IFJ: Srpski političari da se uzdrže od svakog oblika nasilja nad novinarima

Mediji novinari novinar snimanje, kamera
FOTO: KoSSev

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Antoni Belanger, upitan o napadima poslanika Srpske napredne stranke na novinare N1 i Nove S, rekao je da su takvi napadi na novinare sramni.

„Ti napadi političara na nezavisne medije i novinare u Srbiji su sramni i pokazuju kako sloboda medija može biti loše tretirana kada novinari pokušavaju da prenesu istinu i dokumentuju je. Pozivamo srpske političare da se uzdrže od svakog oblika nasilja nad novinarima i da poštuju član 19 deklaracije o ljudskim pravima”, rekao je Belanger.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, je juče ocenila da su poslanici Srpske napredne stranke, koji su vređali novinare N1 i Nova S u Skupštini Srbije, pogrešili i dodala da se predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić u četvrtak izvinio u ime stranke.

Podsetimo, iz skupštinskih klupa se prethodnih dana moglo čuti da su TV N1 i TV Nova S „antidržavna konstrukcija”, „antisrpski mediji”, „strani plaćenik, domaći izdajnik”, da „postaju polako neregistrovane političke partije” i da je njihovo ponašanje „apsolutno antidržavno”.

N1

Pročitajte još:

NUNS: Osuda govora mržnje prema N1 i Nova S u Skupštini Srbije

Brisel najavljuje jaču borbu protiv dezinformacija i bolju zaštitu novinara

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.