Hodžaj: Od januara druga pregovaračka dinamika – dogovor se može zaključiti u Beloj kući

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Zamenik premijera Vlade Republike Kosovo, Enver Hodžaj, rekao je da će od januara do kasnog proleća doći do nove dinamike u dijalogu Kosova i Srbije, takođe uz uključivanje Sjedinjenih Američkih Država. Naglasio je da će od tada doći do sveobuhvatnog sporazuma, a od januara pa do kraja proleća biće dinamična faza ovih razgovora – u kojoj će na dnevnom redu biti od 10 do 15 tema razgovora.

„Mislim da niko ne zna tačan datum pošto to zavisi od dinamike. Do kraja proleća mora doći do kraja ovog procesa. Od januara biće drugačija dinamika. Ono što se do sada događalo bila je diplomatija korak po korak. Ali će od tada doći do sveobuhvatnog sporazuma,“ naglasio je Hodžaj.

Zamenik premijera Hodžaj takođe je govorio o pismu američkog predsednika Donalda Trampa, koji je rekao da pismo govori o novoj situaciji na Kosovu.

Zamenik premijera Republike Kosovo, Enver Hodžaj, tokom intervjua za Teljegrafi naglasio je da pismo koje je predsednik SAD-a uputio Kosovu retkost.

Kako Hodžaj kaže, dijalog je stvorio novu situaciju, novu brzinu i novu dinamiku.

„Mislim da pismo govori o situaciji u kojoj se nalazi Kosovo, izveštaju Kosovo – Srbija, ali i o regionu. Ovo pismo retko upućuje Tramp. U pismu se kaže da se očekuje konačni dogovor između Kosova i Srbije. Ovo pokazuje da je dijalog prioritet ne samo na Balkanu, već i u Evropi, jer bi postizanje ovog sporazuma moglo da bude kamen temeljac mira u regionu. To je nova brzina, nova dinamika, nova situacija,“ rekao je.

Hodžaj je rekao da bi zaključivanje nekih važnih tema u dijalogu sa Srbijom moglo da usledi kao istorijska završnica u Beloj kući.

„Naravno, činjenica je da su američki papiri i stavovi postavljeni u nacrtu tako da žele istorijski dogovor, gde se u pismu navodi da je Kosovo nezavisna i suverena država. U dijalogu Kosova i Srbije u Briselu razgovaraćemo o 10 do 15 mogućih tema. Na dnevnom redu biće pitanja ekonomske prirode, o nestalim osobama, posledicama rata, jugoslovenskom nasleđu. Mislim da ukoliko zaključimo neke od ključnih tema, možda bude postojala skica kojom se završava sa istorijskim trenutkom u Beloj kući. Nisam tumačio, ali činjenica da se na kraju pisma kaže da će on pozvati predsednika zemlje Hašima Tačija i Aleksandra Vučića na događaj, ostaje da se vidi,“ rekao je Hodžaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.