osnovu činjenice da do sada nije pronađen počinilac ni za jedno drugo slično delo. Preneo je i da mu je komandir policijske stanice u Zvečanu i jutros rekao da nemaju "apsolutno nikakve informacije".

Milović je istakao da će, ukoliko se nastavi sa napadima, biti prinuđen da traži zaštitu od predstavnika međunarodne zajednice. Danas je zatražio podršku i zaštitu od Vlade Republike Srbije.

Dragišu Milovića Vlada Republike Srbije pre četiri godine razrešila je sa mesta predsednika opštine. Podsetio je na to da tada nije hteo da izađe na kosovske izbore koji su se održali na Severu, ali i da je van politike od kada je DSS, čiji je bio član napustio Vojislav Koštunica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.