RSE: Petković i Bisljimi sutra u Briselu

petković bisljimi
FOTO: KoSSev

Glavni pregovarači Srbije i Kosova boraviće u sredu, 23. novembra, u Briselu gde će se sresti sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih evropskih izvora.

Prema saznanjima RSE-a Petar Petković iz Beograda i Besnik Bisljimi (Bislimi) iz Prištine su potvrdili učešće na susretu sa Lajčakom. Međutim, ostaje nejasno da li će se oni odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom za dijalog ili će doći i do zajedničkog sastanka.

Glavni pregovarači dolaze u evropsku prestolnicu samo dva dana nakon neuspele runde dijaloga na najvišem političkom nivou.

Za krah susreta koji je održan 21. novembra domaći Žozep Borelj je odgovornost prebacio na premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Kosovske vlasti su bile najavile za 21. novembar početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama. EU i SAD su u više navrata tražili od zvanične Prištine da odluku odloži na deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Međutim, po povratku iz Brisela šef kosovske vlade Aljbin (Albin) Kurti je saopštio da odlaže početak izricanja novčanih kazni za 48 sati nakon što je to od njega zatraženo od američke strane koje su poput EU izrazile razočaranje što lideri Kosova i Srbije nisu uspeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU Borreljom o rešenju aktuelne krize na Kosovu.

Tenzije na relaciji Priština-Beograd su nastale upravo zbog registarskih tablica, a Evropska unija je u više navrata ocenila da se radi o „najozbiljnijoj krizi od 2013 godine“.

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na Severu, odnosno u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Za Beograd i Srbe na severu Kosova nisu prihvatljive RKS tablice, na kojima insistira Vlada Kosova.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.