N1: Ima li dokaza da se broj umrlih krije, čeka se reakcija na podatke Radeta Panića

FOTO: N1

Dokaze o tome da se broj novozaraženih i umrlih od koronavirusa u Srbiji krije dostavio je policiji predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić. To je učinio tokom davanja iskaza policiji, po nalogu tužilaštva. Međutim, Panića policija nije pozvala zbog optužbi koje iznosi poslednjih meseci, već zbog intervjua koji je dao 2019. nedeljniku NIN. Medijima je rekao da je došao do 150 potvrda o smrti ljudi u Kraljevu tokom novembra i decembra prošle godine, dok je gradski Zavod za javno zdravlje u tom periodu prijavio 93 slučaja.

Video prilog pogledajte ovde

Poslednjih meseci nije bilo obraćanja doktora Radeta Panića a da u njemu nije zatražio odgovornost za veliku smrtnost kolega. Uglavnom je upirao prstom u Krizni štab. I napokon, za to šta on priča zainteresovalo se i tužilaštvo, odnosno šta je pričao 2019. godine. Dok Panić misli da je nekome zaista stalo do istine, novinarka koja je o svemu tome pisala ima drugačiji utisak.

„Meni deluje kao zastrašivanje“, ocenjuje novinarka NIN-a Sandra Petrušić.

Službu su zanimali Panićevi navodi o firmama koje se angažuju za kontrolu aparata za anesteziju i za procenu rizika na radu. Za ovu drugu Panić tvrdi da se, zapravo, bavi obezbeđenjem.

„Imaju jednog čoveka inženjera obojene metalurgije koji je, zamislite, procenio kakvi su to rizici lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima i svim zaposlenim u zdravstvenim ustanovama“, naveo je Panić.

Uz ono što su ga policajci pitali, pričao je Panić i o onome to nisu – nabavci respiratora.

„Imamo problem jer je predsednik države rekao – ne pitajte me odakle ih nabavljam, po kojoj ceni i kakvi su. Ne mora da kaže po kojoj ceni, ali je bitno da se zna odakle su, kakvi su, ko ih servisira i koliko su pouzdani“, izjavila je Sandra Petrušić.

Za ventilatore kineske proizvodnje, Panić tvrdi da se ne zna ni ko je dao upotrebnu dozvolu.

„Ti aparati nisu predviđeni da rade 24 sata bez prestanka, a ono što ja mogu da vam garantujem je da od 6. novembra rade bez prestanka do danas“, dodaje Panić.

„Za ruske aparate znamo da su povučeni u Rusiji jer su izazvali nekoliko smrtnih slučajeva. Otkud mi znamo da ti aparati koji se kod nas nalaze, u Batajnici, nisu ti isti“, upitala je Petrušić.

Dostavio je ovaj lekar policiji još nešto čega se tužilaštvo sada nije setilo – dokaze o neslaganju broja umrlih od koronavirusa. Pokazao je, kaže novinarka, da se prva seča podataka odvija na nivou bolnice.

„I da stiže 60 odsto manji broj mrtvih do lokalnog zavoda. To znači da mi drastično umanjujemo brojeve, otprilike četiri puta“, kaže Petrušić.

O lažiranju je pisala i ona i njena koleginica iz BIRN-a. Novinarke zbog toga iz tužilaštva još niko nije pozvao.

„Mislim da je to jedna loša ustaljena praksa kod nas, da se vrlo ozbiljni istraživački tekstovi koji se pojavljuju u medijima apsolutno ignorišu“, rekla je Natalija Jovanović iz BIRN-a.

Revizija podataka iz Kriznog štaba već je nekoliko puta obećavana. Pominjao se kraj prošle godine. A kada je on došao, nadležni ministar ga je pomerio na kraj epidemije.

„Trebaće vremena, to će sigurno neko drugi raditi, neću raditi ja niti bilo ko pa je mnogima biti jasnije kako i šta je urađeno, ali i tada će se čuditi kako se u tome uspelo, to vam ja sada kažem“, izjavio je ministar Lončar 29. decembra prošle godine.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.