Ibrahimi nakon sastanka sa Vitijom: U školu se kreće 13, policijski čas od 22h, skraćeno radno vreme kafića

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, održao je danas sastanak sa gradonačelnicima sa Kosova, na kojem se razgovaralo o epidemiološkoj situaciji, ali i, kako prenosi Gazeta Express, na kojem je dogovoreno da se uvedu nove mere.

Predsednik Asocijacije kosovskih opština, Sazan Ibrahimi, rekao je nakon sastanka za ovaj medij da je odlučeno da će biti uveden policijski čas, kao i da će biti dozvoljen rad ugostiteljskih objekata do 21.30.

Ibrahimi je ujedno kazao da će polazak u školu, tj. nova školska godina, biti odložena do 13. septembra.

„Škola se odlaže za 13. septembar. Ugostiteljski objekti će raditi do 21.30. Policijski čas biće uveden od 22.00 do 05.00“, kazao je Ibrahimi, prenosi Gazeta Express, ali bez preciziranja kada će biti održana sednica kosovske vlade na kojoj će se glasati o uvođenju novih mera i kada će one da stupe na snagu.

Ova Asocijacija se u međuvremenu oglasila saopštenjem na svojoj Fejsbuk stranici, preciziravši da će ugostiteljski objekti raditi samo na otvorenom.

Takođe su naznačili da će početkom septembra preko COVAX-a na Kosovo stići 470.000 vakcina.

Naznačio je i da će 1.016 zdravstvenih radnika i inspektora biti zapošljeno.

„Mi smo kao Asocijacija zatražili uvećanje broja opštinskih inspetora za nadgledanje sprovođenja mera i otvaranje novih centara za vakcinaciju, ministar je rekao da to zavisi od broja vakcina. Naš zahtev je bio i decentralizacija zapošljavanja zdravstvenog osoblja“, dodao je Ibrahimi.

Kosovski ministar zdravlja sastao se juče i sa predstavnicima ugostiteljsko-turističke komore koji su ujedno najavili uvođenje novih mera.

Prištinski Kallxo izvestio je nakon ovog sastanka da će, pored uvođenja policijskog časa i manjeg broja radnih sati ugostiteljskih objekata, ujedno biti zatvoreni tržni centri i restorani koji u njima rade.

Ujedno, prema pisanju Kallxo-a, svadbene dvorane, noćni klubovi i bioskopi i dalje će biti potpuno zatvoreni

Podsetimo, sastanci sa gradonačelnicima i predstavnicima ugostiteljsko-turističke komore, na kojem se razgovaralo o uvođenju novih mera prati nagli porast broja inficiranih i preminulih usled posledica kovid-19.

Loša epidemiološka situacija pokrenula je i čitav talas oštrih kritika opozicije na račun vlasti – da loše upravlja epidemijom.

Kritike stižu uoči lokalnih izbora, a nakon navalice albanske dijaspore proteklih meseci.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.