Zijade sa Brnabić i Dačićem o događajima u Banjskoj: Obe strane da se vrate dijalogu

FOTO: Vlada Srbije

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade, sastala se danas u Beogradu sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem. Susreti su imali za cilj održavanje konsultacija pred sednicu Saveta bezbednosti, a glavna tema razgovora bila je situacija na Kosovu, odnosno oružani sukob u Banjskoj između grupe napadača i Kosovske policije, u kojem su nastradali jedan službenik i tri lica srpske nacionalnosti. 

Šefica UNMIK-a saopštila je da se u Beogradu sastajala sa srpskim političkim liderima i raznim predstavnicima diplomatske zajednice.

Ona je pozvala na uzdržanost u porukama i akcijama, te naglasila da je neophodno da se i Beograd i Priština vrate dijalogu.

„Tokom svojih sastanaka, Zijade je podvukla hitnost deeskalacije tenzija i naglasila potrebu da se obe strane vrate političkom dijalogu u dobroj veri“, saopštila je misija UNMIK.

Zijade je ujedno pozvala na transparentnost u istragama, kao i odgovornost u vezi sa događajima u Banjskoj.

Tokom ovog meseca, šefica UNMIK-a će podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN.

Brnabić: Tragične događaje u Banjskoj Priština zloupotrebila u plasiranju dezinformacija

O sastanku sa Zijade oglasila se i premijerka Srbije, Ana Brnabić. Centralna tema razgovora bila je situacija na Kosovu, odnosno incident koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj.

„Brnabić je posebno naglasila da su tragične događaje od 24. septembra na severu Kosova i Metohije predstavnici privremenih institucija samouprave i pojedini mediji u Prištini tendenciozno iskoristili i zloupotrebili u svrhu plasiranja dezinformacija i poluistina“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ona je ujedno ukazala na to da je Beograd „konstantno i uporno upozoravao na brutalnost, nasilje i diskriminaciju, kojima je već dugo izloženo srpsko i ostalo nealbansko stanovništvo na prostoru Kosova i Metohije“.

„Upravo to je dovelo do eskalacije i tragičnih događaja“, tvrdi Brnabić.

Premijerka je ujedno podsetila na to da Priština još uvek nije formirala Zajednicu srpskih opština, uprkos tome što je preuzela obavezu Briselskim sporazumom zaključenim pre 10 godina.

Sa druge strane, iz Vlade Srbije prenose navode šefice UNMIK-a, odnosno da je istakla da je najvažnija posvećenost Srbije miru, stabilnosti i dijalogu koji ostaje najvažnije sredstvo u postizanju održivog rešenja.

Zijade je ujedno naglasila da misija UNMIK ostaje dosledna u sprovođenju svog mandata u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, zaključuje se u saopštenju Vlade Srbije.

Dačić: Priština neispunjava obaveze, što dovodi do jačanja tenzija

O sastanku sa Zijade izvesio je i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Susret je usledio u kontekstu predstojeće sednice Saveta bezbednosti UN o radu misije UNMIK, a i oni su razgovarali o situaciji na Kosovu i pojačanim tenzijama.

Dačić je naglasio da je zabrinut zbog dešavanja u Banjskoj, ali i da se Srbija zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i poštovanje prethodno postignutih dogovora.

I on je okrivio Prištinu, odnosno naveo da još uvek nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, te ocenio da to dovodi do jačanja tenzija na terenu.

Naglasio je da je predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN od velikog značaja za Srbiju, „imajući u vidu kontinuirane jednostrane poteze Prištine koje za posledicu imaju jačanje nestabilnosti u pokrajini i dalje ugrožavanje elementarnih ljudskih prava Srba na KiM“.

Iz Dačićevog ministarstva takođe prenose da se Zijade založila za adekvatnu i transparentnu istragu o dešavanjima u Banjskoj, ali i da je istakla značaj održavanja konsultacija pred sednicu Saveta bezbednosti.

Konstatovala je i da Ujedinjene nacije u potpunosti podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije, poručili su iz ministarstva spoljnih poslova Srbije.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.