INTERPOL potvrdio: Primili smo aplikaciju Kosova, odluka možda na Generalnoj skupštini u oktobru

Sedište Interpola u Lionu, Francuska, Foto: RSE

Generalni sekretarijat INTERPOL-a je potvrdio za agenciju Presheva Jone da je ovo međunarodno telo primilo aplikaciju Kosova. Ukoliko se aplikacija Kosova bude razmatrala na sledećoj Generalnoj sednici INTERPOL-a u oktobru, biće to peti pokušaj Kosova da se pridruži ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

„88. sednica Generalne skupštine INTERPOL-a biće održana u Čileu u oktobru, Izvršni komitet treba da predloži agendu koja i dalje nije finalizovana,“ rekao je za Preshevo Jone R.B. zvaničnik INTERPOL-a.

Isti zvaničnik potvrdio je u ime Generalnog sekretarijata da ovo telo „može da potvrdi da je nova aplikacija za članstvo Kosova primljena“ i da „svi zahtevi za članstvo u INTERPOL-u moraju poštovati pravila organizacije“.

Kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli čiji je rad, odnosno nezadovoljstvo istim, bio povod za više vanrednih sednica kosovske skupštine o neuspesima spoljne politike, posebno nakon poslednjeg neuspeha Kosova da se pridruži ovoj organizaciji, je sad „optimističan“.

„Optimističan sam da će Kosovo u oktobru biti primljeno u INTERPOL. Treba da podsetimo naše kolege u INTERPOL-u, posebno susede da Kosovo u INTERPOL-u nije pretnja ni za koga“, rekao je Pacoli za Presheva Jone.

„Stefanović: Novi zahtev za članstvo – pokazatelj da Prištinu prethodno glasanje nije „otreznilo“

Sa druge strane, optimizam kosovskog ministra spoljnih poslova ne deli ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović.

„Činjenica da su prištinske institucije uputile novi zahtev za članstvo takozvanog Kosova u INTERPOL-u samo je pokazatelj da ih glasanje na poslednjoj sednici Generalne skupštine, u Dubaiju, nije otreznilo“, konstatovao je Stefanović u izjavi za Tanjug.

Stefanović je najavio da će Srbija nastaviti „pravnu borbu“ tako što će članice INTERPOL-a još jednom upoznati zašto je „politizacija ove profesionalne organizacije loša po njen budući rad, ali i po celokupnu bezbednost“.

“Podsetićemo članice INTERPOL-a da je u skladu Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 Kosovo i Metohija teritorija Republike Srbije i kao takva ne može ni aplicirati za članstvo u INTERPOL-u“.

Upozorio je i na mogućnost „zloupotrebe“ baza INTERPOL-a od strane prištinskih zvaničnika.

“Kako bi te podatke, ali i brojne druge, mogli da koriste, ne želim ni da pomislim. Jedno je izvesno, u pravne svrhe sigurno ne bi“, zaključio je ovaj ministar.

Nakon vesti da je Kosovo ponovo apliciralo za INTERPOL, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je pisma generalnom sekretaru INTERPOL-a Jirgenu Štoku i predsedniku INTERPOL-a Kim Džong Jangu u kojima je tražio da ova međunarodna policijska organizacija ne razmatra ponovni zahtev takozvanog Kosova za prijem u članstvo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.