Italijanski zvaničnici i Prištini preneli istu poruku; Tajani: Ne želimo rat

italijanski ministri u prištini
FOTO: Albin Kurti/Tviter

Vest je ažurirana

Nakon posete Beogradu, italijanski ministri odbrane i spoljnih poslova stigli su u Prištinu. Gvido Krozeta i Antonio Tajani sastali sa kosovskom ministarskom spoljnih poslova Donikom Gervalom, ministrom odbrane Armendom Mehajem, kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Poseta italijanskih zvaničnika dolazi u jeku najnovijih tenzija na Kosovu i neuspelih razgovora u Briselu, odnosno nepostizanja dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama. Premda je kosovska vlada odložila sprovođenje ove odluke za 48 časova, pojačana diplomatska aktivnost je nastavljena.

Njihove poruke slične su kao i one koje su poslali Beogradu danas – Italija je spremna i na raspolaganju obema stranama u rešavanju problema.

Italijanski šef diplomatije, na današnjoj konferenciji za medije održanoj nakon sastanka sa Gervalom, pozdravio je odluku kosovskog premijera da odloži sprovođenje odluke o kažnjavanju vozača koji nisu uzeli RKS tablice.

„Obe strane pokazale su spremnost. Kosovo je odlukom o odlaganju uručivanja kazni dokazalo da dijalog neće biti zatvoren. To mi daje nadu i došli smo da tražimo rešenja“, kazao je Tajani i dodao:

„Ne zauzimamo strane. Mi smo u sredini i tu moramo ostati, da tražimo rešenja za probleme“.

Ujedno je kazao da ne želi da se rat ponovi.

Tajani je kazao da planiraju da organizuju sastanak u Rimu, sa liderima balkanskih zemalja, što je na odvojenom sastanku kosovska predsednica pozdravila.

S druge strane, kosovska ministarka spoljnih poslova, kako prenose prištinski mediji, svom kolegi poručila je da Srbija nastoji da destabilizuje Kosovo, kroz „masovne intervencije u njegove unutrašnje stvari, pretnje nasiljem i ratom“ a koje, tvrdi, nisu retke.

Prst u Srbiju uperila je i kosovska predsednica, optuživši je, nakon sastanka sa dvojicom italijanskih zvaničnika, za destabilizaciju Kosova „preko nelegalnih struktura na Severu“.

I ovom prilikom Osmani je kazala da je Kosovo posvećeno miru, bezbednosti i vladavini zakona, te poručila da je za uspeh procesa dijaloga „neophodan jednak tretman uključenih strana“.

Još jednom je kazala ono što prištinski zvaničnici često ponavljaju, da konačan rezultat dijaloga treba da bude uzajamno priznanje.

„U tom duhu, predsednica Osmani je istakla da se ne sme dozvoliti da se proces dijaloga koristi kao instrument Srbije za podrivanje evroatlantskog puta Kosova“, navodi se u saopštenju kabineta Osmani.

Kosovska predsednica ujedno je kazala da kosovske institucije u koordinaciji sa saveznicima „ulažu intenzivne napore da pronađu prihvatljivo rešenje za pitanje registarskih tablica u roku od 48 sati“.

Od Tajanija, Vjosa Osmani dobila je podršku za liberalizaciju viza i članstvo u Savetu Evrope.

Da se sastao sa dvojicom italijanskih zvaničnika Aljbin Kurti obavestio je u kratkoj objavi na Tviteru poručivši da su razgovarali o bilateralnim odnosima, budućoj saradnji i zajedničkim interesima i brigama.

„Mi smo partneri i saveznici u našoj posvećenosti miru i sigurnosti“, naveo je.

Italijanski ministri su se večeras kasno sastali i sa komandantom KFOR-a Mikelom Ristućom, a posetili su i italijanski vojni kontingent.

Ministra odbrane i ministra spoljnih poslova Italije ugostio je i kosovski kolega Armend Mehaj dočekavši ih uz visoke vojne počasti.

Mehaj se zahvalio italijanskim vojnicima KFOR-a, te poručio da je uspeh kosovskog ministarstva odbrane, ali i KBS-a rezultat „višestruke podrške italijanskog ministarstva i partnerskih snaga“.

Situacija na Kosovu od juče je posebno osetljiva, a nakon što su kosovski premijer Aljbin Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić, osmočasovne razgovore u Briselu o pitanju tablica završili bez dogovora.

Njihov neuspeli sastanak u Briselu, za koji je EU, kao i Vučić, prstom uperila ka Prištini, osim krizne diplomatije, izazvao je juče novi skok tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će već u ranim jutarnjim započeti sa drugom fazom primene svoje odluke o (pre)registraciji – kažnjavanjem vozača koji poseduju srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, odnosno koji ih nisu zamenili oznakama RKS.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija juče pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Kurti sa druge strane nije prihvatio odlaganje svoje odluke.

Ipak, kako je to bio slučaj i jula, „u minut do 12“ i to ovaj put posle ponoći, tenzije je makar na dva dana umirio američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer. Zatražio je sinoć od kosovskog premijera odlaganje na 48 sati, što je Kurti ubrzo i prihvatio.

U naredna dva dana, kako je potom saopštio, radiće sa EU i SAD na pronalaženju rešenja, uveren u uspešan ishod.

Italijanski ministri prethodno danas boravili su u Beogradu gde su se sastali sa srpskim predsednikom, premijerkom, ministrom odbrane i ministrom spoljnih poslova. O tome čitajte u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.