Hoti: Uzajamno priznanje je jedina tema na svakom sastanku sa Srbijom

Hoti vučić

„Na svakom sastanku koji sam imao i imaću sa predstavnicima Srbije, uzajamno priznanje je jedina tema“, poručio je večeras kosovski premijer Avdulah Hoti.

„Samo uzajamno priznanje Kosova i Srbije normalizuje odnose između dve države i smiruje ovaj deo Balkana i Evrope“, poručio je na svom Fejsbuk nalogu.

Sve o čemu se razgovara je u funkciji postizanja sporazuma za uzajamno priznanje, a da se pritom „ne ugrozi teritorijalni integritet ili jedinstven karakter države Kosovo“, tvrdi Hoti.

Kosovo ostaje posvećeno dijalogu, jer je, kako Hoti to opisuje, „evropska zemlja“, sa „jasnom evroatlantskom orijentacijom“.

Za Hotija je ovaj proces „potpuno jasan“ zbog čega neće da okleva sa dijalogom.

„Zato pozivam političke snage na Kosovu, poziciju i opoziciju, da budu ujedinjene u ovom procesu. Političko takmičenje između nas, koje bi trebalo da bude demokratsko i zasnovano na ustavu, može i treba da se razvija o drugim temama u politici, ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu i drugim oblastima.

Pred Hotijev susret sa Vučićem u Vašingtonu, koji je zvanično sa prethodnog datuma – 2. septembra, pomeren za 4., poznat je sastav sedmočlane kosovske delegacije, barem prema onome što pišu kosovski mediji: tri ministra, koordinator za razgovore sa Beogradom, zamenici premijera i šef kabineta. Prištinska delegacija u Vašington putuje u ponedeljak ujutru.

Međutim, srpski predsednik, Aleksandar Vučić najavio je jutros da će se srpska i kosovska delegacija u Vašingtonu sastati 3. septembra, dok je sastanak 4. septembra, na visokom političkom nivou, uslovljen onim što domaćini smatraju uspehom. Najavio je „dugu noć“ između 3. i 4.

Danima se u javnosti ekonomske teme najavljuju kao agenda ovog susreta. Vučić je danas potvrdio da je u Beograd stigla zvanična agenda – ekonomske teme, ali je, kako kaže bila i jedna koju srpska strana nije htela da prihvati, bez preciziranja o kojoj se radi. Štaviše, Vučić „nije siguran da će to na tome da se zaustavi“. Entuzijazam je opao i prema dijalogu u Briselu za koji je jutros, uprkos drugačijim dosadašnjim uveravanjima Marka Đurića, predsednik rekao da ide ka priznanju Kosova „na ovaj ili onaj način“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.