Tribina na FPN: Amerika je promenila pristup prema Srbiji kada je reč o Kosovu

Priština
FOTO: RSE

Amerika je promenila pristup prema Srbiji kada je reč o kosovskom problemu, zaključili su učesnici sinoćne tribine „Srbija i SAD – novi temelji ili stare uspomene“ na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, javlja N1.

Pristup je promenjen i prema Prištini koja nema više tretman kao pre. Međutim, kako kaže bivši ambasador Srbije u Vašingtonu, Ivan Vujačić, kosovski premijer Aljbin Kurti, uvidevši tu promenu, želi da odloži ozbiljne pregovore do američkih izbora.

„Ono što može da se kaže o ovim pregovorima je da prema mom mišljenju oni nemaju velike šanse za uspeh u narednom periodu iz nekoliko razloga. Jedan je što je Kurti jedan nov političar, ima veći legitimitet od Tačija koji je vodio ove pregovore, ne želi da potpisuje ono što je Tači dogovorio“, ističe Vujačić.

I politički komentator Boško Jakšić kaže da je očigledno da se Vašingtonu žuri, kao i da se Srbija sve više okreće ka Americi.

„Činjenica je da se Priština, da tako kažem, namestila uvođenjem taksi, i dala priliku Vašingtonu da sada pritiskom na Prištinu da ukine te takse, pokaže da može da bude objektivan posrednik u dijalogu koji i dalje ne isključuje EU, ali sa ulogom EU treba još sačekati, jer se ona tek konstituisala i ne verujem da je u međuvremenu osmislila neke planove i rešenja kao što je bio slučaj do sada“, ocenjuje Jakšić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.