Hoti demantuje Tačija da se Rugova zalagao za razgraničenje

Parlamentarna grupa LDK-a
Parlamentarna grupa LDK-a, Foto: Gazeta Express

Reči razgraničenje i korekcija granica, sve su učestalije u izjavama kosovskog i srpskog predsednika. Međutim, tvorac ove ideje, po navodima Hašima Tačija, nije on, već ju je kako je rekao „dobio od bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove“, sa druge strane Poslanik DSK Avdulah Hoti demantuje ove navode.

“Ideju za razgraničenje dobio sam od predsednika Rugove, Nedžata Dacija i gradonačelnika Gnjilana, Ljufrija Hazirije. Moja originalna ideja je da pripojim Dolinu Kosovu,” rekao je juče kosovski predsednik Hašim Tači na konferenciji pod nazivom „Glas naroda o ‘velikom finalu’ između Kosova i Srbije“.

Da li je razgraničenje zvaničan predlog Srbije?

 Tači deo ideje pripisuje bivšem predsedniku Kosova, sa druge strane, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ovu ideju vidi kao zvanični predlog Srbije u rešavnju kosovskog pitanja.

I dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM tvrde da je sa tim javnost upoznata još pre godinu dana, Dačić dan kasnije upotpunjuje svoju izjavu rečima:

„Nikada nisam rekao da je to zvaničan predlog koji je poslat u ime Srbije, već da je zvanično izneta kao jedna od ideja“

Sa druge strane šef poslaničke grupe najuticanijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti demantuje ove navode.

„Predsednik Rugova je kategorički odbacio ideju teritorijalne podele Kosova. To je istina,“ napisao je Hoti u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Hašim Tači, kako kaže „ne može da se poziva na izjave predsednika Rugove kako bi opravdao svoja anti-ustavna dela“.

Kao dokaz za svoje tvrdnje, objavio je i deo intervjua bivšeg predsednika Kosova za list „Zeri“.

U delu intervjua koji je Hoti objavio, pitanje za Rugovu je bilo da li se zapadni lideri zalažu za ideju Srbije o teritorijalnoj podeli Kosova, a Rugovin odgovor je bio da nije koristio ove termine i da bi takvi koncepti vodili napetosti na Balkanu, prenosi RTK2.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.