Kurti: Prošlo 30 nedelja od napada u Banjskoj, a protiv Radoičića nema optužnice

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Aljbin Kurti rekao je da ni posle 30 nedelja otkako je Milan Radoičić učestvovao u terorističkom napadu u Banjskoj, gde je ubijen narednik Afrim Bunjaku, nema optužnice tužilaštva protiv njega.

Prema Kurtiju, nedostatak optužnice protiv njega bio je problematičan od samog početka.

„Danas ulazimo u 30. nedelju a nije podignuta optužnica Državnog tužilaštva za teroristički napad u kojem je ubijen narednik Afrim Bunjaku, teroristički napad za koji je javno priznao učešće i organizaciju glavni zločinac Milan Radoičić, koji je sankcionisan od SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Čak i da je treća nedelja, da nema optužnice, morala bi da bude problematična, a kamoli 30. nedelja u koju danas ulazimo”, rekao je Kurti u nedelju na sastanku Generalnog saveta Pokreta Samoopredeljenje.

Kurti je govorio i o članstvu Kosova u Savetu Evrope. On je rekao da izveštaj Dore Bakojanis preporučuje punopravno članstvo Kosova i to bez ikakvih dodatnih uslova i fusnota.

„Danas smo u mnogo povoljnijoj situaciji. Izveštaj i mišljenje gospođe Bakojani prepoznaje ispunjenje svih preduslova i jasno pokazuje da se ostale obaveze Kosova moraju ispuniti nakon članstva. 16. aprila imaćemo najvažnije glasanje u procesu pridruživanja Savetu Evrope. Očekuje se da će Parlamentarna skupština odobriti mišljenje gospođe Bakojani, koja preporučuje punopravno članstvo Kosova bez ikakvih dodatnih preduslova i bez fusnota“, rekao je Kurti.

Premijer je dalje pozvao dijasporu da učestvuje na izborima 9. juna u EU.

„9. jun je važan datum za Evropsku uniju i možemo reći za celu Evropu. Od prvih izbora za Evropski parlament 1979. godine, Evropa nikada nije bila ugroženija nego danas. EU se takođe suočava sa velikim izborima i odlukama, suočavajući se sa vojnom agresijom i fašizmom ruske diktature. Ona, kao što je poznato, ima svoje saveznike unutar Evrope. Kako smo se obavezali Partiji evropskih socijalista, članovi našeg pokreta u dijaspori treba da izađu na izbore i ohrabre svoje prijatelje i dobronamernike. Evropski izbori su tačka nepravedno potcenjena. Potcenjivanje može biti fatalno. Pozivam ih da ostvare svoje pravo glasa. Pozivam dijasporu da glasa za socijaldemokrate i levi centar kao jedine koji se protive ekstremizmu u Evropi“, naglasio je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.