KOMS: 36 odsto mladih smatra da treba nastaviti sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova

Foto: KOMS, Instagram

Krovna organizacija mladih Srbije objavila je deo rezultata Alternativnog istraživanja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji koje se ove godine fokusiralo i na to šta mladi misle da Srbija treba da uradi po pitanju Kosova i Metohije.

Prema delu rezultata objavljenim na društvenim mrežama ove organizacije, najveći procenat mladih se zalaže za nastavak kampanje za povlačenje priznanja (36,3%).

20,6% mladih želi da Srbija radi na pomirenju Srba i Albanaca, a samo pitanje Kosova ostavi za kasnije, dok bi priznanje Kosova kao nezavisne države podržalo 5,6% ispitanih.

Nešto veći broj, 15,6% podržalo bi priznanje, ali sa izmenjenim granicama i to tako da većina srpskog stanovništva „završi u Srbiji“.

Skoro 10% ispitanih podržava da Srbija prema Kosovu načini neku vrstu kompromisa, ali ne i da prizna Kosovo.

Najmanji broj ispitanih, 2,5% smatra da stanje treba održati onakvim kakvo jeste.

Svi rezultati Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih za 2020. biće tradicionalno objavljen na Međunarodni dan mladih 12. avgusta, saopštili su iz KOMS-a.

Srpske institucije: 18 zemalja povuklo ili suspendovalo odluku o priznanju Kosova

Srbija je nedavno suspendovala kampanju povlačenja nezavisnosti Kosova, odnosno kako to objašnjava ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, Priština se obavezala da neće podnositi zahteve za učlanjena u međunarodne organizacije i lobirati za priznanja, zbog čega neće biti ni kontrareakcija Srbije, a zbog nastavka dijaloga sa Prištinom.

Prema računici srpskog ministra u tehničkom mandatu, trenutno 93 zemlje priznaju Kosovo, a 95 ne priznaje. Još 5 zemalja su „u nekom fluidnom stavu“.

„Od ukupno 193 članice za većinu je potrebno 97. Oni više nemaju većinu. To je ono što njih boli“, neretko poručuje tokom gostovanja u kojima kazao je.

Dačić svojim i naporima predsednika Vučića prepisuje i 18 povlačenja priznanja nezavisnosti.

Poslednja zemlja koja je prema informacijama srpskog šefa diplomatije povukla priznanje Kosova je Sijera Leone, koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana. Priznanje Kosova povuklo je ili suspendovalo još 17 zemalja, i to: Republika Nauru, GanaTogo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Većinu vesti o povlačenju priznanja demantovalo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, ali ih je kasnije potvrdilo nekoliko kosovskih zvaničnika, među njima i bivši ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.