O’Brajan poručuje Prištini: Ukoliko nas ne tretirate kao partnera, nećemo ni mi vas

Džejms O'Brajen
FOTO: Preuzeto sa Koha

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan kaže da su SAD veoma zabrinute zbog odluke kosovske vlade da ne dozvoli korišćenje dinara. U intervjuu za Glas Amerike na albanskom kazao je da je ovakvim stavom Vlada Kosova dovela u pitanje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

„Ne iznosim nejasne pretnje u javnosti. Rekao bih da ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo se ni mi prema Vladi Kosova odnositi kao prema partneru”, rekao je O’Brajen, prenosi Glas Amerike.

Prištini poručuje da Kosovo treba da odustane od odluke o dinaru.

„Iako su Sjedinjene Države savetovale kosovsku vladu da ne vrši takve akcije, ona je odlučila da je sprovede, ne uzimajući u obzir savete ključnih partnera“, dodaje.

Kaže da moderne evropske zemlje rešavaju ova pitanja preliminarnim dijalogom i na vreme obaveštavaju svoje stanovnike.

Američki zvaničnik je rekao da je u više navrata imao kontakte sa kosovskim premijerom pre objavljivanja odluke o platnom prometu, ali nakon njenog objavljivanja, samo kratku razmenu.

Upitan o odnosima Beograda i Prištine i prošlogodišnjim sporazumima, O’Brajen je rekao da obe strane treba da bezuslovno ispune sopstvene obaveze preuzete prema drugoj strani.

Tako je Srbija, rekao je, preduzela dva važna koraka ka de fakto priznanju Kosova, poput pitanja registarskih tablica i carinskih dokumenata.

U nastavku prenosimo izvorno preveden intervju Glas Amerike sa O’Brajenom.

Gospodine O’Brajen, nedavna odluka Vlade Kosova da se srpski dinar izbaci iz platnog prometa je poslednja iritacija u odnosima između Kosova i Srbije. Vlada u Prištini kaže da želi da primeni svoje zakone, svoj Ustav, da dozvoli samo evro kao jedinu valutu. Sjedinjene Države i Evropska unija govore drugačije. Možete li nam reći zašto tako mislite?

Ovo je pitanje partnerstva i upravljanja. Svi problemi koji su se javljali od objavljivanja ove odluke identifikovani su u prvih 5-10 minuta nakon što smo saznali za to. Međutim, Vlada je nastavila sa njenom implementacijom bez upozorenja i ostavila je jedan broj građana u nedoumici kako da plaćaju hleb, kiriju i struju, koju su neki tek počeli da plaćaju. Ovo nije oblik efektivnog upravljanja. Veoma smo zabrinuti, jer ovo pokazuje nesposobnost vlasti da služi svojim građanima, ali i partnerstvu. Biti deo Evrope danas znači rešavati probleme kroz dijalog uz efikasno planiranje i upozorenje. Ova odluka je saopštena ishitreno, bez upozorenja i bez pokušaja da se postojeći mehanizmi koriste za pronalaženje odgovora na sve probleme koji bi se mogli pojaviti.

Čini se da je Vlada Kosova to shvatila i nakon pritiska na nju, a Centralna banka je najavila tromesečno odlaganje. Da li je ovo dovoljno vremena, po vašem mišljenju?

Ljudi moraju da znaju kako će platiti svoje račune. Kada čitam saopštenje Centralne banke, ne piše da će biti dozvoljeno korišćenje dinara. Kaže da će biti ponuđena alternativa. Ovo je moralo da se uradi pre sprovođenja odluke u saradnji sa zajednicama i susedima koje pogađa odluka i iskreno sa Evropskom unijom i nama. Dakle, ne, trebalo bi odmah da prestanu sa ovim i onda da rade na rešavanju konkretnog problema koji žele da reše, kao što to rade moderne evropske države.

Da li ste razgovarali sa premijerom o vašoj zabrinutosti i o ovom predlogu?

Imali smo nekoliko razgovora u periodu pre objavljivanja odluke i kratku razmenu nakon toga.

A kako on odgovara na vašu procenu?

Razumeo je zabrinutost, obećao je da će poraditi na njima, ali je jasno odlučio da odobri odluku. Ako nas ne tretira kao partnera, postavlja se pitanje da li ovu vladu možemo smatrati partnerom.

Gospodine O’Brajen, Evropska unija je uvela neke restriktivne mere Kosovu, a nije ih nazvala sankcijama. Da li i SAD planiraju da urade isto, ako Priština bude insistirala na svom stavu?

Ja ne upućujem nejasne pretnje javno. Rekao bih da ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo se odnositi ni prema Vladi Kosova kao prema partneru.

Da li je pitanje dinara povezano sa Asocijacijom?

Pitanje je koji problem pokušava da se reši novom odlukom. Pravo Kosova je da odluči koju valutu stavlja u svoju nadležnost. Asocijacija bi ovaj problem rešila tako što bi razjasnila pitanje slanja novca i svrhe u koje bi se on koristio. Postoje i drugi načini da se obezbedi ova jasnoća, uključujući kroz dijalog, kroz neformalne konsultacije, kako moderne države odgovaraju na ova pitanja, a ne objavljivanje odluke usred noći nakon što vam najbliži partneri kažu da je to loša ideja i loše upravljanje.

Vlada gospodina Kurtija pristala je na Asocijaciju, čime bi se rešilo pitanje dinara, ali smatra da je to veliki ustupak Beogradu u zamenu za faktičko priznanje Kosova, ili bar da Beograd potpiše sporazume o kojima su se strane dogovorile. Da li je gospodin Kurti u pravu? Da li de fakto priznanje treba da se desi uporedo sa stvaranjem Asocijacije?

Prošlog proleća, u Ohridu, dve strane su se dogovorile o nizu akcija koje treba da preduzmu jedna prema drugoj, svaka bez obzira na postupke druge strane. A sada su stvorene okolnosti koje omogućavaju obema stranama da krive jedna drugu umesto da rade na tome da njihovi stanovnici budu slobodni i napredniji.

Želim da istaknem da je Srbija od oktobra napravila dva važna koraka ka normalizaciji ili de fakto priznanju Kosova, kroz primenu registarskih tablica automobila i carinskih dokumenata. To su ciljevi koji su se dugo tražili i koji su realizovani i verujem da će se u tom aspektu desiti i druge stvari, ako se vratimo dijalogu umesto da delujemo van njega, kao što je (kosovska) vlada odlučila da uradi.

Želim da vas pitam za incident u Banjskoj, koji je, čini se, malo promenio pristup Zapada prema Srbiji. Mislite da iza njega stoji Beograd?

Posle incidenta u Banjskoj, jasno smo stavili do znanja da KFOR štiti sve ljude na Kosovu, uključujući i one u severnom delu. Pozvali smo obe vlade da budu transparentne i otvorene sa KFOR-om i želim da istaknem da je Srbija smenila šefa obaveštajne službe koji je bio na funkciji u momentu napada u Banjskoj. Oni su uhapsili i pristali da procesuiraju osobe koje su direktno odgovorne za incident u Banjskoj, a srpske trupe su se povukle iz područja blizu granice. Svi ovi koraci su preduzeti, a zatim, nakon Banjske, učinjeni su koraci ka de fakto priznanju sa carinom i registarskim tablicama.

Ovo su važni koraci koji su nastali kao rezultat odgovora i posvećenosti dijalogu. Zato želimo posvećenost radu na praktičnim rešenjima ovih problema, a ne preduzimanju jednostranih mera iz ličnih interesa koje zabrinjavaju vaše partnere koliko i vaše građane.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.