Studentski parlament posle Apostolove: Pomoć dobrodošla, svaka ucena da se odbije. Podrška Rakiću

"Nismo iznenađeni ponašanjem" specijalne predstavnice Evropske unije na Kosovu, Natalije Apostolove. Koliko ona "brine za studente i profesore – govore njena dela, bolje od njenih reči". Svaka pomoć je dobrodošla, a "svaka ucena mora naići na odbijanje, pa ma od koga dolazila" – ovako su se, saopštenjem za medije, oglasili iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, nakon najnovijih detalja u vezi sa otkazivanjem dva projekta opštini Severna Mitrovica, koje je Apostolova sinoć iznela na konferenciji za medije u Prištini. Gradonačelniku Severne Mitrovice Goranu Rakiću su, kažu, "najiskrenije zahvalni", sa druge strane, i pružaju mu podršku da "ne podlegne pod političkim pritiskom".

"Jesmo mladi, ali pamtimo. I kada su 1999. godine nas, naše profesore i Univerzitet proterivali iz Prištine međunarodni predstavnici su ćutali. I kada danas kosovske vlasti ne priznaju naše diplome, međunarodni predstavnici ćute," navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednik Studentskog parlamenta, Ivan Virijević i student prorektor Nemanja Biševac. 

Rakić Apostolovoj: Objavite kompletnu dokumentaciju ugovora za revitalizaciju mosta i izgradnju zgrade Univerziteta 

I gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, jutros se oglasio saopštenjem. Kaže da je iznenađen izjavom Apostolove. 

Istovremeno pozvao je Specijalnu predstavnicu EU da objavi kompletnu dokumentaciju ugovora za revitalizaciju mosta i izgradnje zgrade Univerziteta u Severnoj Mitrovici, prenosi Radio Kontakt Plus.

"Pored toga, zahtevam da se zarad transparentnosti objavi i ugovor o izgradnji zgrade Univerziteta, jer je u tom ugovoru ambasadorka Apostolova odobrila da firma koja je izradila projekat, istovremeno dobije i ugovor za izvođački nadzor istog projekta, što je nezabeleženo u radu bilo koje organizacije, a što nije smelo da se dozvoli da Apostolova brine o novcu građana Evropske unije, kako tvrdi," navodi se u saopštenju iz Rakićevog kabineta.

Ni ovo saopštenje opštine Severna Mitrovica, kao ni ono o osudi jutrošnjeg paljenja automobila Olivera Ivanovića, KoSSevu nije dostavljeno.  

"Pa neka ćute i sada, a ne da licemerno govore o nekakvoj brizi za studente i profesore," dodaju.  

Kažu da su "najiskrenije zahvalni gradonačelniku Rakiću i njegovom timu koji su podržali projekat izgradnje zgrade Univerziteta", jer je ona, navode, potrebna:

"Ali, isto tako u situaciji kada neko želi da se igra političkih igara, pod maskom brige za studente, pružamo punu podršku gradonačelniku Rakiću da ne podlegne pod političkim pritiskom."

"Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici stvara generacije slobodoumnih, sposobnih i odgovornih građana, zahvaljujući predanom radu naših profesora i podršci naše države Srbije. Svaka pomoć je dobrodošla, a svaka ucena mora naići na odbijanje, pa ma od koga dolazila," zaključuju. 

Specijalna predstavnica EU, Natalija Apostolova, izjavila je juče da EU "nije ostavljena druga opcija", posle probijanja tri roka, osim da se prekinu ovi projekti, navodeći da opština Severna Mitrovica nije uklonila bar dva od pet nelegalnih objekata koliko ih je na parceli na kojoj je trebalo da bude izgrađena zgrada Univerziteta, te da je "isključiva odgovornost" upravo na opštinskim vlastima.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.