Vujičić gradonačelniku Prištine: Postavite bistu Bore Vukmirovića

Predsednik udruženja Crnogaraca na Kosovu, Slobodan Vujičić, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Prištine, Špendu Ahmetiju, zatraživši da, kako je naveo, održi obećanje i što je pre moguće u centralnom parku u ovom gradu sanira skrnavljeni spomenik Bore Vukmirovića i Ramiza Sadikua. Skrnavljeni spomenik predstavlja ruglo i sramotu Prištine, jer su Boro i Ramiz branili vrednosti na kojima počiva savremeni demokratski svet, ocenjuje ovaj Crnogorac. Pismo prenosimo u celosti.

Boro i Ramiz su proglašeni za partizanske heroje, a nakon što su 1943. zajedno streljani na putu iz Đakovice ka Prizrenu.

Sportski centar u Prištini je nazvan po njihovim imenima, ali je nakon rata preimenovan u Palatu omladine i sporta.

Spomenik koji im je podignut u Landovici je takođe nakon 1999. uklonjen, a na istom mestu je postavljen spomenik posvećen pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, ranije je preneo BalkanInsight. 

Posle 1999. u prištinskom gradskom parku uklonjena je bista Bore Vukmirovića, te je sada na kamenom postolju samo bista Ramiza Sadikua.

Vraćanje biste Bore Vukmirovića Vujičić je zahtevao i 2016. godine, kada je na kratko i štrajkovao glađu, koje je prekinuto, kako su tada izvestili mediji, dobio obećanje od predstavnika opštine Priština da će „pitanja zbog kojih protestuje biti rešena“.

Poštovani predsedniče opštine Priština, gospodine Ahmeti, molimo Vas da održite Vaše obećanje koje ste dali pre više od godinu dana i da što je moguće pre u centralnom parku u Prištini sanirate skrnavljeni spomenik Bore i Ramiza.

Tako skrnavljeni spomenik već dugi niz godina predstavlja ruglo i sramotu glavnog grada, umesto da predstavlja naš ponos i dokaz najveličanstvenijeg primera narodnooslobodilačke borbe i zajedništva Albanaca, Crnogoraca i Srba protiv fašizma. Ovaj spomenik je svojevrsni demant svima onima koji govore da mi ne možemo da živimo zajedno u miru i ljubavi. Da, mi to možemo!

Upravo zbog ideja i vrednosti Bore i Ramiza koje promovišu i čuvaju slobodarstvo i antifašizam, njihova dela ne samo da ne blede, ona postaju sve sjajnija. Njihova trajnost proizilazi iz činjenice da je to bila odbrana ne samo nacionalnih, već univerzalnih civilizacijskih vrednosti. Onih vrednosti na kojima počiva savremeni demokratski svet.

Priča o Bori i Ramizu, nastavlja se i dopisuje, jer je savremena. Rušenjem i skrnavljenjem njihovog spomenika, njihove vrednosti ne mogu biti manje, jer su takve ljudske veličine duboko urezane u našim srcima i pamćenjima. Njihove suštinske vrednosti i poruke su neprolazne. Stoga, veličanjem i čuvanjem njihovih dela, mi zapravo veličamo i čuvamo Kosovo. Dodatno govorimo o sadašnjosti i o budućnosti. Govorimo o nama samima. Jer, antifašizam je istorijska osovina večnosti Kosova, a dobro Kosovo mora svim građanima biti na prvom mestu, jer je to dom svih nas.

U nadi da ćete pozitivno odgovoriti našem ponovljenom zahtevu i da ćete postaviti bistu Bore Vukmirovića pored ne skrnavljene biste Ramiza Sadiku, mi Vam se unapred zahvaljujemo,“ stoji u pismu Slobodana Vujičića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.