Italijanski ministri sa Vučićem, Brnabić i Vučevićem: Italija spremna da pomogne održavanje mira i stabilnosti

vučić i italijanski ministri
FOTO: Predsednik.rs

Vest je ažurirana

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeta i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani sastali su se danas u Beogradu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom odbrane Milošem Vučevićem. Italijanski zvaničnici potom su otputovali u Prištinu gde su u toku sastanci sa prištinskim zvaničnicima.

Poseta italijanskih zvaničnika dolazi u jeku najnovijih tenzija na Kosovu i neuspelih razgovora u Briselu, odnosno nepostizanja dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama. Premda je kosovska vlada odložila sprovođenje ove odluke za 48 časova, pojačana diplomatska aktivnost je nastavljena.

Krozeta i Tajani prvo su pristigli u zajedničku posetu Beogradu gde su sa predsednikom, premijerkom i ministrom odbrane razgovarali o situaciji na Kosovu, te bilateralnim odnostima Srbije i Italije.

Italijanski i srpski zvaničnici složili su se da su glavni prioriteti očuvanje mira i stabilnosti, kao i da se svi dogovori već postignuti u okviru Briselskog sporazuma moraju i sprovesti.

Tajani je, govoreći o aktuelnoj situaciji i implementaciji dogovora Beograda i Prištine, naglasio da se svi moraju rukovoditi načelom Pacta sunt servanda, „imajući u vidu da se samo na taj način može obezbediti stabilnost“, saopštila je Vlada Srbije.

Tajani i Krozeta, kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, izrazili su spremnost Italije da pomogne u održavanju mira i stabilnosti.

„Italija je tu, Italija želi da bude tu, jer smo vrlo zainteresovani za region Zapadnog Balkana“, poručio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Ministar odbrane Italije kazao je da je za njegovu zemlju od najvećeg značaja da „na Kosovu bude mir i da srpska zajednica bude poštovana i bezbedna“.

„Ova poseta dva ministra je politički znak i pokazuje koliku važnost Italija daje Srbiji“, kazao je Krozeti, a saopštio kabinet predsednika Srbije.

Vučić i Brnabić ovom prilikom ponovili su da Beograd ostaje posvećen dijalogu, te istakli zahvalnost italijanskim pripadnicima KFOR-a na posvećenosti očuvanju mira, zaštite građana i manastira na Kosovu, a posebno Visokih Dečana.

Srpski ministar odbrane poslao je istu poruku, a njegov italijanski kolega potvrdio je nastavak angažovanja Oružanih snaga Republike Italije u okviru KFOR-a.

Vučević je ujedno ocenio kao pozitivnu redovnu komunikaciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR-a, kao i, kako je saopštilo ministarstvo odbrane Srbije, profesionalnost italijanskih generala, koji su na dužnosti od 2013.

Sa italijanskim zvaničnicima sastao se i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Nakon sastanka, obraćajući se novinarima poručio je da je članstvo Kosova u UN i „ugrožavanje života i imovine Srba na KiM“ crvena linija za Beograd.

“Ne možemo da razgovaramo o tome da Kosovo potvrdi svoju nezavisnost time što će postati članica UN, sa druge strane crvena linija jeste i napad na Srbe, ugrožavanje njihovih života i imovine. To Srbija ne može dozvoliti, ali se nadamo da je ovaj rok (od 48 sati) dat da bi se u njemu našla odgovarajuća rešenja”, rekao je Dačić, a preneo Tanjug.

Situacija na Kosovu od juče je posebno osetljiva, a nakon što su kosovski premijer Aljbin Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić, osmočasovne razgovore u Briselu o pitanju tablica završili bez ikakvog dogovora.

Njihov neuspeli sastanak u Briselu, za koji je EU, kao i Vučić, prstom uperila ka Prištini, osim krizne diplomatije, izazvao je juče novi skok tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će već u ranim jutarnjim započeti sa drugom fazom primene svoje odluke o (pre)registraciji – kažnjavanjem vozača koji poseduju srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, odnosno koji ih nisu zamenili oznakama RKS.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija juče pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Kurti sa druge strane nije prihvatio odlaganje svoje odluke.

Ipak, kako je to bio slučaj i jula, „u minut do 12“ i to ovaj put posle ponoći, tenzije je makar na dva dana umirio američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer. Zatražio je sinoć od kosovskog premijera odlaganje na 48 sati, što je Kurti ubrzo i prihvatio.

U naredna dva dana, kako je potom saopštio, radiće sa EU i SAD na pronalaženju rešenja, uveren u uspešan ishod.

U Prištini su italijanski zvaničnici do sada održali sastanke sa ministarkom spoljnih poslova i ministrom odbrane. Najavljen je sastanak i sa premijerom. O tome uskoro u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.