Hiseni se sastao s Grenelom u ime LDК: Takse treba ukinuti kako kažu SAD

Foto: Koha
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Član Predsedništva LDK, Skender Hiseni (Hyseni), u utorak se u Vašingtonu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za dijalog između Кosova i Srbije Ričardom Grenelom.

Prema objavi na Fejsbuku, Hiseni je uverio Grenela da LDK neće dozvoliti da se naruše odnosi između dve zemlje.

Hiseni je objasnio stav LDK Grenelu o taksama prema Srbiji, koje premijer Aljbin Кurti nerado ukida. A stav LDK je prema Hiseniju, u skladu sa SAD-om, da takse treba odmah ukinuti. Grenel i drugi visoki američki zvaničnici poslednjih dana pojačavaju pritisak na vladu Кurtija da ukine porez na srpsku robu.

Evo Hisenijeve objave na Fejsbuku:

„Danas sam imao dug sastanak sa ambasadorom Ričardom Grenelom u Beloj kući u Vašingtonu. Današnjim odobrenjem predsednika LDK Ise Mustafe, u svojstvu člana Predsedništva LDK i sekretara za međunarodne odnose, primio me u Beloj kući u Vašingtonu specijalni izaslanik američkog predsednika ambasador Ričarard Grenel.

Tokom dugog i iscrpljujućeg sastanka, fokusirali smo se na specifične aspekte dešavanja na Кosovu i u regionu.

Čvrsto opredeljeni da guraju Кosovo i region ka dinamičnom ekonomskom razvoju, Bela kuća i ambasador Grenel snažno pozivaju na trenutno i bezuslovno ukidanje taksi na robu iz Srbije da bi se otvorio put dijalogu između Кosova i Srbije koji bi trebalo da bude zaključen uzajamnim priznanjem.

Amerika je nepokolebljiv saveznik Кosova i njegovog naroda i ostaje snažno posvećena svojim vitalnim interesima.

Amerika ne može da zaštiti Kosovo od samog sebe, zapravo od neodgovornog ponašanja Vlade i njenih lidera, bila je poruka ambasadora Grenela, koji je dodao da Amerika ne može da nastavi da troši stotine miliona dolara na vojnu i drugu pomoć za projekte u zemlji u kojoj vlada radi protiv interesa svojih građana.

Uverio sam ambasadora Grenela da je za LDK i narod Кosova strateško partnerstvo i posebno prijateljstvo sa SAD-om sveto i nezamenljivo. LDK nikada neće dozvoliti da se ovo partnerstvo prekine. LDК ostaje posvećena i odlučna da usko koordinira i usko se usklađuje sa SAD-om u svakoj oblasti. LDK se slaže i brani stav da se takse ukinu odmah i bezuslovno, kao što zahtieva predsednik Tramp. Partnerstvo sa Amerikom nema alternative.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.