Hovenijer o Banjskoj i spekulacijama: Nemam saznanja da je ispregovarano povlačenje; Okriviti međunarodnu zajednicu je kratkovido

Ambasador SAD Džef Hovenijer Intervju
FOTO: KoSSev

Punu odgovornost snose „kriminalci koji su došli sa zločinačkom namerom“, kazao je danas američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, govoreći o dešavanjima u Banjskoj. Time je odbacio bilo kakvu odgovornost međunarodne zajednice i Prištine, za ono što se dogodilo 24. septembra.

Američki ambasador u Prištini govorio je danas za medije na Kosovu koji izveštavaju na srpskom, o sukobu naoružane grupe sa Kosovskom policijom u Banjskoj, u kojem su ubijeni jedan službenik, a potom i trojica pripanika grupe – srpske nacionalnosti.

Naznačio je da ono što se dogodilo 24. septembra nije bilo spontano.

Grupa Srba je bila koordinisana, imali su treninge, doneli sofisticirano vojno oružje, od kojeg je veliki deo srpskog porekla i došli su da destabilizuju Sever, rekao je Hovenijer.

Takođe navodi da sve sugeriše na to da su ovu grupu podržale neke ili više struktura. Ipak, poručuje da ostaje mnogo nepoznanica, te da se istrage nastavljaju.

Sa duge strane, upitan o tome da li su postojali bezbednosni propusti, odnosno da li deo odgovornosti snosi međunarodna zajednica, s obzirom na to da je grupa Srba navodno ušla na Kosovo, prenela oružje, a potom ga napustila i otišla u centralnu Srbiju, Hovenijer podcrtava da punu odgovornost snose „kriminalci koji su došli sa zločinačkom namerom“.

„Staviti krivicu na međunarodnu zajednicu za ono što se dogodilo, staviti krivicu na kosovsku vlast za ono što se dogodilo, izgleda kratkovido. To je kao da krivite supružnika alkoholičara kada se alkoholičar napije i vozi auto i naudi nekome. U tom slučaju nije supružnik kriv. Možda je bio svestan ili čak pokušao da to zaustavi, ovo je pomalo poput te situacije“, podcrtao je Hovenijer.

Naglašava da međunarodna zajednica daje sve od sebe da podrži veći mir i smirenost na Severu.

„Međunarodna zajednica ozbiljno shvata svoje napore da podrži Vladu Kosova. I, naravno, kao što ste videli, KFOR sada najavljuje povećanje svojih snaga i prisustva kako bi pomogao u boljoj kontroli granice sa Srbijom“, naveo je ambasador SAD.

Nemam saznanja da je ispregovarano povlačenje

Sa druge strane, povdoom spekulacija i nezvaničnih tvrdnji koje kruže već danima – da je navodno tog 24. septembra ispregovarano povlačenje grupe Srba koja se sukobila sa Kosovskom policijom u centralnu Srbiju, Hovenijer kaže da sa tim nije upoznat.

„Nemam nikakve informacije o pregovorima o povlačenju i to bi me veoma iznenadilo. Verujem da su vlasti Republike Kosovo bile veoma fokusirane na hapšenje – u najvećoj mogućoj meri – onih koji su umešani u ovaj incident, posebno u svetlu smrti jednog od njihovih policajaca ranije tog dana“, kazao je.

Naglašava da je teren u okolini sela Banjska „nemilosrdan“, te konstatuje da uopšte nije nemoguće da ljudi pobegnu kroz šumu, u planine i brda.

„Nisam vojno lice. Nemam mape ispred sebe koje pokazuju prave rute. Ali meni nije poznata nijedna informacija koja bi potvrdila tu tvrdnju“, naveo je ambasador SAD.

Šta je još Hovenijer kazao čitajte u posebnoj vesti:

Hovenijer: Pitanje odgovornosti se ne završava sa izjavom Radoičića, njegova dela ne diskredituju nužno SL

Hovenijer: ZSO da bude u skladu sa Ustavom i bez izvršnih ovlašćenja, Priština da predloži kredibilnu viziju

Hovenijer: Pojedini hoće da celu srpsku zajednicu okrive za Banjsku, to ne prihvatamo, odgovorni su pojedinci


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.