Kurti posle O’Brajana ne veruje da je narušio odnose sa SAD, Murati tvrdi da je propaganda iz BG, Krasnići: Tri godine protiv svakog saveznika Kosova

Aljbin Kurti konferencija za štampu
FOTO: Printscreen/Koha

Brojni su međunarodni zvaničnici koji pozivaju na odlaganje uredbe CBK a među njima su najoštrije SAD. Osim što pozivaju Prištinu da odloži ovu uredbu, upozoravaju i na narušavanje odnosa Kosova i SAD. Ipak, Kurti ne veruje u to.

Zahvalni SAD, ali CBK nezavisna institucija, vlada se ne meša u njihov rad

Naime, pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan rekao je da su SAD veoma zabrinute zbog odluke kosovske vlade da ne dozvoli korišćenje dinara. U intervjuu za Glas Amerike na albanskom kazao je da je ovakvim stavom Vlada Kosova dovela u pitanje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

Međutim, kosovski premijer Aljbin Kurti, smatra da odnosi sa Sjedinjenim Državama nisu ugroženi.

On je kazao da je Kosovo zahvalno SAD za sav doprinos koji su dale i nastavljaju da daju u proteklih 25 godina.

„Republika Kosovo nema takovog savezničkog partnera ili prijatelja kao SAD, tako ih ja smatram i sarađujem (sa njima) kao premijer Kosova. Centralna banka Kosova je predstavila plan od 10 tačaka za sprovođenje svoje regulative. Mi smo demokratska republika, vlada ne preklapa jurisdikciju sa nezavisnim institucijama kao što je CBK”, rekao je Kurti novinarima danas u Prizrenu, javili su kosovski mediji.

Među ovih 10 tačaka, dodao je Kurti, kao plan rada za sprovođenje uredbe, CBK nije predvidela nikakve kaznene mere, tako da želimo da idu dalje bez kazni i incidenata.

Poručio je da su ustavnost i zakonitost njegov prioritet, ali i da istovremeno brinu i o miru i bezbednosti i o dobrobiti građana srpske nacionalnosti.

„Što se tiče CBK, što se tiče naše demokratske izgradnje države, što se tiče našeg finansijskog sistema, mi smo zahvalni SAD što su doprinele tokom ovih 25 godina oslobođenog Kosova“, rekao je Kurti.

Podrška Kurtijevom stavu i od Muratija – to je propaganda sa elementima iz Beograda

Stav SAD komentarisao je i kosovski ministar finansija Hekuran Murati koji je mišljenja da je „slom“ odnosa Kosova i SAD uglavnom propaganda sa elementima Beograda, prenose prištinski mediji.

Murati je na konferenciji za medije danas kazao da svi međunarodni zvaničnici podržavaju odluku CBK, jedina razlika je prelazni rok.

„Jedina razlika je u tome kako ponuditi prelazni period, za koji je, kao što ste videli, CBK posvećena da ga obezbedi. Mi sarađujemo i u koordinaciji smo. CBK je već objavila neke tačke koje olakšavaju tranziciju“, dodao je Murati a prenosi Kallxo.

Krasnići: Tri godine protiv svakog saveznika Kosova

Nasuprot njima, predsednik DPK Memlji Krasnići optužio je kosovsku vladu na čelu sa Kurtijem da se suprotstavlja svakom savezniku Kosova.

Kako je kazao, to je postala zvanična politika vlade.

„Tri godine protiv svakog saveznika Kosova, posebno SAD, sada kao i zvanična politika vlade“, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

„Tri godine su bile dovoljne da Aljbin Kurti na vlasti pretvori obećanja u prevaru a nadu u razočaranje. Tri godine ispunjene lošim upravljanjem, nekompetentnošću i koruptivnim poslovima kroz koje su se  životi naših građana pogoršali. Tri godine pune neodgovornih postupaka kroz koje je stalno ugrožavana evroatlantska budućnost naše zemlje. Tri godine protiv svakog saveznika Kosova, sada i kao zvanična vladina politika“.

„Sve što je ova Vlada donela Kosovu za ovaj period je: stagnacija u privredi, kolaps u zdravstvu, degradacija u obrazovanju, rasipanje energije i državnih rezervi, kvar infrastrukture, skandali u spoljnoj politici, međunarodna izolacija i sankcije za Kosovo“, dodao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, prezir je jedino političko nasleđe koje ova vlast ostavlja za sobom.

„Za njih je važno da kult vođe živi, čak i kroz smešnu bronzanu statuu – nad siromaštvom građana i ugroženom budućnošću naše države. Prezir je jedino političko nasleđe koje ova vlast ostavlja iza sebe, već u poslednjim kilometrima“, napisao je on.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.