NUNS: Osuda govora mržnje prema N1 i Nova S u Skupštini Srbije

UNS/NUNS

Organizacije civilnog društva i predstavnici medija, oštro osuđuju govor mržnje uperen prema televiziji N1 i Nova S od strane narodnih poslanika, na sednici Narodne skupštine Republike Srbije u sredu, 2. decembra.

Narodna poslanica Skupštine Srbije Biljana Pantić Pilja je u svom izlaganju označila ove dve kablovske televizije kao „antisrpske“ i da se mogu opisati rečima „strani plaćenik, domaći izdajnik“.

Ovo je samo još jedan u nizu postupaka koji od Narodne skupštine pravi poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na nezavisne medije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu u Srbiji danas.

Umesto da bude mesto koje treba da služi za primer građanima Srbije po načinu vođenja otvorene i tolerantne diskusije o pitanjima koja su najvažnija za njihov život, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Ranije odsustvo osude govora mržnje izrečenog od strane narodnih poslanika vladajućih stranaka, čije su mete bile istaknute javne ličnosti, kao što je Jelisaveta Seka Sablić, ovu vrstu govora preti da „normalizuje“ čineći je društveno prihvatljivom.

Targetiranje medija, novinara i ostalih javnih ličnosti u Nacionalnom parlamentu koji se
emituju uživo putem RTS -a kreira neprijateljsko okruženje koje u krajnjim slučajevima dovodi do pretnji smrću i fizičkim napadima.

Kako navode, o tome svedoči broj incidenata učinjen na štetu novinara u 2020. godini
zabeležen u bazi napada i pritisaka na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije (27 fizičkih napada, 47 pretnji, 10 napada na imovinu i 83 pritiska).

Time Srbija ide prečicom ka krajnje netolerantnom i polarizovanom društvu sa nesagledivim posledicama.

Iz NUNS-a napominju da se sve ovo dešava u danu u kom su članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020. do 2025. godine predali taj dokument predsednici Vlade Ani Brnabić, koja je najavila i formiranje nove radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, ističući da je bezbednost novinara crvena linija koju Vlada Srbije neće tolerisati.

„Iz tog razloga pozivamo Narodnu skupštinu Srbije, a pre svega predsednika Skupštine Srbije, predsednicu Vlade Srbije i predstavnike stranaka u Skupštini da osude govor mržnje svojih poslanika i da istrajno rade na unapređivanju kulture dijaloga u Skupštini kao najvišem predstavničkom organu.“, kažu iz NUNS-a.

O ovom i sličnim incidentima, NUNS će obavestiti međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom slobode izražavanja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.