Hovenijer: ZSO da bude u skladu sa Ustavom i bez izvršnih ovlašćenja, Priština da predloži kredibilnu viziju

Ambasador SAD Džef Hovenijer Intervju
FOTO: KoSSev

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koju Kosovo mora da ispuni. Ovo telo treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom, odnosno u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine i ne sme da ima izvršna ovlašćenja, kazao je američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer. Precizira da je u toku rad sa kosovskom vladom, kako bi predložila „kredibilnu viziju“.

Srpska zajednica na Kosovu je „suštinski, esencijalni, integralni deo Kosova“, a Srbi će na Severu kao i drugim krajevima Kosova ostati visoki prioritet za Sjedinjene Države, kazao je danas američki ambasador u Prištini u razgovoru sa predstavnicima više medija, među kojima je bio i novinar KoSSev portala.

“Sjedinjene Države su podržale Kosovo kao suverenu, nezavisnu zemlju. Ta podrška je, naravno, zasnovana na shvatanju da bi ona bila demokratska i multietnička. I mi smo tokom godina mnogo napora uložili da unapredimo multietnički karakter zemlje…“, rekao je ovaj ambasador.

Hovenijer poručuje da je neophodno odgovoriti na zabrinutosti srpske zajednice, a sa druge strane, Srbe poziva da da se „pomire“ sa tim da žive na Kosovu.

„Želimo da srpska zajednica na Kosovu živi u uslovima bezbednosti i dostojanstva. Verujemo da treba da se pomire i prihvate činjenicu da žive na Kosovu. Mi Kosovo ne vidimo kao deo Srbije. Znamo gde se nalazi međunarodna granica između dve zemlje. Iz perspektive američke politike, u pitanju su dve odvojene zemlje. Ali takođe mislimo da je veoma važno da se odgovori na zabrinutosti srpske zajednice na Kosovu“, kazao je.

U tom kontekstu ukazuje na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština

Naglašava da je još od Ahtisarija bilo poznato da su neophodni posebni aranžmani za srpsku zajednicu.

„I to je takođe deo našeg rada, koji i dalje traje – rad sa Vladom Kosova, da predloži kredibilnu viziju kako bi funkcionisala Zajednica opština sa srpskom većinom“, kazao je Hovenijer.

On precizira da bi ZSO trebalo da bude u skladu sa kosovskim ustavom, odnosno u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine i bez izvršnih ovlašćenja.

„Odbijamo svaki pokušaj da se sugeriše da bi trebalo da ima izvršne nadležnosti. Mislim da smo prilično jasno predstavili svoj stav u autorskom tekstu od 30. januara koji su napisali naš savetnik u Stejt departmentu, Derek Šole, i zamenik pomoćnika sekretara Eskobar. Ali sa takvom vrstom zaštitnih ograda ili ograničenja na delu, verujemo da je zaista važno da se ide napred, jer razumemo da je ovo i važan signal za srpsku zajednicu, ali i dodatni aranžman za srpsku zajednicu koji im omogućava da koordinisano ostvaruju prava koja imaju, ovlašćenja koje poseduju lokalne vlasti, tako da nam je ovo prioritet“, naveo je.

Kosovska predsednica nedavno je predložila da se statut za ZSO osmisli u koordinaciji Prištine i Vašingtona. Upitan o ovom predlogu, Hovenijer je kazao da će SAD da pozdrave sve što Kosovo učini da iznese „kredibilan i razuman predlog o Zajednici opština sa srpskom većinom“.

„Pitanje sa kim tačno će Vlada Kosova da sarađuje u tome i kakav aranžman će to biti – mislim da je to manje važno. Uvek smo bili spremni da damo savete Vladi Kosova. To ostaje tako. Ipak, na kraju krajeva, ovo će biti deo dijaloga pod posredstvom EU i to ne ne sme da se izgubi iz vida“, kazao je.

Podseća da je formiranje ZSO ujedno jedna od preuzetih obaveza Prištine u okviru dijaloga, te podcrtava da je reč o obavezi koju Kosovo mora da ispuni.

„Bilo je to 2013. godine, zar ne? A noviji Osnovni sporazum takođe obuhvata priznanje da sve prethodne obaveze moraju biti ispunjene. Dakle, opet, prema Osnovnom sporazumu zaključenom ranije ove godine, ovo je obaveza koju Kosovo treba da ispuni. Dakle, na kraju će ovo biti deo dijaloga pod posredstvom EU, ali ako Kosovo želi da se konsultuje sa nama ili drugima o tome kako najbolje da iznese nešto što će funkcionisati, spremni smo da damo taj savet“, ponovio je američki ambasador u Prištini.

Šta je još Hovenijer kazao čitajte u posebnoj vesti:

Hovenijer o Banjskoj i spekulacija: Nemam saznanja da je ispregovarano povlačenje; Okriviti međunarodnu zajednicu je kratkovido

Hovenijer: Pitanje odgovornosti se ne završava sa izjavom Radoičića, njegova dela ne diskredituju nužno SL

Hovenijer: Pitanje odgovornosti se ne završava sa izjavom Radoičića, njegova dela ne diskredituju nužno SL


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na Severu

 



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.