Hotijev savetnik: Hazirijeva ideja o razmeni teritorija poziv na kršenje Ustava

Visar Beriša
FOTO: Visar Beriša/Fejsbuk

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Visar Beriša (Berisha), savetnik premijera Avdulaha Hotija, izjasnio se protiv ideje potpredsednika Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ljutfija (Lutfi) Hazirija o razmeni teritorija sa Srbijom.

U intervjuu za javnu televiziju, Haziri je u utorak rekao da razmenom teritorija Kosovo neće izgubiti ništa. Prema njegovim rečima, tri opštine sa albanskom većinom u Srbiji su taoci politike. Istakao je da bi se Albanci kao većina u tri opštine u Preševskoj dolini trebali pridružiti Kosovu, dok bi se Leposavić i još 17 sela sa srpskom većinom trebali pripojiti Srbiji.

S druge strane, Beriša je putem objave na svom Fejsbuk profilu, okarakterisao ovu ideju kao poziv na kršenje Ustava Kosova. Rekao je da je ovo udarac na poziciju Kosova u dijalogu.

„Stav i zahtev da se utiče na teritorijalni integritet Kosova poziv je na rušenje Ustava. To je uvreda za subjektivitet. To je udarac za poziciju Republike Kosovo u dijalogu. Kosovo niti želi, niti može ikome dati milimetar sopstvene zemlje“, napisao je.

Sam Haziri je priznao da se njegov stav razlikuje od stava njegove stranke. I drugi političari, uključujući lidera AAK, Ramuša Haradinaja, sa kojim LDK u koaliciji, takođe su se suprostavili Hazirijevim izjavama.

Pročitajte još: Haziri: „Preševska dolina“ da se pridruži Kosovu, Leposavić i 17 sela SrbijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.