I Makron pisao Tačiju

Hašim Tači i Emanuel Makron

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, uputio je kosovskom predsedniku Tačiju pismo u kom izražava zahvalnost za njegovo prisustvo na obeležavanju stogodišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, ali i navodi da je sama ceremonija pružila priliku političarima da utvrdimo posvećenost miru i spremnost da ojačamo dijalog i zajedničke akcije ”. 

Nakon pisma predsednika Donalda Trampa predsednicima Vučiću i Tačiju u kojima se potencira njihova uloga u dosadašnjem dijalogu, kao i važnost skorog postizanja sveobuhvatnog sporazuma, kao i pisma EU upućeno kosovskom premijeru Haradinaju u kom se takođe izražava nada da će novoizglasani pregovarački tim Kosova da „maksimalno doprinese naporima predsednika u dijalogu“, danas kabinet kosovskog predsednika objavljuje još jedno pismo.

Ovoga puta, kosovskom predsedniku pisao je francuski kolega Emanuel Makron. Međutim, iako se u pismu govori o potrebi za mir i dijalog ne pominje se eksplicitno sam dijalog između Beograda i Prištine. Ipak, ovo pismo je datirano na 18. decembar, dok ga je Francuska ambasada uputila predsedniku Tačiju 19. decembra kada su uveliko u toku žive diplomatske prepiske između više strana. Inače, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je primio pismo od Emanuela Makrona još krajem novembra.

Pismo Makrona Tačiju prenosimo u celosti.

Cenjeni gospodine predsedniče,

Vaše prisustvo u Parizu 11. novembra, zajedno sa još 96 čelnika država, vlada i lidera međunarodnih organizacija za mene je predstavljalo čast.

Zahvaljujem Vam se. 

Vaše učešće na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i Prve mirovne konferencije u Parizu je bilo od velikog značaja.

Svojem učešćem ste doprineli dostojanstvenom i emotivnom odavanju počasti milionima žrtava tragedije koja je duboko urezana u sećanje našeg naroda i koja je usmerila sudbinu sveta.

 To je dalo priliku nama političarima, svesnih kompleksnosti izazova sa kojima se suočavamo, da utvrdimo posvećenost miru i spremnost da ojačamo dijalog i zajedničke akcije.

Izražavajući još jednom ogromno zadovoljstvo zbog mogućnosti da Vas ugostim  11. novembra 2018, i moju zahvalnost za Vaše prisustvo ovom simboličkom danu, molim Vas, gospodine predsedniče, prihvatite uverenje mog najvećeg uvažavanja.

Pismo emanuela Makrona Hašimu TačijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.