Ombudsman na Kosovu otvorio slučaj novinarke Svetlane Vukmirović

Institucija Ombudsmana otvorila je slučaj Svetlane Vukmirović, novinarke Radio-televizije Srbije (RTS) kojoj je od 2021. godine zabranjeno da uđe na Kosovo i nesmetano obavlja svoj posao. Zamenik kosovskog Ombudsmana Srđan Sentić izjavio je za Kim radio da je “u toku istraga svih navoda iz sadržaja pisma” koje su novinarske i organizacije civilnog društva nedavno poslale vlastima na Kosovu.

Novinarske i organizacije civilnog društva su 01. avgusta 2023. godine poslale pisma Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu spoljnih poslova i Ombudsmanu tražeći objašnjenje zbog čega je novinarki Svetlani Vukmirović odbijen ulazak na Kosovo. Istovremeno su zatražili da nadležni organi obezbede poštovanje potpisanih sporazuma između Beograda i Prištine koji podrazumevaju slobodu kretanja, bez izuzetka.

“Ovim putem potvrđujem da je Institucija Ombudsmana dobila pismo novinara i organizacija civilnog društva u vezi Svetlane Vukmirović”, naveo je u odgovoru za Radio Kim zamenik Ombudsmana Srđan Sentić..

Sentić je naveo da je institucija Ombudsmana otvorila slučaj u vezi zabrane ulaska na Kosovo novinarke Svetlane Vukmirović.

“Otvorili smo slučaj i u toku je istraga svih navoda iz sadržaja pisma u skladu sa mandatom, ustavnim i zakonskim nadležnostima Institucije Ombudsmana. Institucija Ombudsmana će nakon završetka istrage i svih potrebnih radnji odgovoriti na žalbu”, dodao je Sentić.

Podsetimo, od 2018. godine novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović u više navrata odbijen je ulazak na Kosovo i onemogućeno obavljanje posla. Najnoviji slučaj dogodio se 1. maja, kada je Vukmirovićevoj, koja radi za RTS, ponovo zabranjen ulazak na teritoriju Kosova uz obrazloženje da se smatra pretnjom po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose.

Udruženje novinara Srbije (UNS) poslalo je prethodno predsednici Evropske federacije novinara (EFJ) Maji Sever, kao i međunarodnim novinarskim organizacijama pismo u kojem ih obaveštava o slučaju novinarke RTS-a Svetlane Vukmirović, nakon čega je 08. avgusta EFJ izrazila zabrinutost zbog slučaja novinarke Radio-televizije Srbije (RTS) Svetlane Vukmirović.

SafeJournalist mreža poslala pismo zabrinutosti kosovskim institucijamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.