Hoti sa Varheljiem i o dopremanju vakcina iz Srbije: Neprihvatljivo ponašanje

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, razgovarao je danas sa evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varheljiem kom je, između ostalog, preneo zabrinutost zbog, kako se navodi, ilegalnog ulaska vakcine protiv covid-19 na Kosovo.

S jedne strane, Hotija je Varhelji uverio da će određene količine vakcine protiv covid-19 na Kosovo stići „kada i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana“, dok je Hoti istovremeno izrazio zabrinutost zbog vakcina protiv covid-19 koje je Srbija dopremila na Sever Kosova u petak.

„Iskazali smo zabrinutost zbog ilegalnog ulaska vakcine protiv covid-19 na Kosovo, bez redovnih uvoznih procedura ili donacija za lekove, čije poreklo nije ni poznato. Smatramo da je ovakvo ponašanje Republike Srbije neprihvatljivo i kosovske institucije su pokrenule potrebne pravne radnje protiv lica koja su umešana u te akcije,“ rekao je on evropskom komesaru, stoji u Hotijevoj objavi na Fejsbuku.

Iz Osnovnog tužilaštva u Mitrovici jutros je potvrđeno da je izdat nalog za prikupljanje informacija u vezi sa slučajem dopremanja vakcina iz Srbije, ali da istraga još uvek nije pokrenuta. Ipak, veruju da će istraga uslediti, a ona bi mogla da ustanovi dva krivična dela – šverc i protivpravno obavljanje lekarske delatnosti.

Na konferenciji za štampu održanoj danas, srpski predsednik Aleksandar Vučić, tvrdio je i da je Priština jutros planirala da u Leposaviću oduzme lekove i vakcine, ali i naveo da su zbog toga one u toku noći izmeštene na drugu lokaciju.

Iako na Kosovo još nije stigla vakcina, Hoti je Varheljia uverio, ipak, da su svi građani Kosova uključeni u planove za vakcinaciju.

Uoči današnjeg glasanja u kosovskoj skupštini o predlogu budžeta za 2021., Hoti je Verheljia uverio i u to da će Kosovo imati institucionalnu i fiskalnu stabilnost.

Usvajanje budžeta u aktuelnom sazivu skupštine bio je zahtev i poslovne zajednice koji je preneo kosovski premijer, ali i sličan poziv došao je i iz EU.

Kako je za naš portal u reakciji na odluku kosovskog Ustavnog suda rečeno iz  Kancelarije portparola EU, Petera Stana „Vrlo je važno da se dogovori budžet za 2021. i da ga usvoji trenutna Skupština što je pre moguće,“ naveli su iz EU za KoSSev.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.