Institut za srpsku kulturu iz Leposavića uputio pismo UNESCO-u; za kampanju Kosova čuli pre mesec dana

Institut za srpsku kulturu "Priština" sa privremenim sedištem u Leposaviću poslao je danas pismo UNESCO-u u Parizu, kao i regionalnom centru u Sofiji, u kome iznosi svoje protivljenje prijemu "samoproglašene države Kosovo" u ovu organizaciju. U pismu koje je dostavljeno i medijima, navodi se da bi se prijemom Kosova u UNESCO otvorio prostor "kulturocidu" i "uništavanju spomenika srpske kulture", kao i da se istim negira univerzalna deklaracija UNESCO-a o kulturnoj raznolikosti jer to vodi ka "prisvajanju srpskih srednjevekovnih spomenika", kako bi se njihovim "uništavanjem i nebrigom izbrisali tragovi istorijskog postojanja" Srba na tom prostoru. Predsednik Upravnog odbora Instituta za srpsku kulturu, Dalibor Elezović je u razgovoru za KoSSev, rekao da "ne veruje" da će ovo pismo moći nešto da promeni, te i da je za kampanju Kosova za prijem u UNESCO-u, čuo "pre mesec dana", kada je "naša država počela da se oglašava protiv toga", istovremeno dodavši da je ovo prvi put da se Institut povodom ovog slučaja obraća UNESKO-u.

"Protivimo se prijemu u UNESCO samoproglašene države Kosovo jer bi takav čin predstavljao kršenje međunarodnog prava, Povelje UN-a i Rezolocije 1244. On ne bi doprineo kulturnoj raznolikosti i poštovanju tekovina kulturnog pluralizma već bi pod formom navodne zaštite zajedničkog kulturnog nasleđa bila stvorena mogućnost zatiranja srpskog naroda i njegove kulture. Prijemom se negira univerzalna deklaracija UNESCO-a o kulturnoj raznolikosti jer to vodi ka prisvajanju srpskih srednjevekovnih spomenika, kako bi se njihovim uništavanjem i nebrigom izbrisali tragovi istorijskog postojanja Srba na tom prostoru," stoji u pismu Instituta za srpsku kulturu "Priština".

Oni podsećaju i na martovski pogrom 2004. godine u kojem je uništen veliki broj srpskih crkava i manastira, i dalje dodaju:

"Prijemom u UNESCO od UN nepriznate države Kosovo, umesto poštovanja raznolikosti kultura, poverenja, tolerancije, dijaloga i saradnje, stvorila bi se mogućnost da se čitavo nasleđe na teritoriji Kosova i Metohije, koja je pod upravom UN-а, otme i proglasi kosovskom. Očuvanje i promocija plodonosne raznolikosti kultura je samo iluzija, a zatiranje srpskog naroda i njegove kulture neminovnost – ukoliko samoproglašena država Kosovo bude primljeno u UNESCO."

Institut za srpsku kulturu Priština istovremeno poziva i druge naučne i kulturne ustanove da se pridruže njihovom apelu.

Dalibor Elezović: Nismo se godinama bavili time, nismo ni znali da će doći do ove kampanje ulaska Kosova u UNESCO. Ne verujem da pismo može nešto da promeni

Predsednik Upravnog odbora ovog instituta Dalibor Elezović je u razgovoru za naš portal, na pitanje da li ovo pismo može nešto da promeni, rekao da ne veruje, ali smatra da bi do neke promene došlo kada bi se svi instituti u Srbiji oglasili povodom ovog pitanja.

"Pa ne verujem, pravo da vam kažem, ali kad bi se svi oglasili, a ne samo ovaj Intitut koji je jedini institut Srbije, nego recimo svi instituti u zemlji, onda bi svakako došlo do neke promene," rekao je Elezović.

Stotine radova o neprimerenoj upotrebi srpskog jezika na KiM-u

Pitali smo Elezovića i da li se stručni saradnici i naučnici instituta za srpski jezik i kulturu u Leposaviću bave proučavanjem pitanja masovne upotrebe nepravilnog i neprimerenog srpskog jezika u zvaničnoj komunikaciji na Kosovu i Metohiji posle 1999. Elezović kaže da Institut ima stručne saradnike koji su objavljivali naučne radove. 

"Jeste, bavili su se tim pitanjem, ja bih mogao da proverim na odeljenju sa jezičke književnosti. Naši istraživači su radili na stotine istraživačkih radova, ne samo u zemlji nego i u inostranstvu i regionu i šire. Prikupićemo podatke o radovima u vezi sa statusom srpskog jezika na Kosovu. Upravo sada sprovodimo jedno istraživanje u okviru kojeg će biti obrađeno i to pitanje," rekao je Elezović.


Više o novoj kontra-kampanji Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO, od nedavno pokrenutoj, čitajte na našoj tematskoj straniciSrpska kontra-kampanja: "Ne Kosovo u UNESCO".

On je rekao da u Institutu za srpsku kulturu i jezik "Priština" koji je posle rata dislociran u Leposaviću, nisu ni znali da će doći do kampanje ulaska Kosova u UNESCO, te i da je ovo prvi put da se oni obraćaju ovoј organizaciji po tom pitanju.

"Institut se bavi proučavanjem srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu, između ostalog i kulturnog nasleđa koje pripada UNESCO-u, a to su Dečani, Ljeviška, Gračanica i tako dalje. Kako je ta kampanja pokrenuta, mi se po prvi put obraćamo konkretno po tom pitanju, nismo se godinama bavili time, nismo ni znali da će doći do ove kampanje ulaska Kosova u UNESCO," kaže Elezović, dodavši da je za kampanju "čuo pre mesec dana" kada je "država počela da se oglašava protiv toga".

Kosovo snažno lobira više godina za prijem u UNESCO; još od 2009-te bitka oko toga da li će srpsko nasleđe na KiM-u biti zavedeno kao kosovsko

Srpski manastiri na Kosovu su na UNESCO-ovoj listi svetske kulturne baštine zavedeni pod nazivom "Srednjevekovni spomenici na Kosovu (Srbija)", a diplomatski rat oko toga kako će srpski manastiri biti predstavljeni na ovoj listi je vođen između Srbije i Kosova još od 2009. godine.

Kosovo već više godina snažno lobira za članstvo u UNESCO, čemu su se srpske diplomate i političari počeli u javnosti suprotstavljati od kada je 16. jula objavljena informacija da je Kosovo podnelo prijavu za članstvo u ovu važnu svetsku organizaciju, te da očekuje da u novembru i bude primljeno.

U nastavku pročitajte prevod pisma koje je Institut za srpsku kulturu i jezik Priština sa sedištem u Leposaviću danas uputio UNESCO-u:

Upravni odbor Instituta za srpsku kulturu Institut za srpsku kulturu – Priština, sa privremenim sedištem u Leposaviću obratio se pismom Unesku u Parizu i Regionalnom centru Uneska u Sofiji, u kome je izneo svoje protivljenje prijemu samoproglašene države Kosovo u ovu organizaciju.

Institut za srpsku kulturu – Priština, sa privremenim sedištem u Leposaviću, bavi se proučavanjem duhovnog i materijalnog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Naši istraživači objavili su više stotina naučnih radova i nekoliko desetina naučnih monografija o srpskom kulturnom nasleđu na ovom prostoru. Protivimo se prijemu u Unesko samoproglašene države Kosovo jer bi takav čin predstavljao kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolocije 1244. On ne bi doprineo kulturnoj raznolikosti i poštovanju tekovina kulturnog pluralizma već bi pod formom navodne zaštite zajedničkog kulturnog nasleđa bila stvorena mogućnost zatiranja srpskog naroda i njegove kulture.
Time bi se otvorio prostor kulturocidu i uništavanju spomenika kulture. Prijemom se negira univerzalna deklaracija Unesko-a o kulturnoj raznolikosti jer to vodi ka prisvajanju srpskih srednjevekovnih spomenika, kako bi se njihovim uništavanjem i nebrigom izbrisali tragovi istorijskog postojanja Srba na tom prostoru. U martovskim pogromima 2004. godine uništen je veliki broj srpkih crkava i manastira. Zar se kulturna baština čuva miniranjem i uništavanjem crkava, manastira i grobalja?
Prijemom u Unesko od UN nepriznate države Kosovo umesto poštovanja raznolikosti kultura, poverenja tolerancije, dijaloga i saradnje stvorila bi se mogućnost da se čitavo nasleđe na teritoriji Kosova i Metohije, koja je pod upravom UN, otme i proglasi kosovskom. Očuvanje i promocija plodonosne raznolikosti kultura je samo iluzija, a zatiranje srpskog naroda i njegove kulture neminovnost – ukoliko samoproglašena država Kosovo bude primljeno u Unesko. 
Pozivamo da se našem apelu pridruže i druge naučne i kulturne ustanove.

Za Upravni odbor Instituta za srpsku kulturu
Doc. Dr Dalibor Elezović, predsednik, s. r.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.