Stefanović pisao šefovima INTERPOL-a: Ne razmatrajte ponovni zahtev za prijem Kosova

nebojsa stefanovic
Nebojsa Stefanovic, Foto: Novosti

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je pisma generalnom sekretaru INTERPOL-a Jirgenu Štoku i predsedniku INTERPOL-a Kim Džong Jangu u kojima je tražio da ova međunarodna policijska organizacija ne razmatra ponovni zahtev takozvanog Kosova za prijem u članstvo.

„Od održavanja Generalne skupštine INTERPOL-a u Dubaiju 2018. godine nisu se dogodile nikakve suštinske promene koje bi dovele do odstupanja od tadašnje odluke o neprijemu takozvanog Kosova. Zapravo jedina promena upravo ide u prilog stavovima Republike Srbije protiv ovog zahteva i ogleda se u porastu broja država koje su povukle priznanje takozvanog Kosova,“ naveo je Stefanović.

On je u pismima ponovio argumente Srbije koji, kako kaže, nedvosmisleno pokazuju da i samo razmatranje ovog zahtev predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, ali i najviših akata samog INTERPOL-a.

„Uslovi za prijem u članstvo INTERPOL-a regulisani su Ustavom INTERPOL-a i Rezolucijom o postupku prijema u članstvo INTERPOL-a, iz kojih jasno proizilazi da je članstvo u INTERPOL-u otvoreno samo za države. Ponovno stavljanje na dnevni red ovog zahteva drastično bi politizovalo rad ove profesionalne policijske organizacije i u oštroj je suprotnosti sa Ustavom INTERPOL-a,“ ističe Stefanović.

On je naveo da je prema Ustavu INTERPOL-a „strogo zabranjeno za organizaciju da preduzima ma koju intervenciju ili aktivnost političke, vojne, verske ili rasne prirode,“ kao i da je status južne srpske pokrajine utvrđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju je INTERPOL u obavezi da poštuje.

„Razmatranje zahteva za članstvo takozvanog Kosova bi svakako dovelo do upuštanja INTERPOL-a u aktivnosti političke prirode, ali i do njegove instrumentalizacije u političke svrhe. Jedna u nizu jasnih potvrda našeg stanovišta protiv ovog zahteva je svakako i odbijanje zahteva za članstvo takozvanog Kosova na Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Dubaiju 2018. godine. Stoga smatram da treba da uzmete u obzir stavove Republike Srbije i ne razmatrate dostavljeni zahtev za članstvo u INTERPOL-u,“ zaključio je Stefanović.

Osim generalnom sekretaru i predsedniku INTERPOL-a, ministar Stefanović uputio je pisma i svim članovima Izvršnog komiteta ponaosob sa molbom da na predstojećem sastanku glasaju protiv ovog zahteva.

KoSSev: „Ne razumem tu potrebu Kosova za takvim samoubilačkim potezima. Izgubiće sa još gorim rezultatom,“ prokomentarisao je nedavno šef srpske diplomatije Ivica Dačić vest da je Kosovo ponovo apliciralo za članstvo u INTERPOL-u.

Kosovo je nedavno ponovo uputilo zahtev za članstvo Generalnom sekretarijatu INTERPOL-a, koji ga u skladu sa procedurama, dalje dostavlja Izvršnom komitetu. Komitet donosi odluku da li će ovaj zahtev biti uvršten na dnevni red Generalne skupštine INTERPOL-a, odnosno da li će se zemlje članice INTERPOL-a uopšte izjašnjavati o zahtevu. Za odobrenje članstva potrebna je dvotrećinska većina.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.