Hoti: Pojedini inspektori selektivno postupali, mere primenjivati bez izuzetaka

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Sa zabrinutošću sam primio informaciju da su u određenim slučajevima sanitarni inspektori imali selektivan pristup prema onima koji ne poštuju mere. To neću tolerisati, poručio je kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon konsultacija sa nadležnim institucijama na Kosovu povodom nadzora sprovođenja mera u borbi protiv koronavirusa.

Kosovski premijer sastao se danas sa predstavnicima policije, sanitarne inspekcije i predstavnicima opština.

Na sastanku su ga, poručuje Hoti, informisali o terenskim aktivnosima u vezi sa nadzorom primene mera u borbi protiv koronavirusa.

„Zahvalio sam im se na posvećenosti i zatražio da se mere primenjuju bez izuzetaka“, poručuje Hoti.

Sa druge strane, Hoti je imao i zamerke povodom rada pojedinih inspektora, za koje kaže da su imali selektivan pristup, prema onima koji mere ne poštuju.

„To neću da tolerišem. Sutra ću dobiti pismeni izveštaj nadležnih institucija“, poručio je Hoti.

Ujedno je najavio nova zaposlenja sanitarnih inspektora.

„Neće biti tolerancije prema onima koji ugrožavaju živote građana, niti prema onima koji ne poštuju inspektorat i policiju, sprečavajući ih da obavljaju svoje dužnosti“.

Hoti je nešto ranije saopštio da je epidemiološka situacija na Kosovu ozbiljna, te da je broj inficiranih i preminulih na dnevnom nivou i dalje visok, uputivši zahtev građanima da poštuju propisane mere.

Nasuprot Hotijevoj izjavi, direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje, Naser Ramadani, rekao je da je Kosovo na dobrom putu u borbi protiv pandemije.

„Slobodno mogu reći da smo na pravom putu već nekoliko dana. Prošle nedelje smo imali stabilnu epidemiološku situaciju i nastavljamo u tom smeru”, rekao je Ramadani.

On je dodao da je primetan lagani, umereni pad epidemiološke krive, a da je to rezultat poštovanja mera od strane građana. Takođe je izrazio uverenje da će, ukoliko građani nastave da poštuju mere, krivulja vrlo brzo pasti na nulu.

Podsetimo, prištinski mediji već danima pišu da su u više opština širom Kosova članovi  sanitarne inspekcije, u pratnji pripadnika policije izricali kazne kako građanima, tako i privrednicima – vlasnicima kafića zbog nepoštovanja propisanih mera u borbi protiv koronavirusa.

Kako je glavni sanitarni inspektor na Kosovu, Ibrahim Trešnjaku, potvrdio početkom meseca za Radio slobodna Evropa, u roku od sedam dana izrečeno je preko 1000 novčanih kazni zbog nepoštovanja ovih mera.

Pročitajte još:

Koha: Sanitarna inspekcija kažnjavaće one koji ne nose maske u formatu saobraćajnih kazni

Klan Kosova: Večeras inspekcije i kontrole širom Kosova

Gračanica: Policija kontroliše poštovanje mera, kazne za one koji ne nose maske

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.