Islamska zajednica protestovala protiv Dokufesta, napadnuta novinarska ekipa

 

U Prizrenu je danas održan protest protiv poznatog Dokufesta, a napadnuta je i ekipa portala Nacionale, da bi Kosovska policija u međuvremenu i potvrdila za isti portal da je privela osumnjičenog napadača. U pitanju je 54. napad na novinare i snimatelje na Kosovu od početka godine, a Ljuljzim Peci upozorava da je ovo dokaz koliko je daleko odmakla agresivnost islamske fundamentalističke orijentacije na Kosovu.

Na protest je pozvao Savet Islamske zajednice u Prizrenu, a kako se vidi na snimcima i fotografijama sa protesta, učesnici su nosili transparente sa porukama: „Prizren, grad istorije“, „Dalje drogu od naše dece“ i „Žene nisu objekat požude“, „Dokufest je loš“. Učesnici protesta nosili su albanske i kosovske zastave,  uzvikivali su i „Alahu Akbar“.

Dok su snimali sa protesta, novinara Vulneta Krasnićija (Vullnet Krasniqi) i snimatelja Arbera Ljatifija (Latifi) napala je najmanje jedna osoba, koja je u međuvremenu identifikovana i privedena na saslušanje. Policija je za ovaj portal potvrdila da su slučaj zaveli kao „napad na službeno lice, tokom vršenja službene dužnosti“.

Prethodno je reagovalo Udruženje novinara Kosova – AGK, kao i medijski advokat Fljutura (Flutura) Kusari, ali i pojedinci.

Navode da su šokirani napadom na ekipu portala Nacionale – novinara Vulneta Krasnićija i snimatelja Arbera Ljatifija danas u Prizrenu.

Krasnići i Ljatifi su upravo tamo boravili kako bi izveštavali o protestu lokalnih imama protiv festivala „Dokufest“, naglasili su u saopštenju.

„Ovo je neprihvatljiv napad i ozbiljna pretnja po bezbednost novinara. AGK zahteva od policije hitno hapšenje napadača i njihovo neposredno suočavanje sa pravdom“, naveo je AGK u reakciji.

Potvrđujući napad na ekipu portala „Nacionale“, viši savetnik pri Evropskom centru za slobodu medija i štampe, i advokat za medijsko pravo, Fljutura Kusari je naglasila da se on dogodio tokom protesta protiv „najvažnijeg i najdivnijeg kulturnog događaja na Kosovu“.

„Zločince treba odmah uhapsiti. Za svaki minut koji nisu u pritvoru, poruka je da nauče novinare da nema posledica. Bez povećanja kazni za onlajn i fizičke napade na novinare i bez zaustavljanja verbalnog omalovažavanja novinara od strane ljudi koji imaju političku, versku ili finansijsku moć, novinarstvo će nastaviti da propada brže. Ovo je 54. napad na novinare i snimatelje ove godine, navodi se na sajtu AGK. Kosovo je 2020. zabeležilo 24 napada“, podsetila je ona na povećanje nesigurnosti rada novinara na Kosovu.

Peci: Dokaz koliko je daleko stigla agresivnost islamske fundamentalističke orijentacije na Kosovu

Direktor KIPRED-a, kosovski diplomata, Ljuljzim (Lulzim) Peci je, osim brige za bezbednost i zdravlje napadnute novinarske ekipe, posebnu zabrinutost izneo kada je u pitanju agresivnost islamskog fundamentalizma na Kosovu.

„Ovaj napad na novinare Nacionala je i pokazatelj koliko je daleko stigla agresivnost pojedinaca i grupa islamske fundamentalističke orijentacije na Kosovu! Ni pod kojim uslovima se ne sme dozvoliti da ovaj nasilni čin prođe a da ih pravosudni organi strogo ne kazne! Takođe, Policija Kosova treba da objavi mišljenje da je Islamska zajednica u Prizrenu zatražila dozvolu za proteste i da je ona dala istu. Pokušaj prizrenskih islamista da odigraju ulogu moralne policije narušiće i međunarodni imidž Dokufesta, za koji je uloženo mnogo napora da dostigne prestiž koji danas uživa!“ – napisao je Peci na Fejsbuku.

On poručuje: „Društvo i sekularna država Kosovo treba prvo sebi da jasno stavi do znanja da verske zajednice treba da se bave poslom koji im pripada, odnosno verskim, a ne da se mešaju tamo gde im nije mesto, jer ćemo tada ući u ćorsokak koji može dovesti do sukoba unutar društva, za koji se čini da vam je otvorio vrata!“

Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja Dokufesta, kanadska grupa „Peaches“ promovisala je odbranu transrodnih osoba.

Ovogodišnji dokufest je počeo 4. a završava se 12. avgusta i najvažniji je međunarodni kulturni događaj za kosovsku scenu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.