Procene: Dijaspora na Kosovu ostavila pola milijardi evra

Jarinje Prelaz granica
FOTO: KoSSev

Prema istraživanju nevladinih organizacija, dijaspora je na Kosovu ovog leta potrošila oko 500 miliona evra. Radio Kosovo u razgovoru sa analitičarima javlja da je uloženi novac infuzija za kosovsku ekonomiju, posebno u okolnostima pandemije.

Kosovo je ove godine zabeležilo rekordan broj gostiju iz dijaspore, procenjuje se oko milion, kako tvrdi organizacija „Germin“.

Podaci Kosovske policije pokazuju da je u junu broj putnika koji su ušli drumskim prevozom bio oko milion i 900 hiljada, u julu milion i 33 hiljade, dok je samo u roku od 15 dana avgusta oko milion 409 hiljada ljudi ušlo na Kosovo.

Na prištinskom međunarodnom aerodromu je broj putnika u julu bio preko 340 hiljada. Kako se dalje navodi, u poređenju sa istim periodom 2020, došlo je do povećanja od 60 hiljada 433 putnika.

Takođe, za 15 dana avgusta realizovano je 738 letova sa oko 92 hiljade putnika.

Pored troškova koje kosovska dijaspora ima tokom letnje sezone, Kosovo svake godine prima doznake. Samo prošle godine doznake iz dijaspore dostigle su vrednost od 980,1 milion evra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.