Uhapšeno pet lica osumnjičenih za zelenašenje

Sabit Geci pretres

Vest je ažurirana

20:00 – Uhapšeno pet lica osumnjičenih za zelenašenje

Odeljenje za istragu organizovanog kriminala Kosovske policije danas je sprovelo akciju UNION u kojoj je uhapšeno pet lica koja se terete za zelenašenje i za koja se sumnja da su deo organizovane kriminalne grupe. U akciji hapšenja su učestvovali i specijalne jedinice za brzu reakciju, Carina Kosova i Poreska služba Kosova.

Tokom akcije uhapšeni su:

D.B. rođen 1968., muškarac, Albanac

S.T. rođen 1995., muškarac, Albanac

I.S. rođen 1988., muškarac, Albanac

L.B. rođen 1978., muškarac, Albanac

B.G. rođen 1981., muškarac, Albanac

Tokom akcije zaplenjeni su i materijalni dokazi.

  • 16.000 evra gotovine
  • 5 automobila
  • 1 motor
  • 10 mobilnih telefona
  • 1 laptop
  • 2 DVR snimača
  • 12 metkova
  • 4 kućišta za kompjutere
  • 4 mašine za igre na sreću
  • Raznovrsna dokumenta
Zaplenjeni materijalni dokazi u akciji UNION
Zaplenjeni materijalni dokazi u akciji UNION
Zaplenjeni materijalni dokazi u akciji UNION
Zaplenjeni materijalni dokazi u akciji UNION
Zaplenjeni materijalni dokazi u akciji UNION
Zaplenjeni materijalni dokazi u akciji UNION

11:50  Tri lica su dosad uhapšena u policijskoj operaciji protiv organizovanog kriminala, iznude-zelenaštva, koja je sprovedena danas u regionu Prištine. Jutros je pretresena kuća bivšeg komandanta OVK, Sabita Gecija u naselju „Gradić Pejton“ u Prištini, gde se ispostavilo da je osumnjičeni njegov sin, prenosi Indeks online

Izvori ovog portala unutar policije kažu da je osumnjičena grupa primoravala žrtve na zelenaštvo.

Prema njihovim izvorima, osumnjičeni su preko pokera i drugih kockarskih igara dovodili građane u dug, a zatim iste primoravali na zelenaštvo.

Operacija se odvijala na deset različitih lokacija na Kosovu, prenosi Indeks online.

11:00 – U međuvremenu, iz kosovske policije stiže vest da je u toku akcija pretresa na više lokacija u Prištini, a na osnovu odluke Osnovnog suda u Prištini. U pitanju je borba protiv organizovanog kriminala, navodi policija. Istovremeno je i advokat Sabita Gecija, Hadži Milaku, izjavio da nije reč o pretresu kuće njegovog klijenta, već njegovog komšije.

„Geci je u Istanbulu na operaciji,“ izjavio je Milaku.

10:37Specijalna jedinica Kosovske policije danas je pretresla kuću bivšeg komandanta OVK Sabita Gecija, prenose kosovski mediji. Inače, Geci je 2011. godine osuđen na 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja zatvorenika na severu Albanije tokom 1998-1999. Pored toga, 2015. oslobođen je optužbi za ratne zločine. Jedan od najstrašnijih zločina koji mu se stavljao na teret tada, bilo je i ubistvo srpskog policajca odsecanjem glave motornom testerom.

Razlog pretresa Gecijeve kuće još uvek nije poznat, prenose kosovski mediji.

Sabit Geci je jedan od članova tzv. Dreničke grupe 1 kojoj se 2015. u kosovskom Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sudilo za ratne zločine u zatvoru OVK-a, u Likovcu, 1998. i 1999. godine i koji je zajedno sa Sahitom Jašarijem, Avnijem Zabeljijem, Jahirom Demakuom i Ismetom Hadžom 27. maja oslobođen od ovih optužbi nakon jednogodišnjeg sudskog postupka.

Jedan od najtežih zločina iz optužnice bio je i taj da je kao član OVK, u saučesništvu sa Sahitom Jašarijem i nekoliko, za sada nepoznatih pripadnika OVK, pred brojnim svedocima, po optužnici, motornom testerom odsekao glavu srpskom policajcu, Ivanu Bulatoviću, i masakrirao njegovo telo, u Likovcu, sredinom juna 1998. godine

Geci je 29. jula 2011. godine osuđen na 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja zatvorenika u logorima Kukeš i Cakan na severu Albanije tokom 1998-1999, ali je istraga protiv njega počela još 2002. Prvi put je uhapšen 2000. godine, zbog pucnjave u jednom od noćnih klubova u Prištini.

 

Sabit Geci pretres

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.