Iguman manastira Visoki Dečani sastao se sa Dorom Bakojanis

FOTO: Visoki Dečani/X

Iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava, sastao se danas sa izvestiocem za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Dorom Bakojanis.

O sastanku sa bivšom ministarkom spoljnih poslova Grčke, izvestio je manastir Visoki Dečani na Tviteru.

„Figura dubokog političkog iskustva i razumevanja stvari na Balkanu, pružila je neprocenjivu priliku da se u ime Episkopa Teodosija i naše Eparhije, prenese prespektiva o aktuelnim izazovima sa kojima se suočava zajednica kosovskih Srba i Srpska Pravoslavna Crkva na Kosovu“, saopšteno je.

Ovaj sastanak je, dodaju, poslužio i kao šansa da se istraže načini za unapređenje međuetničkog poverenja, ljudskih i verskih prava na Kosovu.

Dora Bakojanis boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu.

Ona se, pre ovog sastanka, sastala i sa najvišim kosovskim zvaničnicima, među kojima su kosovska predsednica i premijer Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kao i šef kosovske skupštine Gljauk Konjufca.

Kosovo hoće u Savet Evrope

Kosovo je u maju 2022, posle više godina nastojanja predalo aplikaciju za članstvo u Savet Evrope.

Dvojica nezavisnih eksperata Tomasa Markert i Spoliopulu Akermark su krajem septembra boravili na Kosovu radi sastavljanja izveštaja o tome koliko je pravni sistem Kosova usaglašen sa standarima Saveta Evrope.

Priština je kritikovana zbog prekomerne upotrebe policijskih snaga na Severu, slučajeva nepoštovanja odluka sudova i međunarodnih sporazuma.

Od kosovskih vlasti se pre svega očekuje da sprovedu sopstvenu odluku Ustavnog suda o povraćaju zemlje Visokim Dečanima, ali i da formiraju Zajednicu opština sa srpskom većinom.

S druge strane, kažu da se Kosovo smatra funkcionalnom parlamentarnom demokratijom, i da pravni okvir odgovara standardima Saveta Evrope.

Organizacija koja pre svega promoviše ljudska prava i slobode ove godine proslaviće 75 godina postojanja i kosovska predsednica se upravo na ovo pozvala tokom njenog sastanka sa Bakojanis da bi „glavna organizacija za ljudska prava“ trebalo da otvori vrata „za jednu demokratsku zemlju koja teži da se pridruži porodici vrednosti“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.