Sud u Gnjilanu oslobodio Ljirima Jakupija

Sud u Gnjilanu oslobodio je svih optužbi Ljirima Jakupija, poznatog i pod nadimkom komandant Naci, javljaju kosovski mediji. Jakupi je bio optužen za pokušaj ubistva, ranjavanje i napad na policiju u Makedoniji. Prethodno ga je isti sadu oslobodio optužbi da je kao pripadnik OVPBM-a organizovao napade na srpsku policiju.

Jakupi je oslobođen optužbi u vezi sa akcijama u Makedoniji od septembra do decembra 2004. godine, kada je grupa koja je bila pod njegovom komandom napala policiju kod Skoplja i Tetova i tom prilikom ranila nekoliko makedonskih policajaca.

Bio je jedan od najtraženijih kriminalaca na Balkanu, a poslednji put je uhapšen je 2010. Prethodno je, sredinom 2007., sa još sedmoricom zatvorenika pobegao iz zatvora Dubrava kod Istoka, pošto su razoružali zatvorske stražare, koji su u tom trenutku pokušavali da odbiju napad sa spoljne strane zidina tog zatvora.

Đurić: Oslobađanje Jakupija potvrđuje neuspeh međunarodne zajednice

U reakciji na odluku gnjilanskog suda, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, poručio je da je novo oslobađanje Jakupija "samo je još jedna poruka kojom se potvrđuje i neuspeh međunarodne zajednice da na KiM napravi društvo zasnovano na vladavini prava".

"Odluka da se na slobodu puštaju optuženi teroristi za počinjene zločine, pokazuje da u našoj južnoj pokrajini nema pravde ni za srpske, ali ni za albanske žrtve terora takozvanih OVK i OVPMB, i da je Srbe na KiM dozvolјeno ubijati," dodao je on. 

"Pravosuđe na KiM iznova i iznova dokazuje da je oruđe u službi onih koji bi trebalo da se prvi nađu na njegovom udaru," naveo je Đurić.

Jakupi i Ramadan Šiti su pobegli u Makedoniju, gde su, u okolini Tetova, organizovali grupu odmetnika, navodno jako blisku Albanskoj nacionalnoj armiji (AKŠ), ozbiljno se naoružali i utaborili u tetovskom selu Brodec.

U akciji makedonskih specijalaca, krajem iste godine, ubijeno je ukupno osam pripadnika te grupe i zaplenjena je ogromna količina naoružanja, uključujući moderne protivtenkovske i protivavionske projektile, a Jakupi je, navodno ranjen, uspeo da pobegne na Kosovo.

Policija je tada zaplenila protivavionske projektile SA-7, protivtenkovske rakete, minobacače, ručne bacače, snajperske puške, mitraljeze, automatske puške, eksploziv, ručne granate, kao i na hiljadu komada municije.

Tužilac EULEX-a je ranije teretio Jakupija da je, zajedno sa Aslanom i Rasimom Bajramijem i Basrijem Džemailijem 2003. godine – pripremao i učestvovao u terorističkom napadu na dvojicu pripadnika MUP-a Srbije na punktu kod sela Končulj u blizini Bujanovca. Jakupi je, međutim, oslobođen optužbi.

Komandant Naci se sa makedonskom policijom sukobio i krajem aprila 2010, kada je njegova grupa još jednom razbijena. Makedonski specijalci su, posle desanta iz helikoptera, razbili grupu albanskih odmetnika kod mesta Blace i u pet skrovišta pronašli veliku količinu naoružanja, uključujući vođene protivtenkovske projektile, ručne bacače, minobacače, automatsko naoružanje, ali i plastični eksploziv, detonatore i različitu drugu opremu.

Posle rasformiravanja Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, čiji je, takođe, bio pripadnik, Jakupi je pobegao u Makedoniju, a 2004. godine, zajedno sa Agimom Krasnićijem, zabarikadirao se u skopskom selu Kondovu, preteći da će raketirati aerodrom u Skoplju. Kriza je rešena posle pisma Ramuša Haradinaja.

Sredinom 2009. godine, istragu protiv Jakupija pokrenule su i srpske vlasti, posle serije napada kod Bujanovca i u Preševu, navodeći da je on direktno učestvovao, ili je poslao članove svoje grupe da minobacačem gađaju pripadnika Žandarmerije i bace bombu na stambenu zgradu u Preševu.

U dva odvojena incidenta, tada su ranjene četiri osobe – dva pripadnika Žandarmerije, jedna žena i dečak albanske nacionalnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.